Uutiset

5G Hack the Mall -kesäkoulu ja sen rinnakkaistapahtuma Backed by 5G toivat yhteen tuhansia 5G-teknologiasta ja sen soveltamisesta kiinnostuneita ihmisiä

Syksyllä käynnistetään lukuisia uusia 5G-teknologian soveltamisprojekteja.
Backed by 5G online event
Kuva: Aalto-yliopisto / Laura Puusola

Aalto-yliopiston Otaniemen kampus vahvisti asemaansa 5G-osaamisen ja -soveltamisen keskipisteenä, kun maailman johtavat 5G-teknologian asiantuntijat ja päätöksentekijät sekä yritykset ja opiskelijat kohtasivat toisensa kesäkuun alussa. Virtuaalinen 5G Hack the Mall -kesäkoulu ja sen laajalle yleisölle tarkoitettu rinnakkaistapahtuma Backed by 5G järjestettiin 7.–18.6.2021.

5G Hack the Mall -kesäkoulussa opiskelijat hankkivat perustiedot 5G-teknologiasta ja laativat projektitöinä ratkaisuja maailman johtavien yritysten antamiin haasteisiin. Haasteita antoivat esimerkiksi Enel S.p.A, Konecranes Oyj, Metso Outotec Oyj ja Philips N.V. Haasteita saatiin myös Afrikan parhaista yliopistoista, kuten University of Lagos, Nigeria ja Kwame Nkrumah University of Science and Technology (KNUST) -yliopistosta Ghanasta.

Backed by 5G -tapahtuma puolestaan tarjosi laajalle yleisölle lukuisia esityksiä ja keskusteluita 5G-teknologiasta ja sen hyödyntämisestä. Tänä vuonna pureuduttiin erityisesti siihen, miten 5G-teknologia voi edesauttaa sosiaalista, ekologista ja taloudellista kehitystä globaalin etelän maissa. Maailman johtavat asiantuntijat ja päätöksentekijät pitivät esitelmiä ja keskustelivat muun muassa siitä, miten 5G-teknologia voi auttaa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, ja miten 5G teknologia voi auttaa oppimisen kriisin ratkaisemisessa niin kehittyvissä maissa kuin kehitysmaissa.

Kurssilla ja tapahtumassa kuultiin paljon erittäin kiinnostavia puheenvuoroja ja keskusteluja, joista seuraavat poiminnat:

 • Aalto-yliopiston työelämäprofessori Ritva Reinikka haastoi Nokian Ari Kynäslahden, Microsoftin Victor Bahl’in ja EU:n Thierry Barbén vastaamaan siihen, miten 5G-teknologia ja muu uusin teknologia voi auttaa oppimisen kriisin ratkaisemisessa.
 • Aalto-yliopiston Head of Sustainable Solutions Jussi Impiö pyysi Ericssonin Magnus Frodigh’a, Slushin Miika Huttusta ja UM:n Jarmo Sarevaa kertomaan, miten 5G-teknologia voi auttaa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.
 • Aalto-yliopiston professori Matti Rossi puhui 5G-teknologian vaikutuksesta ICT-osaajien tarpeen nopeaan kasvuun ja siihen, minkälaisin keinoin tarpeeseen voidaan vastata.
 • Aalto-yliopiston professori Rasmus Vuori kertoi 5G-teknologian tarjoamasta nopeudesta ja siitä, miten se ja lyhyt viive auttavat luovilla aloilla.
 • Kings Collegen professori Mischa Dohler luotasi jo tulevaan 6G-teknologiaan ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.
 • MIT:n professorin Muriel Médardin aiheena oli Noise-centric decoding.
 • Aalto-yliopiston apulaisprofessori Yu Xiao kertoi siitä, miten lisätty todellisuus (XR) tulee olemaan yksi keskeisistä 5G-teknologian sovellusaluista.
 • KTH:n professorin James Grossin aiheena oli The Internet of Reality: Challenges, First Results and the Way Forward.
 • NTNU:n Katina Kralevskan aiheena oli Intent-based networking in 5G and beyond networks.

Smart Campus -projekteja käynnistetään Afrikassa

Kahden viikon aikana järjestettiin lisäksi useita tapaamisia, joissa suunniteltiin konkreettisia 5G-teknologiaa soveltavia projekteja globaalin etelän tarpeisiin.

Yhteisenä keskeisenä kehityskohteena on laaja-alaisten Smart Campus -projektien käynnistäminen keskeisissä Afrikan kaupungeissa. Suomen johtavat 5G-teknologiaa kehittävät ja soveltavat yliopistot tapasivat virtuaalitilaisuudessa Suomen Nigerian suurlähettilään Jyrki Pulkkisen. Tilaisuudessa käytiin läpi askeleita konkreettisten Smart Campus -projektien käynnistämiseksi yhteistyössä Afrikan parhaiden yliopistojen kanssa.

Smart Campus and Sustainable Solutions -webinaari järjestettiin yhteistyössä Oulun yliopiston hallinnoiman ja Suomen Akatemian rahoittaman Smart Campus -projektin kanssa. Webinaarissa esiteltiin vientituotteeksikin suunnitellun Smart Campus -konseptin osia, tarkoitusta ja hyötyjä yliopistoille, yrityksille ja muille sidosryhmille kotimaisten kampusten kokemusten ja tutkimuksen pohjalta. Tilaisuuden avasi UM:n kauppa- ja kehityssuurlähettiläs Pekka Voutilainen. 

”Olen hyvin tyytyväinen siihen, että yliopistot ovat kehittämässä konkreettisia projekteja juuri Afrikkaan, joka on Suomelle hyvin tärkeä manner”, Voutilainen sanoi.

Oulun yliopiston Risto Jurva johdatti osallistujat tämän jälkeen Smart Campus -projektiin ja -konseptiin. Konseptin osajärjestelmistä olivat puhumassa muun muassa Ville Rimali, Wärtsilä Oyj, Hannu Nikurautio, UROS Ltd ja Markku Turunen, Tampereen yliopisto. Tilaisuuden yhteenvedon koosti UM:n koulutussuurlähettiläs Marjaana Sall.

Seminaarissa esiteltiin myös INFOSPHERE-projekti, jossa kehitetään älykkään kampuksen videoinformaatiojärjestelmää. Projektin toteuttajina ovat Pietarin Elektrotekninen yliopisto (Saint Petersburg Electrotechnical University), Aalto-yliopisto ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK).

Professori Kirsti Lonka Helsingin yliopistosta ja Santeri Saarinen Metropolia Ammattikorkeakoulusta puolestaan johdattivat keskusteluun digipedagogiasta. Työpajan tavoitteena oli tunnistaa Smart Campus -konseptiin pedagogiaratkaisuja, jotka toimivat myös kehittyvissä valtioissa.

Start North -yhteisöllä selkeitä suunnitelmia syksylle

Syksyllä 5G-kehittäminen siirtyy uudelle tasolle, kun Start North -verkosto auttaa käynnistämään lukuisia 5G-kehitysprojekteja yrityksille ja muille yhteisöille jopa Afrikan kampuksille asti. Opiskelijavetoisesta Start North -yhteisöstä on tullut yksi maailman johtavista 5G-osaamista ja -soveltamista edistävistä verkostoista, jonka taustalla ovat maailman johtavat yritykset ja yliopistot. Projektit lähtevät liikkeelle yritysten ja muiden organisaatioiden tarpeiden kartoituksesta ja projektiaiheiden koostamisesta opiskelijoiden helposti saataville.

”Tämän lisäksi yrityksille ja opiskelijoille on pian tarjolla 5G Productivity Accelerator -sivusto, joilta saa tietoa 5G-teknologiasta ja sen soveltamisesta ja kehitysprojektin käynnistämisestä. Sivujen kautta yritysten ja opiskelijoiden on lisäksi mahdollista saada asiantuntija-apua projektien suunnitteluun ja toteuttamiseen”, Start Northin Atte Leskinen kertoo.

Kesäkoulun ja tapahtuman luennot ovat kaikkien katsottavissa 31.7. asti Start Northin YouTube-kanavalla. Sen jälkeen niihin ja uuteen päivittyvään materiaaliin pääsee rekisteröitymällä 5G Productivity Accelerator -sivuille.

Lisätietoja:
Backed by 5G -tapahtumasta:
Atte Leskinen
[email protected]

5G Hack the Mall -kesäkoulusta:
Laura Puusola
[email protected]

Backed by 5G, esitelmää pitämässä Miika Huttunen / Slush
Miika Huttunen Slushista pitämässä esitystään Backed by 5G -tapahtumassa. Kuva: Start North / Atte Leskinen
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

A dog and two researchers. Photo: Aalto University/Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society -konsortiohankkeelle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Astrid Huopalainen, Hankenin apulaisprofessori Linda Tallberg ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman ovat hankkeen vastuullisia tutkijoita.
Alma Median projektitiimi, Aalto BIZ
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Vastuullisuus on tärkeä osa asumisen digitaalisia palveluita

Opiskelijat tekivät Alma Medialle yritysprojektin, jossa he kartoittivat asumisen digitaalisia palveluita kestävän kehityksen näkökulmasta.
A teacher and two researchers smiling and sorting through paper presentations in a classroom
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Miten lisätä empatiaa terveyspalveluihin? Tutkijat järjestivät ihmiskeskeisen suunnittelun työpajoja Arabian peruskoulussa

Aalto-yliopiston tutkijat järjestivät peruskoululaisille palvelumuotoilutyöpajat, joissa opeteltiin muotoiluajattelua sekä ihmiskeskeisten tietojärjestelmien suunnittelua.
Mira Hänninen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Mira Hänninen: On inspiroivaa, että omalla työllä on positiivinen vaikutus yhteiskuntaan

Nykyisin Nesteellä työskentelevä alumnimme Mira Hänninen hakeutui Kauppakorkeakouluun yritysjuridiikan maisteriohjelmaan, sillä hän halusi enemmän käytännönläheistä yritysnäkökulmaa oikeustieteen opintoihinsa. ”Palkitsevinta opinnoissa oli juuri se, ettemme opiskelleet vain sääntelyn sisältöä vaan mietimme, millainen käytännön vaikutus sillä on yritysten liiketoimintaan ja päätöksentekoon.”