Taiteen ja median laitos

Artpreneurship-tutkimusryhmä 

Artpreneurship-tutkimusryhmä on monitieteinen tutkijaryhmä, jonka tavoitteena on uudistaa ja muuttaa perinteisiä yrittäjyyteen liittyviä tietoja ja käytäntöjä tuomalla yhteen taiteellista ja luovaa ajattelua ja työskentelystrategioita sekä keskittymällä eettisyyteen, rehellisyyteen ja luovan alan kestäviin sopimuskäytäntöihin. Ryhmä tutkii myös mahdollisuuksia yhdistää yrittäjyystaitoja, työkaluja ja ajattelustrategioita taide- ja mediatutkimukseen tavalla, joka kunnioittaa luovien alojen ammattilaisten arvoja, tavoitteita ja työkulttuureja.  
Warm pastel colors of pinkish red on the left, sliding to warm tones of yellow in the middle and sliding towards light purple on the right. Color scheme is related to Luova Lämpiö co-research project and logo colors.
Luova Lämpiö co-research -tutkimusprojektin värimaailma. Suunnittelija Sami Sorvali, 2024.

Artpreneurship tuo yhteen taiteellista ja luovaa ajattelua sekä työskentelystrategioita. Aalto-yliopiston monitieteinen tutkimusryhmä kuvailee taideyrittäjyyttä yrittäjähenkisenä ajattelutapana ja tutkimuksena siitä, miten taloudellista ajattelua ja perinteisiä yrittäjyysstrategioita voidaan kyseenalaistaa ja ravistella sisällyttämällä luovia prosesseja ja taiteellisia interventioita yrittäjyyden käytäntöihin. 

Artpreneurship-suuntautumisen tavoitteena on lisätä tietoa ja laajentaa ymmärrystä ainutlaatuisista taidoista, joita luovan alan ammattilaiset voivat tuoda muille aloille. Lopulta tavoitteena on punoa yrittäjähenkisyyttä ja yrittämisen taitoja osaksi taideopintoja ja näin kannustaa ja voimaannuttaa luovan alan opiskelijoita ja ammattilaisia tutkimaan rohkeasti yrittäjyyttä mahdollisena urapolkuna. 

Uutisia

9.4.2024

Luovan Lämpiön viralliset nettisivut ovat avoinna (www.artpreneurship.fi)! Lisäksi yritysyhteistö on alkanut ja avoin haku Lämpiön Challenge Labiin on auki. Jos olet luovan alan ammattilainen, osallistu yrityshaasteeseemme! 

Linkki hakutekstiin (englanniksi tutkimusprojektin virallisilla verkkosivuilla): https://www.artpreneurship.fi/post/a-call-for-creative-challenge-lab-is-open

6.2.2024

Artpreneurship-tutkimusryhmä käynnistää uutta Luova Lämpiö co-research-projektia. 
 
Luova Lämpiö-projektikonseptin luomiseen on saatu kipinä tutkimusryhmän kahden jäsenen aiemmasta työstä Future Artpreneurship -kehitysprojektin parissa. Lue lisää Luovasta Lämpiöstä ja Artpreneurship-tutkimusryhmän jäsenistä skrollaamalla alaspäin.  
 
Luova Lämpiö palkkaa parhaillaan tutkimusassistentteja fasilitointiin, viestintään ja dokumentointiin.   

Katso myös nämä

Lämpimiä punaisen ja keltaisen sävyjä taustalla, musta teksti keskellä. Tekstissä lukee "LuovaLämpiö"

Official website of Luova Lämpiö (ulkoinen linkki)

Official website of Luova Lämpiö co-research project.

Anniina Suominen Photo: Evelin Kask

Artpreneurship: uusia avauksia sektorit ylittävään yhteistyöhön

Aallon tutkijat tekevät yhteistyötä yritysten ja luovien alojen ammattilaisten kanssa Business Finland rahoittamassa tutkimushankkeessa, jossa etsitään ratkaisuja kasvun haasteisiin.

Uutiset
Dark purple background with slightly lighter purple patterns. White text in the middle in two rows.

Future Artpreneurship (ulkoinen linkki)

Future Artpreneurship project (2021-2022) is a collaboration project between a wide and international group of expert partners.

Artpreneurship-tutkimusryhmä koostuu eri taustoista ja koulutusaloilta tulevista tutkijoista. Tällä hetkellä he työskentelevät tammikuussa 2024 käynnistyneessä Luova Lämpiö -tutkimushankkeessa, joka sai inspiraationsa aiemman Future Artpreneurship - tuloksista. Lue lisää käynnissä olevista ja päättyneistä projekteista alta.  

Warm color blend from pinkish red on the left to yellow on the middle blending towards white on the right. On the middle, black text reading LuovaLämpiö.
Logo of Luova Lämpiö. Designed by Sami Sorvali, 2024.

Co-Research -projekti: Luova Lämpiö (tammikuu 2024-joulukuu 2025) [aktiivinen]

Luova Lämpiö co-research -projekti kumpuaa Artpreneur-ajattelusta. Lämpiö soveltaa luovan agoran ajatusta ja hyödyntää monitapaustutkimuksen rakennetta luodakseen konsepteja ja periaatteita uudelle mallille molempia osapuolia hyödyttävän, eettisen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön luomiseksi ja ylläpitämiseksi.  

Lämpiö vastaa tutkimustiedolliseen tyhjiöön eettisessä, kestävässä ja yrittäjämäisessä yhteistyössä luovan alan kanssa, tuoden tiedon laajasti saataville sekä luomalla ehdotuksia luovien ratkaisujen laajan soveltamisen ja skaalautuvuuden tukemiseen.    
 
Tuotetun tutkimustiedon avulla hanke pyrkii tukemaan selkeästi laajempaa siirtymistä aktiiviseen, kestävään ja reiluun kumppanuuteen ja kannustinmalliin, joka tukee taiteen ja luovan alan kumppanuuksia ja yhteistyötä eri alojen rajoja ylittävissä tilanteissa. 

Tutkimusryhmä

Tutkimusryhmään kuuluu jäseniä Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tiedekunnasta sekä Kauppakorkeakoulusta. Lisäksi ryhmä tekee yhteistyötä muiden luovien alojen yliopistojen ja kumppaneiden sekä muiden alojen yritysten ja organisaatioiden kanssa. Lue lisää tiimin jäsenistä ja projekteista alta. 

Tutkimustiimin jäsenet

 Anniina Suominen

Anniina Suominen

Professori
Luovan Lämpiön projektipäällikkö. Anniina on keskeisesti mukana kehittämässä Artpreneurship-tutkimusta ja -käytäntöjä.
 Juuso Tervo

Juuso Tervo

Apulaisprofessori
Juuso johtaa Lämpiön WP3:a, ja tekee tiivistä yhteistyötä taideperustaisen sektorirajat ylittävän yhteistyön parissa.
 Astrid Huopalainen

Astrid Huopalainen

Apulaisprofessori
Astrid vetää Lämpiön WP1:stä ja keskittyy taiteen ja organisoinnin välisiin suhteisiin ja näiden yhteentörmäyksiin.
 Bassam El Baroni

Bassam El Baroni

Apulaisprofessori
Lämpiö WP4:n vetäjä. Bassamin tutkimus sijoittuu kuratorinnin käytäntöjen ja Weird Economics -konseptin risteymään.
 Petra Hietanen-Kunwald

Petra Hietanen-Kunwald

Yliopistonlehtori
Lämpiö WP4:n vetäjä. Petran tutkimusintressejä ovat proaktiivinen oikeus, Dispute Systems Design ja systeemiteoria.
 Rupesh Vyas

Rupesh Vyas

Apulaisprofessori
Rupesh tutkii datan visualisointia käytäntölähtöisen informaatiomuotoilun keinoin.
 Ricardo Dutra Gonçalves

Ricardo Dutra Gonçalves

Yliopistonlehtori
Ricardo on projektitutkija, joka harjoittaa käytäntölähtöistä tutkimusta sosiaalisissa taiteissa ja muotoilussa.
 Perttu Isohanni

Perttu Isohanni

Väitöstutkija
Pertun tutkimus keskittyy tekoälyyn ja immateriaalioikeuksiin, erityisesti tekijänoikeuslakiin.
 Olga Tasanko

Olga Tasanko

Väitöskirjatutkija
Olgan tutkii Lämpiön menetelmiä ja on erityisen kiinnostunut näiden sovellettavuudesta audioaloihin ja äänityöhön.

Tutustu tiimin jäsenille tärkeisiin aiheisiin

Tutkimusryhmän jäsenillä on erilaisia kiinnostuksen kohteita ja painopistealueita. Lue lisää heille tärkeistä projekteista, kursseista ja aiheista napsauttamalla alla olevia kuvalinkkejä.

Kalle Airo ja Petra Hietanen-Kunwald

Talk Show -videoina ja podcasteina tuotettu Adventures in Entrepreneurship Law -kurssi on nyt tarjolla kaikille

Käytännönläheinen kurssi tutustuttaa yritysjuridiikan keskeisiin teemoihin.

Uutiset
NoVA study options

Nordic Master in Visual Studies and Art Education (NoVA), Master of Arts (Art and Design)

Nordic Master in Visual Studies and Art Education (NM NoVA) -maisteriohjelma on kaksoistutkinto-ohjelma, jonka järjestävät Aalto-yliopisto ja tanskalainen Aalborgin yliopisto. Maisteriohjelman opiskelijoille muodostuu kattava ymmärrys pohjoismaisista taidekasvatuksen, visuaalisen kulttuurin ja kulttuurityön käytännöistä ja perinteistä. NM NoVA-maisteriohjelman opiskelijat saavat taiteen, koulutuksen ja kulttuurin aloilla tarvittavia käytännön taitoja ja teoreettista osaamista, minkä ansiosta he pystyvät työskentelemään monikulttuurisissa ja kansainvälisissä ympäristöissä. Maisteriohjelmasta valmistuneet pystyvät vastaamaan erilaisiin vaatimuksiin muuttuvassa maailmassa, jossa kulttuurin, taiteen ja pedagogian toimijat ja ammattilaiset ovat löytämässä uusia tapoja ja keinoja luoda merkityksiä, vuorovaikutusta ja luovia ratkaisuja.

Koulutustarjonta
White background with a light gray wave on the lower part of the screen. Black text divided to three rows.

Aalto Creative Futures (ulkoinen linkki)

Aalto university is engaged in promoting importance of creative fields and connected future internationally. This website is first iteration of promoting Creative Futures. We are inviting everyone to participate in this journey along with prominent, active groups and organization internationally.

Kehittämishanke: Future Artpreneurhip (elokuu2021-helmikuu 2023) [Valmis]

Future Artpreneurship -hanke oli monialainen ja kansainvälinen yhteistyö elokuusta 2021 joulukuuhun 2022. Hankkeen päätösseminaari järjestettiin Helsingissä tammikuussa 2023.  Projektin yhteistyökumppaneina toimivat Aalto-yliopisto, Aalto University Executive Education and Professional Development, Pentagon Design ja Pentagon Insight. Lisäksi yhteistyöhön osallistui ohjausryhmä ja neuvonantajia. Hanketta rahoittivat Saastamoisen säätiö ja Nordplus Horizontal. 

Kaksi Artpreneurship-tutkimusryhmän jäsentä kuului Future Artpreneurship -hankkeen operatiiviseen tiimiin. Hankkeen aikana tehtyjen keskeisten havaintojen perusteella tunnistettiin tarve Luovan Lämpiön kaltaiselle hankkeelle. 

Yhteystiedot ja lisätietoja

Muita uutisia

Lue lisää tutkimukseen ja taiteeseen liittyviä uutisia. 

Kirsi Peltonen & Taneli Luotoniemi (Eds.): Shapes in Action
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kokeiluja matematiikan ja taiteen maailmoissa

Shapes in Action on kirja kaikille tieteidenvälisestä tutkimuksesta ja opetuksesta kiinnostuneille.
Kuvassa näkyy professori Teemu Malmi Aallon Töölön kampuksen juhlasalin lavalla pitämässä avauspuheenvuoroa Taloudenpuolustuskurssilla 2023.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Historian yhdeksännellä Taloudenpuolustuskurssilla analysoitiin hallitusohjelmaa

Hyvinvointivaltio ei säily ilman innovaatioita ja menestyvää yritystoimintaa. Siksi hallitusohjelmaan kirjattujen yritysten toimintaedellytyksiä parantavien tavoitteiden ja toimenpiteiden pitää onnistua.
Open pit mining machines
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi yritysyhteistyöprojekti luo tekoälyratkaisuja kaivosteollisuudelle

FCAI kehittää Metson ja kumppaneiden kanssa tekoälymenetelmiä kaivostoimintaan.
A stairway leading down to a sunlight-filled lobby, with two paintings on the concrete walls of the staircase.
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Jaettu mielikuvitus ja aaltoilua – Marsion ja Otakaari 2B:n taidekokoelmat teemat esittelevät aaltolaisuutta

Uudisrakennusten taidekokoelmien teemat, taitelijat ja teosluonnokset julkaistiin.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: