Aallon tutkimushankkeisiin 1,86 miljoonaa euroa Suomen Akatemialta
-akatemiaohjelman hankkeet, joita rahoitetaan yhteensä 6,5 miljoonalla eurolla.
Hankkeista viisi on useiden tutkimusryhmien muodostamia konsortioita. Rahoitetut hankkeet arvioitiin tieteelliseltä laadultaan erinomaisiksi ja lupaaviksi tutkimuksen vaikuttavuuden näkökulmasta.
Mineraalivarat ja korvaavat materiaalit (MISU) -akatemiaohjelmassa tarkastellaan perusteellisesti mineraalivarojen kokonaisuutta ja tuotetaan uusia ratkaisuja alan haasteisiin. Ohjelmassa luodaan tietopohjaa vastuulliseen kaivos- ja kierrätystoimintaan, jossa myös huomioidaan vaikutukset sekä luontoon että ympäröivään yhteiskuntaan. Ohjelmaan liittyvässä tutkimuksessa keskitytään laajasti ja syvällisesti harvinaisten, erityisesti metallisten, mineraalien esiintymiseen, ominaisuuksiin, prosessointiin, käyttöön ja kierrätykseen sekä metallisia mineraaleja korvaaviin materiaaleihin.
Ohjelmassa rahoitetaan seuraavia Aalto-yliopiston hankkeita:
Kallio, Tanja: Platina ryhmän metalleja sisältämättömien katalyyttien kehittäminen kestävän kehityksen turvaamiseksi, 361 073 euroa.
Karppinen, Maarit: Maankuoren yleisten alkuaineiden oksideihin perustuvat termosähköiset materiaalit, 550 035 euroa.
Kauppinen, Esko: Kestävän kehityksen mukaiset platinaryhmän metalleja sisältämättömät katalyytit, 314 935 euroa.
Laasonen, Kari: Kestävän kehityksen mukaiset platinaryhmän metalleja sisältämättömät katalyytit, 323 844 euroa.
Leveinen, Jussi: Uudet laser- ja spektrianalyysimenetelmät kaivosmittauksiin ja kaivannaisten in situ-tutkimuksiin, 313 323 euroa.
Lue lisää uutisia

Aalto-yliopiston alumni Petteri Isotupa: ”Uskalla ajatella ja kysyä miksi”
Testamenttilahjoituksellaan Aalto-yliopistolle Petteri Isotupa on mukana tukemassa tulevien sukupolvien opintomahdollisuuksia.Professori Jari Koskinen päättää ansiokkaan työuransa
Materiaalitieteen professori Jari Koskinen jää eläkkeelle 31.3.2023. Älykkäiden materiaalien ja erityisesti pintojen ja rajapintojen fysikaalisia ominaisuuksia tutkinut Koskinen vietti työuransa viimeiset 14 vuotta Kemian tekniikan korkeakoulussa tutkijana ja toimi vuosina 2014-2022 Kemian ja materiaalitieteen laitosjohtajana.
Ohutkalvoteknologian tutkimiseen merkittävä rahoitus – kehitettäviä materiaaleja voidaan hyödyntää esimerkiksi energian varastoinnissa
Uusia ohutkalvomateriaaleja kehitetään vauhdilla esimerkiksi energian varastointiin tai tiedonhallintaan käytettäviin sovelluksiin.