Aalto-1 -opiskelijasatelliitin laukaisu tekee Suomesta avaruusvaltion

TkT Jaan Praks nimitettiin kesäkuussa 2014 Radiotieteen ja -tekniikan laitoksen apulaisprofessoriksi. Professuuri kuuluu avaruustekniikan alaan ja sen erikoisalana on pohjoisten alueiden kaukokartoitus.
Virosta kotoisin oleva Praks valmistui Tarton yliopistosta 1996 ympäristöfysiikan alalta erikoisalueenaan kaukokartoitus. Opinnot jatkuivat Suomessa ja johtivat Aalto-yliopistosta valmistuneeseen väitöskirjaan.
– Kaukokartoituksessa maapalloa katsotaan tavallisesti avaruudesta, jolloin saadaan kerralla tietoa suurilta alueilta. Koska maailman ongelmat ovat globaaleja, tarvitaan myös tietoa globaalilla tasolla.
Avaruudesta tarjoutuu näköala lumen ja metsien peittoalan muutoksiin, jääpeitteiden liikkeisiin, merten jäätilanteeseen sekä metsän kasvun arviointiin. Kaikki ovat keskeisiä parametreja ilmastomuutoksen seurannassa.
– Keskitymme opetuksessa ja tutkimuksessa koko kaukokartoitusketjuun. Rakennamme omia kuvausinstrumentteja, kehitämme mittausmenetelmiä ja -malleja ja valmistamme jopa kokonaisia nanosatelliitteja. Kaukokartoitusmenetelmien kehitystyössä ja laitteiden kalibroinnissa on tärkeä osa myös lentokonemittauksilla, joita tehdään koulun omalla lentokoneella.
Suomeen oma satelliittiosaamiskeskus
Praks vastaa Aalto-1 -opiskelijasatelliitin kehitystyöstä. Projekti aloitettiin 2010 ja siinä on mukana useita yliopistoja ja tutkimuslaitoksia. Keskeisessä roolissa ovat opiskelijat, jotka ovat sekä ideoineet että suunnitelleet suurelta osin koko satelliitin.
Kyseessä on Suomen ensimmäinen oma satelliitti ja kaikki sen tietoliikenne tulee kulkemaan Otakaari 5:n katolla olevan maa-aseman kautta. Aalto-1:n myötä Aalto-yliopistoon on kehitetty Suomessa ainutlaatuinen satelliittiosaamiskeskus. Projekti huipentuu tänä vuonna, kun Aalto-1 laukaistaan avaruuteen.
– Nyt on käsillä kiireiset ajat, sillä Aalto-1 on saanut vahvistuksen laukaisusta. Rakennamme parhaillaan satelliitin lentomallia ja teemme viimeisiä testauksia. Satelliitti lähtee avaruuteen näillä näkymin Yhdysvalloista Falcon 9 -raketin mukana.
Aalto-1 satelliitin aihepiiristä on tehty jo kymmeniä diplomi-, kandi- ja erikoistöitä. Niin satelliitin suunnittelu kuin sen keskustietokone, radiot, antennit ja aurinkopaneelit on kaikki tehty opiskelijatyönä.
– Opetusfilosofiani on se, että opiskelijoiden pitää opinnoissaan saada kokemusta sekä teknologian rakentamisesta että tiimityöskentelystä. Jos halutaan, että Suomesta tulee jatkossakin korkeaa teknologiaa, pitää opiskelijoille antaa kosketuspintaa sen suunnitteluun ja rakentamiseen.
Entä mikä tuo professorin elämään vastapainoa työlle?
– Keväästä myöhäiseen syksyyn purjelautailen Haukilahdella aina kun tuulet sallivat. Talvella lumilautailen lasten kanssa. Vaimon kanssa käyn ahkerasti tanssitreeneissä.
- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023
Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
Äänikirjoja voidaan nykyään luoda tekoälyn avulla
Tuotantotalouden laitos on julkaissut ensimmäisen tekoälyyn perustuvan äänikirjansa.Onko puu ruskeaa, sinistä, keltaista vai läpinäkyvää? Tutkijat löysivät keinon tehdä puusta läpinäkyviä ja värikkäitä pinnoitteita
Tutkijat ovat onnistuneet kehittämään puiden sisältämästä ligniinistä uudenlaisia pinnoitteita.