Uutiset

Mikko O. Koiviston väitöskirja palkittiin Kauneimmat kirjat 2019 -kilpailussa

Mikko O. Koiviston väitöskirja The Art of Egress: Madness, Horror, and the Pedagogy of Depsychiatrization on valittu Kauneimmat kirjat 2019 -kokoelmaan. Kirjan ulkoasun on luonut Tuomas Kortteinen, ja sen on painanut Unigrafia.
Mikko O. Koiviston väitöskirja The Art of Egress. Kuva Mikko Raskinen
Mikko O. Koiviston väitöskirjan "The Art of Egress" graafisen suunnittelun teki Tuomas Kortteinen. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Kilpailu tuo esiin kirjan taiteellisena kokonaisuutena

"Kirjan taitto on täyttä rautaa. Se on taitavasti muotoiltu: klassinen olematta kuitenkaan tylsä. Sisuksen kirjaintyyppi on nappivalinta", valintaa perustellaan.

Suomen kirjataiteen komitean järjestämän kilpailun tavoitteena on kiinnittää huomioita kirjoihin taiteellisina kokonaisuuksina. Valikoimassa pyrittiin monipuolisuuteen niin lajityyppien kuin suunnitteluratkaisujen osalta: klassisen kirjasuunnittelun ohella kokoelmassa on rajoja rikkovia, konventioista poikkeavia näkemyksiä ja toteutustapoja.

Kilpailuun lähetettiin arvioitavaksi 204 kirjaa. Komitean mukaan kilpailu oli tasoltaan korkea, ja monet kirjat olivat pieteetillä suunniteltuja esineitä, joiden materiaaleihin ja ominaisuuksiin oli kiinnitetty erityistä huomiota. Kauneimmat kirjat -kokoelmaan valittiin tänä vuonna 29 kirjaa, ja Kirjataiteen onnistuneimmat kannet -kunniakirjalla palkittiin yhdeksän kantta. Vuoden kauneimman kirjan arvonimen sai Sakari Piipon Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä, jonka ulkoasun suunnitteli Anna-Mari Tenhunen ja julkaisi kustannusosakeyhtiö Kosmos.

Valitut kirjat osallistuvat Best Book Design from all over the World -kilpailuun ja kiertävät näyttelyissä Suomessa ja kolmessa Euroopan maassa. Teokset ovat myös esillä Leipzigin kirjamessuilla vuosittain

Tavoitteena monipuolistaa mielenterveysongelmaisiin liitettävää kuvastoa

Mikko O. Koivisto väitteli taidekasvatuksen alalta joulukuussa 2019. Hän tutki väitöksessään rap-lyriikan avulla psykiatrisesti vammaisen oikeutta määritellä itsensä ja paikkansa yhteiskunnassa.

Lähtökohtanaan Koivistolla oli tutkimuksessaan, että mielenterveysongelmaisiin ja vammaisiin ihmiseen kohdistuu leimaamista, stereotypioita ja myyttejä, jotka eivät kuitenkaan kytkeydy todellisuuteen. Kulttuurissamme esitetään vähemmistöjä edelleen puutteellisesti ja rajatusti, lokeroiden.

Koivisto käyttää egressin, tai rajanylityksen, käsitettä strategiana, jonka avulla näistä lokeroista voi astua ulos. Hänen tavoitteenaan oli voida monipuolistaa sitä, miten vammaisuutta ja sairautta koskevaa kuvastoa ylipäätään käsitellään.

The Art of Egress

Kirjan ulkoasun on suunnitellut Tuomas Kortteinen.

  Mikko O. Koivisto The Art of Egress kansi ja sisus
  Mikko O. Koivisto The Art of Egress sisus
  Mikko O. Koivisto The Art of Egress kansi

  Koronavirustilanteen vuoksi julkistamistilaisuus on peruttu, ja Kauneimmat kirjat -näyttely Kansalliskirjaston Galleriassa siirtyy. Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

  Katso kaikki Kaunein kirja 2019 -palkinnon saaneet

  The Art of Egress -teoksen kuvat: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

  Lue lisää Mikko O. Koiviston väitöstutkimuksesta: ”Tiedän että pidät minua hulluna” 

  Painettu kirja on ostettavissa ja pdf-tiedosto vapaasti ladattavissa verkkokaupassa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

  Lue lisää uutisia

  Yrjö Sotamaa receives Frontier Design Prize 2023
  Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

  Aalto-yliopiston professori emeritukselle Yrjö Sotamaalle merkittävä muotoilupalkinto Kiinassa

  Frontier Design Prize 2023 -palkinto myönnettiin Taideteollisen korkeakoulun entiselle pitkäaikaiselle rehtorille.
  Enriqueta Noriega Benitez and Thuy-Linh Phi
  Nimitykset Julkaistu:

  Enriqueta Noriega Benitez ja Thuy-Linh Phi aloittivat data-agentteina kemian tekniikan korkeakoulussa

  Kaksi uutta data-agenttia liittyi Aallon datanhallintaverkostoon keväällä 2023.
  White coffee cup with Space 21 logo, space's common room on the background.
  Kampus, Yliopisto Julkaistu:

  Space 21:n aamukahvit syksyllä 2023

  Kahvia, aamupalaa ja hyvää seuraa radikaalin luovuuden olohuoneessa – kaikki Aaltolaiset ovat tervetulleita Space 21:n kuukausittaiselle aamukahville.
  Dean's Impact Award, School of Business
  Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

  Dekaani palkitsee Kauppakorkeakoulun opiskelijoita myös muista kuin erinomaisista arvosanoista

  Uudella Dean’s Impact Award -palkinnolla halutaan osoittaa arvostusta esimerkiksi kestävän kehityksen tai Aallon arvojen mukaisen toiminnan edistämiselle.