Uutiset

20 vuotta tullissa ollut rubidium päätyi Aalto-yliopiston avulla Saksaan

Ratkaisevassa roolissa loppusijoituspaikan löytymisessä olivat yliopistot ja niiden tutkimusyhteistyö.
Rubidium on saapunut Saksaan. Sen otti vastaan professori Florian Kraus (vasemmalla). Oikealla professori Antti Karttunen. Kuva: Lars Deubner.

Vaaralliseksi aineeksi luokiteltu 50 kilon metallierä jäi Oulun tulliin vuonna 1997. Se oli varastossa 20 vuotta, koska sen hävittäminen ja loppusijoituspaikan löytäminen Suomesta osoittautui hankalaksi. Maaliskuussa 2017 rubidium-erä päätyi lopulta Aalto-yliopiston avulla saksalaiseen Marburgin yliopistoon.

Entisen Neuvostoliiton alueelta lähtöisin oleva rubidium-erä oli alun perin matkalla Saksaan. Koska sen lähettäjää eikä saksalaista vastaanottajaa koskaan tavoitettu, erä palautui Suomeen. Kuljetusliike luovutti aineen Tullille. Ainetta säilytettiin varastotiloissa, turvallisesti metallisäiliöissä puulaatikoiden sisällä. Säilytyksestä ei aiheutunut vaaraa, koska rubidium ei ole myrkyllistä tai radioaktiivista. 

Suomesta ei löytynyt sopivaa erityisosaamista aineen hävittämiseksi. Rubidium on muiden alkalimetallien tavoin hyvin reaktiivinen, ja muun muassa veden kanssa reagoidessaan se muodostaa vetyä.  Turvalliseen käsittelyyn tarvitaan erityisosaamista ja kuljetusmääräykset edellyttävät riskien huomioimista ja hallintaa.
 

Rubidiumin valmistelu kuljetusta varten vaati erityistoimenpiteitä. Kuva: Tulli.

Lisäksi hyötykäytön löytäminen 50 kilon rubidium-erälle osoittautui hyvin hankalaksi.  Ainetta käytetään muun muassa äärimmäisen tarkoissa atomikelloissa, mutta vain pieniä määriä. Laajamittaista teollista käyttöä rubidiumilla ei ole. Ainetta esiintyy pieninä määrinä luonnossa, esimerkiksi merivedessä.

Ratkaisevassa roolissa loppusijoituspaikan löytymisessä olivat yliopistot ja niiden tutkimusyhteistyö. Loppuvuodesta 2016 Tulli ja Aalto-yliopisto löysivät rubidiumille sijoituspaikan saksalaisesta Marburgin yliopistosta. Marburgin yliopiston epäorgaanisen kemian laitos ottaa aineen tutkimuskäyttöönsä.

"Hienoa, että Tulli otti yhteyttä Aalto-yliopistoon, koska meillä on laajat kansainväliset yhteistyöverkostot.  Rubidium-erän toimittaminen Marburgiin on ollut poikkeuksellinen ja äärimmäisen mielenkiintoinen projekti", sanoo epäorgaanisen materiaalikemian apulaisprofessori Antti Karttunen.  Karttunen on tehnyt yhteistyötä Marburgin yliopiston kanssa rubidiumia sisältävistä fluoriyhdisteistä.

Tullin tiedote aiheesta 23.2.2017

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Picture of the themes of this course
Opinnot Julkaistu:

Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) -kurssi tulossa jälleen keväällä

Suosittu Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) järjestään keväällä suomeksi ja englanniksi!
Kunniamerkki
Yliopisto Julkaistu:

Onnittelut itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajille!

Tasavallan presidentti antaa kunniamerkkejä ansioituneille Aalto-yliopiston työntekijöille.
Ilona Jääskeläinen
Yliopisto Julkaistu:

Kesäkoulun Program Assistant Ilona Jääskeläinen: “tunsin aina olevani osa tiimiä.”

Ilona Jääskeläisestä tuli nopeasti korvaamaton osa kesäkoulun tiimiä kesällä 2023.
Isoisänsilta Helsingissä.
Opinnot Julkaistu:

Fabian ja Jaakko Ahvenaisen rahaston apurahat haettavissa 31.1.2024 asti

Apurahoja myönnetään talon- ja sillanrakennuksen aloilla suoritetuista opinnoista tai kannustuksena aihealueiden jatko-opiskelijoille.