Tallenne tapahtumasta: Ilmasto muuttuu - mitkä ovat tulevaisuuden toivon näkökulmat? (ulkoinen linkki)
20.4.2021 järjestetty verkkotapahtuma ilmastonmuutoksesta ja toivosta.
20.4.2021 järjestetty verkkotapahtuma ilmastonmuutoksesta ja toivosta.
Ilmastonmuutos rikkoo jatkuvuuden, ravistelee sukupolvien ketjua ja vuodenaikojen kiertoa. Miten mieli pärjää - ja mikä antaa meille toivoa? Dokumentissa seurataan luovan kirjoittamisen "Ilmastonmuutos minussa" -kurssia ja kuullaan osallistujien ajatuksia ja tekstejä aiheesta.
Eija Palosuo on viestijä ja media-alan toimija, joka on työssään vuosien varrella seurannut läheltä ilmastokeskustelua. Usein sitä hallitsevat kova data ja monimutkaiset ennusteet. Ilmastonmuutos on kuitenkin enemmän kuin luonnontieteellinen ilmiö, ja lyhytdokumentissaan Palosuo halusi käsitellä piiloon jäävää tasoa, numeroiden ja kaavioiden alta löytyvää ihmismielen kokemusta. Hän käsikirjoittaa, kuvaa ja editoi dokumenttinsa itse.
Ilmastonmuutos rikkoo jatkuvuuden, ravistelee sukupolvien ketjua ja vuodenaikojen kiertoa. Miten mieli pärjää - ja mikä antaa meille toivoa? Dokumentissa seurataan luovan kirjoittamisen "Ilmastonmuutos minussa" -kurssia ja kuullaan osallistujien ajatuksia ja tekstejä aiheesta.
Aalto-papit Anna Poutiainen ja Anu Morikawa sekä
Aalto Sustainabilityn Meri Löyttyniemi ja Jasmin Järvinen
www.aalto.fi/sustainability
espoonseurakunnat.fi/tule-mukaan/aikuiset/opiskelijat
12.45 Virtuaalinen tuloaula avautuu
13.00 Tervetuloa, Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä
13.05 Toivon tematiikka tässä ajassa,Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka
13.30 Tuoko teknologia toivoa? Ilmastonmuutoksen hillintä globaalista ja kansallisesta näkökulmasta. Professori Peter Lund, Kansallisen ilmastopaneelin varapuheenjohtaja, Aalto-yliopisto, Perustieteiden korkeakoulu
13.55 Tuoko teologia toivoa? Muutoksen mahdollisuus yksilön ja yhteisön elämässä.
Teologian tohtori Pauliina Kainulainen
14.20 Tauko
14.30 Ryhmiin jakautuminen, Kestävän kehityksen erityisasiantuntija Meri Löyttyniemi ja Aalto-papit Anna Poutiainen ja Anu Morikawa
14.35 Dialogiryhmät. Fasilitaattoreina mm. Marja-Liisa Kakkuri-Knuuttila, Leni Grünbaum ja Sanna-Liisa Sihto-Nissilä.
15.20 Yhteenveto: Onko meillä toivoa? Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka
15.30 Virallinen ohjelma päättyy
15.30-16.00 "Avoin kahvihuone": Haluatko jäädä juttelemaan? Aalto-papit ja Aalto Sustainabilityn edustajat jatkamassa keskustelua Zoomissa tapahtuman virallisen osuuden jälkeen.
Kaisamari Hintikka, TT, on toiminut Espoon hiippakunnan piispana vuodesta 2019. Hän on väitellyt teologian tohtoriksi Helsingin yliopistossa 2001. Vuosina 2011-2018 Hintikka toimi Genevessä Luterilaisen maailmanliiton ekumeenisten asioiden apulaispääsihteerinä. Hintikka on kirkon yhteiskunnallisten ja eettisten kysymysten neuvottelukunnan puheenjohtaja sekä Kirkon ulkomaanavun hallituksen ja USKOT-foorumin varapuheenjohtaja. Hän on painottanut eri yhteyksissä ilmastovastuuta ja ihmisen toimintaa osana elonkirjoa.
Peter Lund, Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori, tuo tilaisuuteen yli 40 vuoden kokemuksensa energia-alalta. Lund on globaalien energiaratkaisujen osaaja, joka on päässyt ensimmäisten joukossa tutkimaan uusiutuvia energianlähteitä. Hän toimii myös Suomen ilmastopaneelin asiantuntijana.
Pauliina Kainulainen on evankelis-luterilaisen kirkon pappi, tutkija Itä-Suomen yliopistossa, tietokirjailija ja kansalaisaktivisti. Hänet tunnetaan erityisesti ekoteologina, joka käsittelee teoksissaan ihmisen, luonnon ja hengellisyyden vuorovaikutusta. Hän on perehtynyt myös ekofeminismiin.
Marja-Liisa Kakkuri-Knuuttila on toiminut Aalto yliopiston kauppakorkeakoulun liiketoiminnan filosofian professorina tutkimusaloinaan yhteiskuntatieteen filosofia ja dialogin eri muodot ja etiikka. Hän oli mukana Erätauko-dialogin kehittäjäryhmässä Sitrassa.
Leni Grünbaum, tohtorikoulutettava, Johtamisen laitos, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Grünbaumin väitöskirjatutkimus keskittyy vuorovaikutteisiin johtamiskäytäntöihin, jotka tukevat merkityksellistä ryhmäkohtaamista moniammatillisissa organisaatioissa.
Sanna-Liisa Sihto-Nissilä, FT. DI. Aalto-yliopisto
Sihto-Nissilä on aerosolien ilmastovaikutuksista väitellyt filosofian tohtori ja diplomi-insinööri. Hänen opetuksensa Aalto-yliopistossa keskittyy ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen. Sihto-Nissilä toimii myös konsulttina ja hiilijalanjälkianalyytikkona yrityksessä D-Mat Ltd.
Lisäksi pienryhmien fasilitaattoreina Aalto-papit ja Aalto Sustainabilityn edustajat.