Tapahtumat

Avaruuskävely Oodi-kirjastossa – virtuaaliplanetaario vie keskelle planeettoja, revontulia ja satelliitteja

Aalto-yliopiston Avaruuskävely-näyttelyssä pääset tekemään avaruusmatkan virtuaalilasien avulla. Lisäksi näyttely kertoo, miten avaruuteen meneminen auttaa ihmiskunnan suurten haasteiden ratkaisemisessa. Ja jos sinulla on virtuaalilasit, voit tehdä avaruuskävelyn vaikka omalla kotisohvalla!
Avaruusnäyttelyn juliste

Aika: 20. elokuuta–12. syyskuuta 2021, joka päivä klo 12–19

Paikka: Helsingin keskustakirjasto Oodi, Kuutio-tila, 2 krs.

Avaruusmatkailu on pian kaikkien ulottuvilla, kun Aalto-yliopiston Avaruuskävely-näyttely avautuu Helsingin keskustakirjasto Oodin Kuutiossa.

Aalto-yliopiston tutkijat ovat jo yli kymmenen vuoden ajan tehneet tietokonesimulaatioita, joita käytetään Aurinkokunnan avaruussään tutkimiseen ja avaruusteknologian kehittämiseen. Simulaatioiden avulla on perehdytty esimerkiksi Merkurius- ja Mars-planeettoihin, joista Euroopan avaruusjärjestön ESAn luotaimet ovat tuottaneet havaintoja.

Oodin näyttelytilassa pääset ihailemaan simulaatioita virtuaalilasien avulla. Tunne on kuin avaruuskävelyllä planeettojen ja satelliittien keskellä. Voit liikkua avaruudessa ohjainten avulla ja klikata näkyviin lisätietoa niin Marsista, Venuksesta, revontulista kuin Suomi 100 -satelliitistakin. Planetaariossa soi sitä varten luotu avaruusäänimaailma, joka tuo esille Aurinkokunnan kohteiden erikoispiirteitä.

Virtuaalisen planetaarion voi myös ladata 20. elokuuta alkaen itselleen osoitteessa https://space.aalto.fi/software/  ja tehdä oman avaruuskävelyn vaikka kotisohvalla. Planetaariota voi käyttää langattomilla VR-laseilla ilman erillisiä tietokoneita. 

Näyttely kertoo myös laajemmin Aallossa tehtävästä avaruustutkimuksesta. Avaruuteen kannattaa mennä, jotta voimme ennustaa avaruussäätä, parantaa tietoliikenneyhteyksiä ja etsiä keinoja ilmastonmuutoksen hidastamiseen.  

Lämpimästi tervetuloa! Näyttelyssä noudatetaan THL:n ja paikallisten viranomaisten voimassa olevia suosituksia koronaturvallisuudesta, ja virtuaalilasit myös desinfioidaan jokaisen käyttäjän jälkeen tarkoitukseen erityisesti suunnitellulla laitteella.

Lisätietoja:

Professori Esa Kallio
puh. 050 420 5857
[email protected]

Avaruuskävely-näyttelyn tiimi:

Akateemiset asiantuntijat: Esa Kallio ja Riku Järvinen
VR-projektin johtaja: Sebastian Schlecht
VR-ohjelmointi: Toni Pesola
VR-tuki: Henry Helander
Musiikki: Andrea Mancianti  
Graafinen suunnittelu: Iisa Pappi
Valot: Aalto Studios
Viestintä: Minna Hölttä
Video: Mikko Raskinen ja Anna Berg
Kuratointi: Outi Turpeinen

Lähde avaruuteen Aalto-yliopisto Juniorin matkassa!

Aallon aikaisemmat näyttelyt Oodissa

Oodin Kuutiossa on ihailtu jäätutkimusta, sukellettu maalausten sisään ja haisteltu pelimaailman uusia tuulia.

Cool and Icy Waters -näyttely 4.-20.9.

Cool and Icy Waters -näyttely

Näyttely esittelee meritekniikan ja arktisen tekniikan tutkimusta, jonka tavoitteena on turvallinen liikkuminen jääpeitteisillä vesillä.

Tapahtumat
Interactive Diorama corpse view

Interaktiivinen dioraama – Rembrandt 1632

Virtuaalitodellisuussimulaatio, joka vie kävijän sisälle Tohtori Tulpin anatomialuentoon eli yhteen Rembrandtin kuuluisimmista öljymaalauksista.

Tapahtumat
Screenshot from one of the featured games - Hamsterwave

Games, art and science -näyttely

Näyttelyssä on esillä Aalto-yliopiston opiskelijoiden ja tutkijoiden sekä suomalaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden ja tutkijoiden uusimpia töitä, joita luonnollisesti pääsee myös kokeilemaan!

Tapahtumat

Aallon galleriat ja näyttelytilat

Miten saadaan tilaa odottamattomille tavoille tarkastella maailmaa? Galleriat ja näyttelytilat ovat yhdessä toteutettuja toimintatiloja, joihin kootaan eri tekijöiden tietämystä, sisältöä, visioita ja intohimoa.

Lue lisää
Aalto betaspace, an exhibition venue for students at the School of Arts, Design and Architecture / photo by Julia Weckman.

Helsinki Design Week on saapunut Otaniemeen – teemana resurssiviisaus

Mitä on viisasta suunnitella seuraaville sukupolville? Ainakin luksusvärejä pelloilta, puettavia aurinkokennoja ja paljon muuta - tervetuloa kurkistamaan tulevaan!

Lue lisää
Resource Wisdom - Designs for a Cooler Planet 2021
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: