Uutiset

Aallon ensimmäinen ERC Proof of Concept –rahoitus Sebastiaan van Dijkenille

Professori Sebastiaan van Dijken on saanut rahoituksen tutkimusryhmässä kehitetyn uuden sukupolven muistiteknologian kaupallistamiseen.

Rahoituksella selvitetään magneettisen alueiden hallittuun liikkeeseen perustuvan racetrack-muistin teknologiapotentiaalia, joka on uusi lupaava menetelmä seuraavan sukupolven muisteille. Tässä tekniikassa yhdistyy DRAM-muistien nopeus ja flash-muistien pysyvä tallennuskyky.

Perinteinen racetrack-muistiteknologia nojaa suurien sähkövirtojen käyttöön, jonka avulla voidaan siirtää magneettisten alkeisalueiden seinämiä. Sähkövirtoihin perustuvat menetelmät aiheuttavat kuitenkin voimakasta lämpenemistä ja suurta tehonkulutusta. Uuden ohjausmenetelmän löytäminen mahdollistaa uuden energiatehokkaan ja nopean muistin kehittämisen.

”Olemme tutkimusryhmässämme kehittäneet menetelmän, joka mahdollistaa magneettisten alueiden seinien liikuttamisen käyttämällä sähkökenttiä eli jännitteitä sähkövirtojen sijasta ferrosähköisissä ja -magneettisissa kaksoiskerrosrakenteissa” kertoo Sebastiaan van Dijken.

  ”Prototyyppilaitteella tehdyissä kokeissa virrankulutus ja lämmöntuotanto ovat olleet minimaalisia ja sähkökenttäohjaus on osoittautunut tarkaksi ja magneettisten seinien edestakainen siirtely toistettavaksi”, hän jatkaa.

ERC Proof of Concept –rahoitus auttaa tutkijoita uuden menetelmän kaupallistamismahdollisuuksien selvittämisessä. Sen avulla voidaan muun muassa tehdä markkinaselvitys, hankkia teollis- ja tekijänoikeussuoja uudelle teknologialle sekä etsiä teollisia yhteistyökumppaneita ja luoda kontakteja. Rahoitusta voi hakea tutkija, jolle on aiemmin myönnetty jokin muu ERC rahoitus.

Lisätietoja:

Sebastiaan van Dijken
sebastiaan.van.dijken(a)aalto.fi
Puh: 050 3160969

Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan laitos
Nanomagnetismin ja spintroniikan tutkimusryhmä

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
The Fifth Wave - BRIE-ETLA Collection of Articles book cover
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Äänikirjoja voidaan nykyään luoda tekoälyn avulla

Tuotantotalouden laitos on julkaissut ensimmäisen tekoälyyn perustuvan äänikirjansa.
Värikkäitä ja läpinäkyviä pinnoitenäytteitä puupölkyn päällä.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Onko puu ruskeaa, sinistä, keltaista vai läpinäkyvää? Tutkijat löysivät keinon tehdä puusta läpinäkyviä ja värikkäitä pinnoitteita

Tutkijat ovat onnistuneet kehittämään puiden sisältämästä ligniinistä uudenlaisia pinnoitteita.
Open pit mining machines
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi yritysyhteistyöprojekti luo tekoälyratkaisuja kaivosteollisuudelle

FCAI kehittää Metson ja kumppaneiden kanssa tekoälymenetelmiä kaivostoimintaan.