Uutiset

Artpreneurship: uusia avauksia sektorit ylittävään yhteistyöhön

Suomalaisen luovan talouden kasvupotentiaali on merkittävä erityisesti innovatiivisien, sektorirajat ylittävien kumppanuuksien kautta. Luova Lämpiö -tutkimushankkeen tavoitteena on muuttaa ja laajentaa toimintaympäristöjä, mahdollistaa arvoketjujen yhteensovittaminen sekä korostaa vastavuoroista hyötyä ja edistää kasvua.
Anniina Suominen Photo: Evelin Kask
Projektijohtaja Anniina Suominen Kuva: Evelin Kask

Voi kuulostaa oudolta, että Suomessa eri sektoreiden välillä olisi kommunikaatioesteitä ja tiedon ymmärtämiseen liittyviä aukkoja, mutta puutteet tiedonkulussa näyttävät estävän suurta osaa luovien alojen ammattilaisista ja yrityksistä kohtaamaan toisiaan ja laajentamasta molemminpuolista yhteistyötä.

Erityisesti luovien alojen ammattilaisilta, jotka eivät yleensä työskentele kaupallisissa kumppanuuksissa, puuttuu verkostoyhteyksiä, mutta myös perustiedot ja terminologia, joiden avulla he voivat välittää asiantuntemustaan mahdollisille liikekumppaneille. Eri sektorit nojaavat osin vanhentuneisiin käsityksiin toistensa arvoista, tavoitteista ja toimintakulttuureista. Tämä yhdistettynä keskinäisen terminologian puuttumiseen johtaa tilanteisiin, joissa potentiaaliset kumppanit eivät ymmärrä toistensa arvopotentiaalia, taitoja tai tavoitteita.

Business Finlandin ja Luova Lämpiö projektin yrityskumppanien rahoittaman kaksivuotisen Luova Lämpiö co-research -hankkeen tavoitteena on luoda tarvittava tietopohja osittain automatisoidulle fasilitointi-, palvelu- ja yhteistyömallille, jota kehitetään ja skaalataan aluksi Suomessa sekä myöhemmissä vaiheissa kansainvälisesti. 

Astrid smiling, not facing the camera, back against a white wall.
Astrid Huopalainen Kuva: Jaakko Kahilaniemi

Luova Lämpiö edistää epätyypillisiä alliansseja 

Vaikka tietyt luovan teollisuuden alat ovat kasvattaneet panostaan Suomen BKT:hen viime vuosina, toiset, perinteisesti vähemmän kaupalliset luovan alan segmentit ovat suurelta osin eristyksissä muista sektoreista. Näiden alojen ammattilaisia palkataan harvoin muille toimialoille tehtäviin, joissa hyödynnetään heidän asiantuntemustaan. Toisaalta luovat toimijat, jotka jo tekevät sektorit ylittävää yhteistyötä yritysten kanssa, pyrkivät aina uudistamaan käytäntöjään.  

Perinteisen liiketoiminta-ajattelun lisäksi Luovan Lämpiön tutkijat pyrkivät tunnistamaan ja soveltamaan uusia yrittäjyyskäytäntöjä, jotka voivat ravistella rajoittavaa liiketoiminnan ja luovan sektorin yhteistyötä, joka liian usein tiivistyy tilausprojekteihin, töiden ulkoistamiseen ja luovien ja suunnittelupalvelujen ostamiseen. Aalto-yliopistossa tätä uutta taideyrittäjyyttä tukevaa suuntausta kutsutaan Artpreneurshipiksi.

Tutkijat Aallosta pyrkivät kehittämään uutta mallia epätyypillisten, uudenlaisten yhteistyömuotojen ja kumppanuuksien muodostamiseen ja fasilitointiin, joissa sekä vastavalmistuneet että kokeneet luovien alojen osaajat ja ammattilaiset, jotka eivät perinteisesti tee yhteistyötä yritysten kanssa, kehittävät innovatiivisia ratkaisuja sektorirajat ylittäviin liiketoiminnan haasteisiin. 

Artpreneurship edistää taiteellisia ajattelutapoja ja arvoja, jotka perustuvat eettisyyteen ja rehellisyyteen pyrkimiseen sekä kokonaisvaltaiseen käsitykseen kestävästä kehityksestä.

Anniina Suominen, projektin tutkimusjohtaja

Luova Lämpiö perustuu viiden kumppanin malliin 

Hanke on viiden kumppanin malli, joka tuo yhteen akateemisia tutkijoita, eri alojen asiantuntijoita, liikekumppaneita, luovien alojen ammattilaisten verkoston sekä innovatiivisten teknologiaratkaisujen kehittäjiä. Tarvittiin utelias, monialainen tutkijaryhmä, joka haastaa perinteisiä ajatusmalleja ja käytäntöjä hyödyntäen eettisen sopimisen menetelmiä, tunnistaen IP-oikeuksien, tekoälyn saavutettavuutta ja kestävyyteen liittyvät haasteet osana kehittyviä yhteistyömuotoja. Tiimi tähtää laajempaan muutokseen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön kehittämiseen.

Aalto-yliopiston poikkitieteellinen tiimi muodostuu Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ja Kauppakorkeakoulun tutkijoista. Yritykset tekevät tiivistä yhteistyötä tutkijoiden, luovien alojen ammattilaisten ja innovaatioasiantuntijoiden kanssa. Yrityskumppanit saavat käyttöönsä tutkimustietoa sekä mahdollisuuden kokeilla edelläkävijöinä luovia konsepteja, ratkaisuja ja kumppanuuksia. Hankkeessa on mukana Aallon sisäisiä kumppaneita, kuten Aalto Innovation Services. Lisäksi hanke tekee kansainvälistä tutkimusyhteistyötä muun muassa tanskalaisen Aalborgin yliopiston kanssa. Suomalaisia projektiin osallistuvia yrityskumppaneita ovat esimerkiksi Taiste Oy ja Leapfrog Projects AB. 

Kiinnostuitko? Vastaamme mielellämme kysymyksiinne

 Anniina Suominen

Anniina Suominen

Project lead of Luova Lämpiö
Anniina is centrally involved in developing research and practices of artpreneurship.
 Olga Tasanko

Olga Tasanko

Project researcher
Project researcher in Luova Lämpiö.
 Astrid Huopalainen

Astrid Huopalainen

Co-lead of Luova Lämpiö WP#1.
Astrid’s research focuses on interrelations and potential clashes between arts and organizing.
 Juuso Tervo

Juuso Tervo

Lead of Luova Lämpiö WP#3.
Juuso works closely with art-based cross-sectional collaboration.
 Bassam El Baroni

Bassam El Baroni

Co-lead of Luova Lämpiö WP#2.
Bassam's research lies at the intersection of curatorial practice and weird economics.
 Petra Hietanen-Kunwald

Petra Hietanen-Kunwald

Co-lead of Luova Lämpiö WP#4.
Petra's research interests are proactive law, dispute systems design and system theory.
 Rupesh Vyas

Rupesh Vyas

Associate Professor
Rupesh investigates data visualisation through practice-based information design. Interested in complex data economies.
 Ricardo Dutra Gonçalves

Ricardo Dutra Gonçalves

Project researcher
Ricardo pursues practice-based research on social arts & design.
 Perttu Isohanni

Perttu Isohanni

Doctoral Researcher
Perttu's research focuses on AI and intellectual property rights, particularly copyright law.
Logo of Business Finland. Transparent background, blue text reading "Business" on upper row and "Finland" on the lower row.
Logo of NextGenerationEU. Blue flag with yellow starts in a circle on the left, black text on the right on two rows reading Euroopan unionin rahoittama - NextGenerationEU. Transparent background.

Luova Lämpiö co-research project is funded by Business Finland and NextGenerationEU. 

Pysy kuulolla saadaksesi lisää uutisia Luova Lämpiöstä ja tutustu näihin läheisesti liittyviin aiheisiin

Two people discussing about a scetch they are looking on a computer

Taiteen ja median laitos

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun taiteen ja median laitokset ovat yhdistyneet 1. tammikuuta 2022 alkaen. Uuden taiteen ja median laitoksen johtajaksi on nimitetty professori Harri Laakso.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tutkijoita Dipolin edustalla lumisessa maisemassa Otaniemessä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Immersiiviset laajennetun todellisuuden kokemukset apuna aineettoman kulttuuriperinnön säilyttämisessä

Aalto-yliopiston taiteen ja median laitos koordinoi Euroopan-laajuista hanketta, jonka tavoitteena on paitsi tallentaa aineetonta kulttuuriperintöä myös hyödyntää sitä yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Apuna ovat immersiiviset laajennetun todellisuuden (XR) ympäristöt.
In leaf-like bubbles, different icons refering to e.g. books, gardening, and bicycling
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Löydä tohtorinkoulutuksemme yhteisö Aalto Socialissa

Seuraa ja osallistu keskusteluun tohtorinkoulutuksesta Aalto Socialissa.
winners of the BI competition, Aalto BIZ
Opinnot Julkaistu:

Business Intelligence -kurssin kilpailussa keskityttiin maailman lasten hyvinvointiin

Kymmenen opiskelijaryhmää analysoi dataa maailman lapsista ja esitteli tuloksensa tuomaristolle.
Niskanen and Otsuka
Yhteistyö Julkaistu:

Kurkistus funktionaalisten polysakkaridijohdannaisten elektrospinning-tutkimukseen

Meillä oli kunnia isännöidä vierailevaa puhujaa, tutkija Issei Otsukaa Grenoble Alpesin yliopistosta "Kahvia ja tiedettä" -tapahtumassamme. Otsuka vierailee Suomessa Researcher Short Mobility -ohjelmassa, jonka tarkoituksena on edistää Ranskan ja Suomen välisiä tieteellisiä kumppanuuksia.