Uutiset

Yli 11 miljoonaa euroa tutkimusinfrastruktuureille

Suomen Akatemian rahoitus vahvistaa muun muassa mikro- ja nanorakenteiden valmistusta, kvantti- ja suurteholaskentaa, lääketieteellistä kuvantamista, tulevaisuuden langattomia verkkoja, sekä arktista tutkimusta.
Yksityiskohta kvanttipiirijäähdyttimestä, kuva Kuan Yen Tan, Aalto-yliopisto

Suomen Akatemia on myöntänyt joulu- ja tammikuussa Aalto-yliopistolle yhteensä yli 11 miljoonaa euroa rahoitusta korkeatasoista tiedettä ja tutkimusta edistävien infrastruktuureiden kehittämiseen.  

Rahoitetuista tutkimusympäristöistä Aalto-yliopisto on mukana kahdeksassa, joista viisi on kansallisella tiekartalla vuosille 2021–2024. Tiekartta on luettelo Suomen tutkimus-, koulutus- ja innovaatiotoiminnalle strategisesti merkittävistä tutkimusinfrastruktuuripalveluista.

Aalto-yliopiston tutkimusinfrastruktuuri muodostaa pitkäjänteisen tutkimuksen kivijalan. Tiekartalla olevien tutkimusympäristöjen osalta rahoitus vahvistaa mikro- ja nanorakenteiden valmistusta, kvantti- ja suurteholaskentaa, tulevaisuuden langattomien verkkojen tutkimusta ja testausta, lääketieteellistä kuvantamista sekä kielitieteen ja kielivarojen tutkimusta.

Lisäksi rahoitetuissa infrastruktuureissa on mukana muita merkittäviä tutkimusympäristöjä, joissa edistetään muun muassa arktista tutkimusta, vesialan ympäristökysymysten tutkimusta ja osaamista, sekä avoimia paikkatietojärjestelmiä.

FIRI2021 – Tiekartta ja kansainväliset jäsenyydet

Mikro- ja nano- sekä kvanttiteknologioiden OtaNano

OtaNano tarjoaa laajan valikoiman valmistusprosesseja ja laitteita mikro- ja nanorakenteille. Rahoitus varmistaa investoinnit, jotka mahdollistavat entistä kompleksisempien nanoluokan rakenteiden, systeemien sekä prosessien karakterisoinnin, mittaamisen ja monitoroinnin.  

Suomalainen kvanttitietokone ja kvanttilaskentaympäristö

Kvanttilaskennan odotetaan mullistavan lukuisat tieteenalat. Jotta tähän päästään, kvanttitietokoneet tarvitsevat räätälöityjä kvanttialgoritmeja ja -ohjelmistoja. Suomalainen kvanttitietokone tarjoaa tutkijoille tähän kehitystyöhön avoimen kvanttilaskentaympäristön.   

Tulevaisuuden langattomat verkot

FUWIRI-tutkimus- ja -testiverkkoympäristössä tutkitaan, kehitetään ja testataan uusiin langattomiin 5G/6G-verkkoihin liittyviä laiteratkaisuja, algoritmejä, ohjelmistoja ja sovelluksia. Aalto-yliopisto tarjoaa laajan mittausympäristön elektroniikan laitteiden tutkimukseen ja suunnitteluun. Lue lisää 5G/6G-verkoista

Biolääketieteellinen kuvantaminen  

Suomen biolääketieteellisen kuvantamisen palvelukeskus on osa Euroopan parhaiden kuvantamispalveluiden verkostoa, jonka kautta tutkijoille avautuu pääsy erilaisiin huipputason kuvantamisteknologioihin. Palvelut ovat keskeisiä esimerkiksi aivo-, syöpä- ja virustutkimuksessa. Lue lisää: MEG Core.

Ihmistieteiden ja kielen FIN-CLARIAH

Infrastruktuuri palvelee laajasti ihmistieteiden tutkimustarpeita erilaisista kieliaineistoista (FIN-CLARIN) laajoihin humanististen ja yhteiskuntatieteiden tutkimusaineistoihin (DARIAH-FI).

FIRI2021 – Muut keskeiset tiekartan ulkopuoliset

Aalto Ice Tank, mallikoeallas arktiseen tutkimukseen

Aalto Ice and Wave Tank on ainoa mallikoeallas, jossa voidaan valmistaa sekä jäätä että muodostaa aaltoja. Kokeita tarvitaan tutkittaessa jäähän, aaltoihin, laivoihin ja rakenteisiin liittyviä fysikaalisia ilmiöitä.  

Vesialan osaamiskeskittymä

Boreaaliset ja subarktiset alueet ovat erityisen herkkiä ympäristön muutoksille, kuten eroosiolle ja tulville. Osaamiskeskittymä käsittää laajan mittalaitteiden kokonaisuuden, jolla vesialan haasteisiin tuodaan tutkittuun tietoon perustuvia kestäviä ratkaisuja, sekä tietoa ympäristön tilan arviointiin ja päätöksentekoon.  

Paikkatietojärjestelmien Geoportti

Avoin virtuaali-infrastruktuuri tarjoaa paikkatietoaineistojen ja teholaskentapalveluiden helpon käytön kaikille paikkatietoja hyödyntäville tieteenaloille. Tutkimusympäristön ytimen muodostaa 20 helposti saavutettavaa palvelua.  

Tutkimusinfrastruktuureilla tarkoitetaan välineitä, laitteistoja, tietoverkkoja, tietokantoja ja aineistoja sekä palveluita, jotka mahdollistavat tutkimustyön, edistävät tutkimusyhteistyötä sekä vahvistavat tutkimus- ja innovaatiokapasiteettia ja osaamista.

Lisätietoa (> Suomen Akatemian tiedote 1.2.2022)

Tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuurit

Tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuurit ovat välttämätön edellytys huipputason tutkimukselle ja opetukselle. Niitä kehitetään myös palvelemaan ulkopuolisia käyttäjiä.

Tutustu tutkimusympäristöihimme
Three researchers using a device on the surface of the ice at Aalto ice tank
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!