Tapahtumat

Ilmasto muuttuu – mitkä ovat tulevaisuuden toivon näkökulmat?

Pystyvätkö tiede ja tutkimus hidastamaan ilmaston lämpenemistä riittävästi? Miten saadaan riittävää asennemuutosta aikaiseksi? Miten tekniikka ja teologia täydentävät toisiaan? Miten voimme kehittää osaamistamme sekä henkistä ja hengellistä pääomaamme? Näihin kysymyksiin etsimme vastauksia asiantuntijapuheenvuorojen ja pienryhmäkeskustelujen kautta.

Tilaisuus siirrettiin keväästä 2020 vuoteen 2021 koronan takia, ja se järjestetään nyt verkkotapahtumana. Tilaisuus on avoin kaikille, tervetuloa mukaan!
Tapahtumabanneri. Kuva vihersävytteisestä kaislikosta. Kuvan päällä tapahtuman tiedot ja kumppaneiden logot.

Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille, sekä myös fasilitaattoreille ja puhujille, ajatuksia herättäneistä alustuksista sekä toivoa antaneista dialogeista.

Tapahtuman puheenvuorojen tallenne:

Ilmasto muuttuu tapahtuman banneri, valkoisen tekstin ja järjestäjien logojen  taustalla lähikuva ruovikosta vihreine sävyineen.

Tallenne tapahtumasta: Ilmasto muuttuu - mitkä ovat tulevaisuuden toivon näkökulmat? (ulkoinen linkki)

20.4.2021 järjestetty verkkotapahtuma ilmastonmuutoksesta ja toivosta.

Haluamme vielä jakaa aiheeseen liittyvän lyhytelokuvan iloksenne:

Ilmastonmuutos rikkoo jatkuvuuden, ravistelee sukupolvien ketjua ja vuodenaikojen kiertoa. Miten mieli pärjää - ja mikä antaa meille toivoa? Dokumentissa seurataan luovan kirjoittamisen "Ilmastonmuutos minussa" -kurssia ja kuullaan osallistujien ajatuksia ja tekstejä aiheesta.

Eija Palosuo on viestijä ja media-alan toimija, joka on työssään vuosien varrella seurannut läheltä ilmastokeskustelua. Usein sitä hallitsevat kova data ja monimutkaiset ennusteet. Ilmastonmuutos on kuitenkin enemmän kuin luonnontieteellinen ilmiö, ja lyhytdokumentissaan Palosuo halusi käsitellä piiloon jäävää tasoa, numeroiden ja kaavioiden alta löytyvää ihmismielen kokemusta. Hän käsikirjoittaa, kuvaa ja editoi dokumenttinsa itse.

Still kuva Palosuon luhytelokuvasta Talven mentyä - ajatuksia ilmastotunteista. Ihmisiä kävelemässä (selät kameraa kohti) ulkovarusteissaan jäätiköllä.

Eija Palosuon dokumentti ”Talven mentyä - ajatuksia ilmastotunteista”, 2020 (Kesto 14:19) (ulkoinen linkki)

Ilmastonmuutos rikkoo jatkuvuuden, ravistelee sukupolvien ketjua ja vuodenaikojen kiertoa. Miten mieli pärjää - ja mikä antaa meille toivoa? Dokumentissa seurataan luovan kirjoittamisen "Ilmastonmuutos minussa" -kurssia ja kuullaan osallistujien ajatuksia ja tekstejä aiheesta.

Mukavaa kevään jatkoa toivottaa tilaisuuden järjestäjätiimi

Aalto-papit Anna Poutiainen ja Anu Morikawa sekä
Aalto Sustainabilityn Meri Löyttyniemi ja Jasmin Järvinen

www.aalto.fi/sustainability
espoonseurakunnat.fi/tule-mukaan/aikuiset/opiskelijat

Ohjelma ti 20.4.2021

12.45 Virtuaalinen tuloaula avautuu

13.00 Tervetuloa, Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä

13.05 Toivon tematiikka tässä ajassa,Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka

13.30 Tuoko teknologia toivoa? Ilmastonmuutoksen hillintä globaalista ja kansallisesta näkökulmasta. Professori Peter Lund, Kansallisen ilmastopaneelin varapuheenjohtaja, Aalto-yliopisto, Perustieteiden korkeakoulu

13.55 Tuoko teologia toivoa? Muutoksen mahdollisuus yksilön ja yhteisön elämässä.
Teologian tohtori Pauliina Kainulainen

14.20 Tauko

14.30 Ryhmiin jakautuminen, Kestävän kehityksen erityisasiantuntija Meri Löyttyniemi ja Aalto-papit Anna Poutiainen ja Anu Morikawa

14.35 Dialogiryhmät. Fasilitaattoreina mm. Marja-Liisa Kakkuri-Knuuttila, Leni Grünbaum ja Sanna-Liisa Sihto-Nissilä.

15.20 Yhteenveto: Onko meillä toivoa? Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka

15.30 Virallinen ohjelma päättyy

15.30-16.00 "Avoin kahvihuone": Haluatko jäädä juttelemaan? Aalto-papit ja Aalto Sustainabilityn edustajat jatkamassa keskustelua Zoomissa tapahtuman virallisen osuuden jälkeen.

Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille, mutta vaatii rekisteröitymisen.

Puhujat:

Kaisamari Hintikka. Kuva: Mikko Huotari.
Kaisamari Hintikka. Kuva: Mikko Huotari.

Kaisamari Hintikka, TT, on toiminut Espoon hiippakunnan piispana vuodesta 2019. Hän on väitellyt teologian tohtoriksi Helsingin yliopistossa 2001. Vuosina 2011-2018 Hintikka toimi Genevessä Luterilaisen maailmanliiton ekumeenisten asioiden apulaispääsihteerinä. Hintikka on kirkon yhteiskunnallisten ja eettisten kysymysten neuvottelukunnan puheenjohtaja sekä Kirkon ulkomaanavun hallituksen ja USKOT-foorumin varapuheenjohtaja. Hän on painottanut eri yhteyksissä ilmastovastuuta ja ihmisen toimintaa osana elonkirjoa.

Peter Lund/iticat2019
Peter Lund. Kuva: Kukka-Maria Rosenlund.

Peter LundAalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori, tuo tilaisuuteen yli 40 vuoden kokemuksensa energia-alalta. Lund on globaalien energiaratkaisujen osaaja, joka on päässyt ensimmäisten joukossa tutkimaan uusiutuvia energianlähteitä. Hän toimii myös Suomen ilmastopaneelin asiantuntijana. 

Kuva Pauliina Kainulaisesta. Kuva on otettu ulkona, metsässä, puiden lomassa. Taustalla sumeana vettä ja sinistä taivasta.
Pauliina Kainulainen

Pauliina Kainulainen on evankelis-luterilaisen kirkon pappi, tutkija Itä-Suomen yliopistossa, tietokirjailija ja kansalaisaktivisti. Hänet tunnetaan erityisesti ekoteologina, joka käsittelee teoksissaan ihmisen, luonnon ja hengellisyyden vuorovaikutusta. Hän on perehtynyt myös ekofeminismiin

Pienryhmäkeskusteluiden fasilitaattorit:

Muotokuva Marja-Liisa Kakkuri-Knuuttilasta kaulassaan eläinkuosinen huivi ja päällään tummansininen neule.
Marja-Liisa Kakkuri-Knuuttila

Marja-Liisa Kakkuri-Knuuttila on toiminut Aalto yliopiston kauppakorkeakoulun liiketoiminnan filosofian professorina tutkimusaloinaan yhteiskuntatieteen filosofia ja dialogin eri muodot ja etiikka. Hän oli mukana Erätauko-dialogin kehittäjäryhmässä Sitrassa. 

Kuva Leni Grünbaumista. Henkilö nojaa puunrunkoon sinisessä rennossa kauluspaidassaan.
Leni Grünbaum

Leni Grünbaum, tohtorikoulutettava, Johtamisen laitos, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Grünbaumin väitöskirjatutkimus keskittyy vuorovaikutteisiin johtamiskäytäntöihin, jotka tukevat merkityksellistä ryhmäkohtaamista moniammatillisissa organisaatioissa.

Kuva hymyilevästä Sanna-Liisa Sihto-Nissilästä punaisessa hihattomassa kesäpaidassa, taustalla pensasaita.
Sanna-Liisa Sihto-Nissilä

Sanna-Liisa Sihto-Nissilä, FT. DI. Aalto-yliopisto
Sihto-Nissilä on aerosolien ilmastovaikutuksista väitellyt filosofian tohtori ja diplomi-insinööri. Hänen opetuksensa Aalto-yliopistossa keskittyy ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen. Sihto-Nissilä toimii myös konsulttina ja hiilijalanjälkianalyytikkona yrityksessä D-Mat Ltd.

Lisätietoja tapahtumasta:

Jasmin Järvinen

Kestävän kehityksen hankekoordinaattori
Meri Löyttyniemi

Meri Löyttyniemi

Erityisasiantuntija, kestävä kehitys

Lisäksi pienryhmien fasilitaattoreina Aalto-papit ja Aalto Sustainabilityn edustajat.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: