Uutiset

Aalto ARTS Booksin neljälle kirjalle tunnustusta visuaalisesta suunnittelusta

Aalto ARTS Booksin kirjat ovat saaneet tunnustusta graafisesta suunnittelusta Kauneimmat kirjat -kilpailussa sekä kansainvälisessä ICMA (International Creative Media Awards) -kilpailussa. Palkittujen kirjojen joukossa on väitöskirjat pukusuunnittelun ja taidekasvatuksen aloilta, arkkitehtuurin alan taidekirja sekä aivojen toimintaa käsittelevä oppikirja.
aukeama the meta-suit kirjasta. Ihmishahmoja eri asennoissa esittelevät päällä olevaa vaaleaa pukua.
Kuva: Kauneimmat kirjat

Suomen kirjataiteen komitea on valinnut vuoden 2021 kauneimmat kirjat. Takiksen väitöskirja The Meta-Suit: De-Re-Constructing The Ultimate Masculine Attire valittiin vuoden kauneimpien kirjojen joukkoon tieto- ja oppikirjojen kategoriassa. Kirjan graafisesta suunnittelusta vastasi Tuomas Kortteinen.

Kauneimmat kirjat 2021 -kokoelmaan valittiin 27 kirjaa kuudesta eri kategoriasta. Kirjataiteen vuoden 2021 kauneimman kirjan arvonimen sai Matti Hagelbergin kolmiosainen sarjakuvateos Läskimooses. Kokoelma on esillä Kansalliskirjaston kahvilagalleriassa 31.5.2022 asti. Lisäksi kirjat osallistuvat Best Book Design from all over the World -kilpailuun tammikuussa 2023.

the metasuit. kansi. vaaleanharmaalla pohjalla kuperkeikkaa tekevä mies. Kirjan nimi päällä hopealla.
Kuva: Kauneimmat kirjat

Pysäyttävä kansi ja tyylikäs taitto

The Meta-Suit -kirjan graafisesta suunnittelusta vastasi Tuomas Kortteinen. Valintaperusteissa kiiteltiin kirjan pysäyttävää kantta, joka on tuore ja moniulotteinen. Takiksen väitöskirja tuotettiin Aalto ARTS Booksissa, koska siinä oli rikas ja mielenkiintoinen kuvasisältö. Palkintoperusteissa tämä oli myös otettu huomioon: ”Runsas materiaali on järjestelty taidokkaasti, ja vahva, leikittelevä typografia sekä oivaltava kuvankäyttö ilahduttavat. Fontit on valittu erinomaisella silmällä ja taitto on tyylikäs.”

Kortteinen kertoo, että hän käytti innoituksena kirjan taitolle arkkitehtinä toimineen Le Corbusierin modulor-skaalaa. Modulor on antropometrinen mittasuhdekaava, jossa on kuvattu 175-senttinen (myöhemmin 183-senttinen) mies käsi koholla. Le Corbusier käytti kaavaa suunnitellessaan rakennuksia. ”Mielestäni siinä oli jotain aika hauskaa – ja olisi sopivaa käyttää karuja ’maskuliinisia’ muotoilun perusperiaatteita työkaluina koristeellisen ja barokkimaisen lopputuloksen luomiseksi.”

Kortteiselle tämä on toinen tunnustus Aalto ARTS Booksin väitöskirjan taitosta Kauneimmat kirjat -kilpailussa. Hänet palkittiin vuonna 2019 Mikko O. Koiviston väitöskirjan The Art of Egress graafisesta suunnittelusta.

Pronssia kolmessa kategoriassa ICMAsta

Aalto ARTS Books keräsi pronssia ICMAssa (International Creative Media Award) kolmessa kategoriassa: taidekirjat, oppikirjat ja tietokirjat. Kustantamossa iloittiin siitä, että erilaiset kirjat pärjäsivät kilpailussa, sillä kirjojen ulkoasuun panostetaan. Visuaalisuus nähdään olennaisena osana kirjojen sisältöä.

”Visuaalisuus ei ole vain pintaa, vaan myös viesti itsessään. Hyvin suunniteltu kirja on lukijalleen aarre: se herättää kiinnostuksen sisältöä kohtaan, johon haluaa palata myös uudestaan”, kustannuspäällikkö Annu Ahonen toteaa.

Tiedekirjojen kategoriassa palkittiin Henrika Yliriskun väitöskirja Reorienting Environmental Art Education. Kirjan graafisesta suunnittelusta vastasi Annukka Mäkijärvi.

Esimerkkiaukeama Keskusteluja kauneudesta arkkitehtuurissa -kirjasta, jossa näkyy kuva ja tekstiä.
kuva: Anne Kinnunen

Taidekirjojen kategoriassa palkittiin Helena Teräväisen Keskusteluja kauneudesta arkkitehtuurissa, jonka graafisena suunnittelijana toimi Ville Tietäväinen. Nimensä mukaisesti kirja koostuu arkkitehtien kanssa käydyistä keskusteluista, joiden esittäminen oli avain kirjan graafiseen suunnitteluun. ”Keskustelijoille varatut vierekkäiset palstat ja niiden käyttö visualisoivat dialogin dynamiikan ja avaavat keskustelijoiden sanottavan tarvetta, jopa persoonallisuutta”, kertoo Tietäväinen.

Keskustelu on mukana kirjan kantta myöten: "Kannessa, aiheen mukaisesti kirjan julkisivussa, on keskustelun aloittavan kaksoispisteen muotoinen illusorinen ikkuna kirjan sisälle."

Ville Tietäväinen sai vuonna 2020 ICMA- ja Kauneimmat kirjat -palkinnot yhdessä Maija Tammen kanssa tehdyn valokuvateoksen Immortal graafisesta suunnittelusta. Immortal sai myös Edvard Richter -pääpalkinnon sekä hopeaa Grafian Vuoden Huiput -kilpailussa.

Esimerkkiaukeama Aivoaakkosista, jossa kuvaa ja tekstiä
Kuva: Anne Kinnunen

Oppikirjojen kategoriassa ICMAssa palkittiin Synnöve Carlsonin ja Riitta Harin toimittama teos Aivoaakkoset. Kirjan graafisesta suunnittelusta vastasivat Jani Pulkka ja Camilla Pentti. Pulkka ja Pentti onnistuivat luomaan selkeän ja luettavan sekä visuaalisesti houkuttelevan oppikirjan, jonka aihetta, ihmisaivojen toimintaa, saatetaan pitää vaikeasti lähestyttävänä. ”Heti suunnitteluprosessin alussa oli selvää, että kuvien ja grafiikoiden sovittaminen kirjan formaattiin ja ilmeeseen tulisi olemaan keskeinen osa työtä. Kuvamaailman yhtenäinen ilme saavutettiin värimaailman, typografian, mittasuhteiden ja kuvitustyylin yhdenmukaistamisella”, Pulkka ja Pentti kertovat. 

Jani Pulkka ja Camilla Pentti palkittiin Vuoden kauneimmat kirjat -palkinnolla myös vuonna 2007 Harald Arnkilin Värit havaintojen maailmassa -kirjan graafisesta suunnittelusta. He vastasivat myös teoksen englanninkielisen käännöksen suunnittelusta 2013 sekä uudistetun painoksen suunnittelusta vuonna 2021.

Mikko O. Koiviston väitöskirja The Art of Egress. Kuva Mikko Raskinen

Mikko O. Koiviston väitöskirja palkittiin Kauneimmat kirjat 2019 -kilpailussa

Aalto ARTS Booksin kustantama Mikko O. Koiviston väitöskirja "The Art of Egress: Madness, Horror, and the Pedagogy of Depsychiatrization" on valittu Kauneimmat kirjat 2019 -kokoelmaan. Kirjan tyylikkään ulkoasun on luonut Tuomas Kortteinen.

Uutiset
Pystyssä auki olevan kirjan sivuilla näkyy kuva polyyppi hydrasta ja viereisellä sivulla tekstiä.

Immortal ja Art as We Don’t Know It kauneimpia kirjoja

Aalto ARTS Booksin kustantamat teokset saivat jälleen tunnustusta.

Uutiset
Mies seisoo kädet taskuissa, naisella on kukkia kädessään, molemmat tummissa vaatteissa seisovat käytävällä.

Immortal-teos palkittiin ansiokkaana taidekirjana

Maija Tammen ja Ville Tietäväisen kirja yhdistää tieteellistä tutkimusta, taidetta ja tarinankerrontaa.

Uutiset
Aalto Arts Books Icma-palkitut kirjat

Aallon taidekirjoille kansainvälistä tunnustusta

Neljä Aalto ARTS Booksin kustantamaa julkaisua on palkittu kansainvälisen luovan median ICMA Awards -kilpailussa.

Uutiset
Kolme uutuuskirjaa kuvattuna harmaalla pinnalla

Aalto ARTS Booksin ajatuksia herättävät uutuuskirjat

Aalto ARTS Booksin syyskauden kirjoja ovat Aivoaakkoset, Keskusteluja kauneudesta arkkitehtuurissa ja Matkalla kohti.

Uutiset
Henrika Yliriskun väitös taidekasvatuksen alalta tarkastettiin Aalto-yliopistossa maaliskuussa 2021.

”Ympäristötaidekasvatuksessa pitäisi pureutua ihmiskeskeisyyden ongelmallisuuteen”

Minä väitän -sarjassamme Henrika Ylirisku tutkii ympäristötaidekasvatuksen lähtökohtia.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa tietoliikenteessä vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi langaton viestintä.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
kukka-asetelma
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Yli 60 kauppatieteiden kandidaattiopiskelijaa palkittiin stipendillä

Ilkka Kontulan säätiön henkilökohtaisen apurahan suuruus on 1 000 euroa.