Uutiset

5G testiverkon kehitystyö jatkuu Otaniemessä

5G testiverkko on pian 6G ja uusia teknologioita kehittyy sekä langattomaan että kiinteään verkkoviestintään.
2019-10-04_5g_smart_city_-_illustration_safa_hovinen_merkitys.png
Kuva: Safa Hovinen

Suomen Akatemia on myöntänyt jatkorahoituksen Tulevaisuuden langattomat verkot -hankkeelle. Hankkeen koordinointi on Oulun yliopistossa ja mukana on sekä VTT:n että Aalto-yliopiston tutkijoita.

”Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä yliopistojen ja yrityselämän kesken. Tutkimus- ja -testiverkkoympäristössä tutkitaan, kehitetään ja testataan uusiin langattomiin 5G/6G-verkkoihin liittyviä laiteratkaisuja, algoritmejä, ohjelmistoja ja sovelluksia. Tarjoamme Otaniemessä laajan mittausympäristön erityisesti yksityisten mobiiliverkkojen tutkimukseen ja suunnitteluun sekä teollisuuden ja älykkäiden verkkolaitteiden tarpeisiin”, tutkija Jose Costa Requena sanoo.

Otaniemessä on kokemusta pitkäjänteisestä kehitystyöstä ja viimeisimpänä on ollut käytössä
Euroopan laajimpiin kuuluva ei-kaupallinen 5G-verkko. Sen ansiosta tutkijat, opiskelijat ja yritykset ovat kehittäneet sekä kuluttajille että teollisuuteen suunnattuja laitteita ja sovelluksia aidossa 5G-ympäristössä. Verkko kattaa myös Otaniemen kampuksen ulko- ja katualueet.

”Testikäyttö jatkuu myös tässä yhteistyöprojektissa ja tavoitteena on jatkaa tiivistä yhteistyötä yritysten, eri tutkimushankkeiden ja opiskelijoiden kesken. Avaamme pian jo aikaisemmin käytössä olleen verkkosivun, mitä kautta yritykset voivat pyytää verkon testikäyttöä ja ehdottaa ajatuksia yhteistyölle”, Costa-Requena jatkaa.

Aalto-yliopistossa tehdään monialaista 5G-tutkimusta verkkotekniikasta ja signaalinkäsittelystä aina 5G:tä hyödyntäviin sovelluksiin kuten autonomiseen liikenteeseen ja teollisuuden järjestelmiin.

“Verkottuminen ei lopu koskaan. Tällä hetkellä etsimme jo uusia taajuuksia 6G:lle ja asennamme tarvittavat laitteet nostaaksemme Otaniemen 5/6G-tutkimuksen kärkeen”.

Lisätietoa:

Jose Costa-Requena
tutkija
Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos
[email protected]
+358 50 577 0142

Yksityiskohta kvanttipiirijäähdyttimestä, kuva Kuan Yen Tan, Aalto-yliopisto

Yli 11 miljoonaa euroa tutkimusinfrastruktuureille

Suomen Akatemian rahoitus vahvistaa muun muassa mikro- ja nanorakenteiden valmistusta, kvantti- ja suurteholaskentaa, lääketieteellistä kuvantamista, tulevaisuuden langattomia verkkoja, sekä arktista tutkimusta.

Uutiset
Aalto Factory of the Future

Factory of the Future tukee tuotantotutkimusta ottamalla käyttöön 5G- ja WiFi6-yhteydet sisätiloissa

Opiskelijat ja tutkijat voivat hyödyntää uusia tiloja ja tutustua Industry 4.0:n viestintätekniikan huippusovelluksiin.

Uutiset
Graphic Illustration of 5G network with symbols. Graphic design: Safa Hovinen

5G-tulevaisuuttamme tutkimassa

Aalto-yliopiston tutkijat tekevät tutkimusta useilla 5G-teknologian tulevaisuuden kannalta merkittävillä aloilla. Näitä ovat esimerkiksi verkkoturvallisuus, droonit, älykkäät energiaverkot ja itseohjautuvat ajoneuvot.

Yhteistyö
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Seminariin osallistujia kuuntelemassa esityksiä.
Yhteistyö Julkaistu:

Suomen ja Yhdysvaltojen välinen biotuotealan yhteistyö vahvistuu – puulle lisäarvoa innovatiivisista biomateriaaleista

Suomessa vieraili toukokuun lopulla laaja yhdysvaltalaisdelegaatio, joka tutustui maamme metsä- ja puusektoriosaamiseen. Aalto-yliopiston ja VTT:n lippulaivahanke FinnCERES on mukana kehittämässä uutta liiketoimintaa biopohjaisten materiaali-innovaatioiden avulla.
Sofia Guridi pictured in a lab setting.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Sofia Guridi muotoilee maailmaa paremmaksi älykkäiden tekstiilien avulla

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksen tohtoriopiskelija Sofia Guridi haluaa luoda bio-pohjaisia älytekstiilejä, jotka auttavat ihmisten arjen parantamisessa.
A dog and two researchers. Photo: Aalto University/Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society -konsortiohankkeelle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Astrid Huopalainen, Hankenin apulaisprofessori Linda Tallberg ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman ovat hankkeen vastuullisia tutkijoita.
Alma Median projektitiimi, Aalto BIZ
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Vastuullisuus on tärkeä osa asumisen digitaalisia palveluita

Opiskelijat tekivät Alma Medialle yritysprojektin, jossa he kartoittivat asumisen digitaalisia palveluita kestävän kehityksen näkökulmasta.