Uutiset

Yli 11 miljoonaa euroa tutkimusinfrastruktuureille

Suomen Akatemian rahoitus vahvistaa muun muassa mikro- ja nanorakenteiden valmistusta, kvantti- ja suurteholaskentaa, lääketieteellistä kuvantamista, tulevaisuuden langattomia verkkoja, sekä arktista tutkimusta.
Yksityiskohta kvanttipiirijäähdyttimestä, kuva Kuan Yen Tan, Aalto-yliopisto

Suomen Akatemia on myöntänyt joulu- ja tammikuussa Aalto-yliopistolle yhteensä yli 11 miljoonaa euroa rahoitusta korkeatasoista tiedettä ja tutkimusta edistävien infrastruktuureiden kehittämiseen.  

Rahoitetuista tutkimusympäristöistä Aalto-yliopisto on mukana kahdeksassa, joista viisi on kansallisella tiekartalla vuosille 2021–2024. Tiekartta on luettelo Suomen tutkimus-, koulutus- ja innovaatiotoiminnalle strategisesti merkittävistä tutkimusinfrastruktuuripalveluista.

Aalto-yliopiston tutkimusinfrastruktuuri muodostaa pitkäjänteisen tutkimuksen kivijalan. Tiekartalla olevien tutkimusympäristöjen osalta rahoitus vahvistaa mikro- ja nanorakenteiden valmistusta, kvantti- ja suurteholaskentaa, tulevaisuuden langattomien verkkojen tutkimusta ja testausta, lääketieteellistä kuvantamista sekä kielitieteen ja kielivarojen tutkimusta.

Lisäksi rahoitetuissa infrastruktuureissa on mukana muita merkittäviä tutkimusympäristöjä, joissa edistetään muun muassa arktista tutkimusta, vesialan ympäristökysymysten tutkimusta ja osaamista, sekä avoimia paikkatietojärjestelmiä.

FIRI2021 – Tiekartta ja kansainväliset jäsenyydet

Mikro- ja nano- sekä kvanttiteknologioiden OtaNano

OtaNano tarjoaa laajan valikoiman valmistusprosesseja ja laitteita mikro- ja nanorakenteille. Rahoitus varmistaa investoinnit, jotka mahdollistavat entistä kompleksisempien nanoluokan rakenteiden, systeemien sekä prosessien karakterisoinnin, mittaamisen ja monitoroinnin.  

Suomalainen kvanttitietokone ja kvanttilaskentaympäristö

Kvanttilaskennan odotetaan mullistavan lukuisat tieteenalat. Jotta tähän päästään, kvanttitietokoneet tarvitsevat räätälöityjä kvanttialgoritmeja ja -ohjelmistoja. Suomalainen kvanttitietokone tarjoaa tutkijoille tähän kehitystyöhön avoimen kvanttilaskentaympäristön.   

Tulevaisuuden langattomat verkot

FUWIRI-tutkimus- ja -testiverkkoympäristössä tutkitaan, kehitetään ja testataan uusiin langattomiin 5G/6G-verkkoihin liittyviä laiteratkaisuja, algoritmejä, ohjelmistoja ja sovelluksia. Aalto-yliopisto tarjoaa laajan mittausympäristön elektroniikan laitteiden tutkimukseen ja suunnitteluun. Lue lisää 5G/6G-verkoista

Biolääketieteellinen kuvantaminen  

Suomen biolääketieteellisen kuvantamisen palvelukeskus on osa Euroopan parhaiden kuvantamispalveluiden verkostoa, jonka kautta tutkijoille avautuu pääsy erilaisiin huipputason kuvantamisteknologioihin. Palvelut ovat keskeisiä esimerkiksi aivo-, syöpä- ja virustutkimuksessa. Lue lisää: MEG Core.

Ihmistieteiden ja kielen FIN-CLARIAH

Infrastruktuuri palvelee laajasti ihmistieteiden tutkimustarpeita erilaisista kieliaineistoista (FIN-CLARIN) laajoihin humanististen ja yhteiskuntatieteiden tutkimusaineistoihin (DARIAH-FI).

FIRI2021 – Muut keskeiset tiekartan ulkopuoliset

Aalto Ice Tank, mallikoeallas arktiseen tutkimukseen

Aalto Ice and Wave Tank on ainoa mallikoeallas, jossa voidaan valmistaa sekä jäätä että muodostaa aaltoja. Kokeita tarvitaan tutkittaessa jäähän, aaltoihin, laivoihin ja rakenteisiin liittyviä fysikaalisia ilmiöitä.  

Vesialan osaamiskeskittymä

Boreaaliset ja subarktiset alueet ovat erityisen herkkiä ympäristön muutoksille, kuten eroosiolle ja tulville. Osaamiskeskittymä käsittää laajan mittalaitteiden kokonaisuuden, jolla vesialan haasteisiin tuodaan tutkittuun tietoon perustuvia kestäviä ratkaisuja, sekä tietoa ympäristön tilan arviointiin ja päätöksentekoon.  

Paikkatietojärjestelmien Geoportti

Avoin virtuaali-infrastruktuuri tarjoaa paikkatietoaineistojen ja teholaskentapalveluiden helpon käytön kaikille paikkatietoja hyödyntäville tieteenaloille. Tutkimusympäristön ytimen muodostaa 20 helposti saavutettavaa palvelua.  

 

Tutkimusinfrastruktuureilla tarkoitetaan välineitä, laitteistoja, tietoverkkoja, tietokantoja ja aineistoja sekä palveluita, jotka mahdollistavat tutkimustyön, edistävät tutkimusyhteistyötä sekä vahvistavat tutkimus- ja innovaatiokapasiteettia ja osaamista.

 

Lisätietoa (> Suomen Akatemian tiedote 1.2.2022)

Tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuurit

Tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuurit ovat välttämätön edellytys huipputason tutkimukselle ja opetukselle. Niitä kehitetään myös palvelemaan ulkopuolisia käyttäjiä.

Tutustu tutkimusympäristöihimme
Three researchers using a device on the surface of the ice at Aalto ice tank
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Utuinen ihmishahmo näyttää kävelevän pois päin, varjo heijastuu vaalealle pinnalle
Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Maisteriopiskelijoiden näyttely Suomen valokuvataiteen museossa

Valokuvataiteen pääaineen maisteriopiskelijoiden MoA in Photography 23 -näyttely on esillä 12. maaliskuuta asti.
Nainen rannalla tuulisella säällä hymyilee, taustalla meri kuohuaa
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Ranja Hautamäki: ”Monimuotoinen kaupunkiluonto on keskeinen tekijä hyvinvoinnin ja hiilinielujen lisäämiseksi”

Maisema-arkkitehtuurin professori ratkoo ilmastonmuutoksen hillintää ja kaupunkiluonnon hiilinieluja koskevia kysymyksiä.
NASAn Curiosity-mönkijä kuvaama pölypyörre Marsin Gale-kraatterissa. Kuvankäsittely: Henrik Kahanpää. Alkuperäinen kuva: NASA / JPL-Caltech
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Marsin sää vaihtelee rajusti, mutta sen ilmasto ei ole muuttumassa

Väitöstutkimuksessaan Henrik Kahanpää myös kyseenalaistaa Marsin pölypyörteisiin liittyvän vallitsevan käsityksen. Tutkijana hän toivoo, että ihminen ei koskaan menisi Marsiin.
A portrait of Laureen Mahler.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Laureen Mahler luo origamitaitosten avulla biopohjaisia ja myös katseita kestäviä pakkauksia

Monet pakkausteollisuuden tuotteet perustuvat muoviin ja muihin fossiilipohjaisiin materiaaleihin. Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa kehitetään origamitaitoksiin perustuvia ekologisia pakkausratkaisuja, joilla on arvoa myös kauniina esineinä.