Uutiset

5G testiverkon kehitystyö jatkuu Otaniemessä

5G testiverkko on pian 6G ja uusia teknologioita kehittyy sekä langattomaan että kiinteään verkkoviestintään.
2019-10-04_5g_smart_city_-_illustration_safa_hovinen_merkitys.png
Kuva: Safa Hovinen

Suomen Akatemia on myöntänyt jatkorahoituksen Tulevaisuuden langattomat verkot -hankkeelle. Hankkeen koordinointi on Oulun yliopistossa ja mukana on sekä VTT:n että Aalto-yliopiston tutkijoita.

”Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä yliopistojen ja yrityselämän kesken. Tutkimus- ja -testiverkkoympäristössä tutkitaan, kehitetään ja testataan uusiin langattomiin 5G/6G-verkkoihin liittyviä laiteratkaisuja, algoritmejä, ohjelmistoja ja sovelluksia. Tarjoamme Otaniemessä laajan mittausympäristön erityisesti yksityisten mobiiliverkkojen tutkimukseen ja suunnitteluun sekä teollisuuden ja älykkäiden verkkolaitteiden tarpeisiin”, tutkija Jose Costa Requena sanoo.

Otaniemessä on kokemusta pitkäjänteisestä kehitystyöstä ja viimeisimpänä on ollut käytössä
Euroopan laajimpiin kuuluva ei-kaupallinen 5G-verkko. Sen ansiosta tutkijat, opiskelijat ja yritykset ovat kehittäneet sekä kuluttajille että teollisuuteen suunnattuja laitteita ja sovelluksia aidossa 5G-ympäristössä. Verkko kattaa myös Otaniemen kampuksen ulko- ja katualueet.

”Testikäyttö jatkuu myös tässä yhteistyöprojektissa ja tavoitteena on jatkaa tiivistä yhteistyötä yritysten, eri tutkimushankkeiden ja opiskelijoiden kesken. Avaamme pian jo aikaisemmin käytössä olleen verkkosivun, mitä kautta yritykset voivat pyytää verkon testikäyttöä ja ehdottaa ajatuksia yhteistyölle”, Costa-Requena jatkaa.

Aalto-yliopistossa tehdään monialaista 5G-tutkimusta verkkotekniikasta ja signaalinkäsittelystä aina 5G:tä hyödyntäviin sovelluksiin kuten autonomiseen liikenteeseen ja teollisuuden järjestelmiin.

“Verkottuminen ei lopu koskaan. Tällä hetkellä etsimme jo uusia taajuuksia 6G:lle ja asennamme tarvittavat laitteet nostaaksemme Otaniemen 5/6G-tutkimuksen kärkeen”.

Lisätietoa:

Jose Costa-Requena
tutkija
Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos
[email protected]
+358 50 577 0142

Yksityiskohta kvanttipiirijäähdyttimestä, kuva Kuan Yen Tan, Aalto-yliopisto

Yli 11 miljoonaa euroa tutkimusinfrastruktuureille

Suomen Akatemian rahoitus vahvistaa muun muassa mikro- ja nanorakenteiden valmistusta, kvantti- ja suurteholaskentaa, lääketieteellistä kuvantamista, tulevaisuuden langattomia verkkoja, sekä arktista tutkimusta.

Uutiset
Aalto Factory of the Future

Factory of the Future tukee tuotantotutkimusta ottamalla käyttöön 5G- ja WiFi6-yhteydet sisätiloissa

Opiskelijat ja tutkijat voivat hyödyntää uusia tiloja ja tutustua Industry 4.0:n viestintätekniikan huippusovelluksiin.

Uutiset
Graphic Illustration of 5G network with symbols. Graphic design: Safa Hovinen

5G-tulevaisuuttamme tutkimassa

Aalto-yliopiston tutkijat tekevät tutkimusta useilla 5G-teknologian tulevaisuuden kannalta merkittävillä aloilla. Näitä ovat esimerkiksi verkkoturvallisuus, droonit, älykkäät energiaverkot ja itseohjautuvat ajoneuvot.

Yhteistyö
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

NASAn Curiosity-mönkijä kuvaama pölypyörre Marsin Gale-kraatterissa. Kuvankäsittely: Henrik Kahanpää. Alkuperäinen kuva: NASA / JPL-Caltech
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Marsin sää vaihtelee rajusti, mutta sen ilmasto ei ole muuttumassa

Väitöstutkimuksessaan Henrik Kahanpää myös kyseenalaistaa Marsin pölypyörteisiin liittyvän vallitsevan käsityksen. Tutkijana hän toivoo, että ihminen ei koskaan menisi Marsiin.
A portrait of Laureen Mahler.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Laureen Mahler luo origamitaitosten avulla biopohjaisia ja myös katseita kestäviä pakkauksia

Monet pakkausteollisuuden tuotteet perustuvat muoviin ja muihin fossiilipohjaisiin materiaaleihin. Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa kehitetään origamitaitoksiin perustuvia ekologisia pakkausratkaisuja, joilla on arvoa myös kauniina esineinä.
Venla Kaislo, Iikka Huttu ja Leevi Hormaluoma. Kuva: Filmbutik
Opinnot Julkaistu:

Opiskelija Iikka Huttu: Diplomi-insinöörin opinnot ovat täydellinen yhdistelmä teoriaa ja käytäntöä

Elektroniikan ja sähkötekniikan pääaineessa opiskellut Iikka uskoo, että sähkötekniikalla ratkaistaan monet kestävään kehitykseen ja hyvinvointiin liittyvät ongelmat.
 Tutkimustyössä hyödynnetään Aalto-yliopiston radiokaiutonta huonetta Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi tohtorikoulutusohjelma keskittyy radioaaltojen energiatehokkuuteen

Nokian lahjoitus Aalto-yliopistolle kohdistuu tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmiin ja erityisesti laitekehityksen tutkimukseen.