Tapahtumat

Väitös muotoilun alalta, TaM Hanna-Kaisa Korolainen

Väitöskirjan nimi on: The Making of Inspiration – From Monet to Warhol and beyond
Detail related to the thesis "Niki (Mother) (2020)

TaM Hanna-Kaisa Korolainen väittelee 20.5.2022 klo 12:00 Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa, muotoilun laitoksella salissa M1, Otakaari 1, Espoo sekä etäyhteydellä Zoomissa. Väitöskirjan nimi on "The Making of Inspiration – From Monet to Warhol and beyond".

Vastaväittäjä: KuT Teemu Mäki
Kustos: Prof. Maarit Mäkelä, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, muotoilun laitos

Väitöstilaisuus järjestetään etäyhteydellä Zoomissa, jonne voi liittyä vapaasti: https://aalto.zoom.us/j/64169261243
Zoom pikaopas: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/zoom-pikaopas

Linkki väitöskirjan sähköiseen esittelykappaleeseen: https://aaltodoc.aalto.fi/doc_public/eonly/riiputus/
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun väitöskirjat: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/54

Väitöstiedote:

Hanna-Kaisa Korolainen väitöskirja “The Making of Inspiration – From Monet to Warhol and beyond” tarkastelee inspiraation roolia osana luovaa prosessia. Tutkimus selvittää millainen suhde on inspiraation aiheella ja tekijällä, millaisia ovat inspiraation ja kopioinnin erot, sekä pyrkii laajentamaan tekijyyden käsitettä.

Jokainen luovan alan ammattilainen kaipaa inspiraatiota, se ruokkii ja ohjaa luovaa prosessia – kuitenkaan inspiraatiota ei ole laajasti tutkittu tekijöiden itsensä näkökulmasta. Juuri tähän Korolaisen tutkimus tarttuu tuottaen uutta tietoa inspiraation aiheista taiteellisen tutkimuksen kentälle.

Korolainen on onnistunut määrittelemään abstraktiksi mielletyn inspiraation käsitteen konkreettisella tavalla lukuisten taiteellisten kokeilujensa kautta. Osana tutkimustaan hän on järjestänyt neljä soolonäyttelyä ja osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Korolainen on työskennellyt tekstiilin, lasin ja keramiikan parissa. Inspiraatiota teoksiinsa Korolainen on hakenut kuuluisilta taiteilijoilta, kuten Claude Monet:lta tai Andy Warhol:lta.

Tutkimuksessaan Korolainen osoittaa ettei inspiraatio ole mysteerinen ja hallitsematon voima, vaan ’ystävä’ ja ’uskottu’, joka kulkee luovassa prosessissa tekijän rinnalla ja tukee usein haastaviakin prosesseja. Samanaikaisesti taiteellinen prosessi säilyttää taianomaisuutensa, sillä kaikkia tutkimuksen tuloksia ei voi eikä pidä sanallistaa, vaan ne ovat visuaalisia, ja nähtävissä Korolaisen taiteellisen prosessin tuloksissa – taideteoksissa. Inspiraatio on materialisoitunut hänen taiteellisissa prosesseissaan monin eri tavoin. Väitöskirjassa on näistä runsaasti kuvamateriaalia, jonka kautta lukija pääsee tutustumaan yli sataan Korolaisen osana tutkimusta valmistamaan teokseen.

Korolainen kohtaa inspiraation elävänä ja alati muuttuvana yhteistyökumppanina, jonka avulla luovasta prosessia kehkeytyy aina erilainen ja ainutlaatuinen seikkailu. Inspiraation tematiikan tullessa tutuksi, löytää luovan alan tekijä itselleen ehtymättömän luovuuden lähteen.

Tutkimuksen tietoa voidaan hyödyntää laajasti taiteen ja muotoilun opetuksessa, ja samalla tutkimus tarjoaa heijastuspohjaa muille luovan alan tekijöille, määritellessään mitä inspiraatio on, mistä sitä voi löytää ja esitellessään erilaisia tapoja, joilla inspiraation kanssa voi työskennellä. Näin tietoa jaetaan kentän sisällä.

Väittelijän yhteystiedot:

Sähköposti

[email protected]

Puhelinnumero

0405893579

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: