Uutiset

Talk Show -videoina ja podcasteina tuotettu Adventures in Entrepreneurship Law -kurssi on nyt tarjolla kaikille

Käytännönläheinen kurssi tutustuttaa yritysjuridiikan keskeisiin teemoihin.
Kalle Airo ja Petra Hietanen-Kunwald
Aalto-yliopiston yrittäjämäisen ajattelutavan johtaja Kalle Airo ja yritysjuridiikan lehtori Petra Hietanen-Kunwald Kauppakorkeakoulusta

Aalto-yliopistossa julkaistaan helmikuussa 2023 Adventures in Entrepreneurship Law -talk show sekä videoina että podcasteina. Samalla julkaistaan pilottiversio Entrepreneurship Law -verkkokurssista. Kyseessä on yritysjuridiikan maisteritason kurssi, eli sen pääasiallinen kohderyhmä on yritysjuridiikan ja yrittäjyyden opiskelijat, mutta kaikki sen videot ja podcastit ovat saatavilla kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Aalto-yliopiston yrittäjämäisen ajattelutavan johtaja Kalle Airo ja yritysjuridiikan lehtori Petra Hietanen-Kunwald Kauppakorkeakoulusta ovat tuottaneet kurssin ja sen materiaalit yhteistyössä Aalto-yliopiston yrittäjyyskoulutusohjelma Aalto Ventures Programin kanssa. Heidän lisäkseen myös vero-oikeuden apulaisprofessori Moritz Scherleitner isännöi muutamaa keskustelua. Vieraat ovat alalla pitkään vaikuttaneita henkilöitä.

”Kurssin tarkoituksena on tutustuttaa opiskelijat yritysjuridiikan maailmaan, joka on paljon monipuolisempi ja jännittävämpi kuin moni luulee. Kurssin aikana käymme läpi sekä käytännöllisiä että oikeudellisia aiheita, jotka ovat keskeisiä yrittäjälle. Avaamme sisältöjä käyttäjän – siis erityisesti startup-yrittäjän – näkökulmasta, jotta opiskelijat ymmärtävät, millaisia juridisia kysymyksiä voi tulla eteen yrityksen elinkaaren aikana. Opiskelijat saavat myös tietoa siitä, miten he voivat hyödyntää juridiikkaa konkreettisesti”, Petra Hietanen-Kunwald kertoo.

”Emme anna kurssilla oikeudellista neuvontaa, vaan pyrimme tarjoamaan mahdollisimman kattavan ja käytännönläheisen kuvan yrityksen elinkaaresta ja siihen liittyvistä oikeudellisista kysymyksistä. Opiskelijoiden tulisi oppia tunnistamaan mahdolliset ongelmat ja myös välttämään niitä. Kurssin on tarkoitus olla opettavainen, mutta myös viihdyttävä”, hän jatkaa.

Kolme näkokulmaa

Kalle Airo kertoo, että kurssilla käydään läpi keskeiset yritysjuridiikan teemat. ”Yritykset ovat jokaisen yrittäjän työkalupakissa tärkeimpiä välineitä. Tällä kurssilla opiskelija aloittaa pohtimalla, mikä on yrityksen mahdollinen rooli hänen omassa elämässään ja mikä on hänen oma mahdollinen roolinsa yrityksessä, jonka hän perustaa. Opiskelija tutustuu yrityksen tärkeimpiin oikeudellisiin rakennuspalikoihin, jotka auttavat häntä saavuttamaan tavoitteensa yrittäjänä, olipa kyseessä sitten freelancer-yritys, konsulttiyritys, pienyritys tai skaalautuva startup-yritys, jonka tavoitteena on muuttaa maailmaa.”

Videoita katsellessa tai podcasteja kuunnellessa pääsee tutustumaan laajasti yritysjuridiikkaan. Jokaista aihetta käsitellään yrittäjän näkökulmasta. ”Kysymme asiantuntijoilta esimerkiksi, että kannattaako yritystä perustaa vain koska haluaa, kannattaako se tehdä yksin vai jonkun kanssa, ja minkä muotoinen yritys olisi toimivin. Esimerkit, joita käsittelemme, ovat reaalimaailman tilanteista”, Airo jatkaa.

Moritz Scherleitner iloitsee siitä, että tiimillä oli mahdollisuus käsitellä myös veroteemoja johtavien asiantuntijoiden kanssa. ”Toivomme, että kurssi auttaisi opiskelijoita hahmottamaan, minkälaisia vero-oikeudellisia kysymyksiä voi tulla esiin erityisesti uusilla yrittäjillä. Vaikkemme anna oikeudellisia neuvoja, toivomme silti, että voimme karsia mahdollisia aiheeseen liittyviä pelkoja, ja auttaa yrittäjiä proaktiivisesti hallinnoimaan heidän yrittäjyyteensä liittyviä teemoja”, hän sanoo.

”Proactive Law ja systeemiteoreettinen ajattelu ovat teemojen tarkastelun taustalla. Emme siis keskity vain oikeudelliseen näkökulmaan, vaan mietimme myös asioiden inhimillistä ja taloudellista ulottuvuutta. Proactive Law lähtee yrittäjän tarpeesta ja pyrkii ennakoimaan ongelmia ja edistämään yrittäjän ’hyvinvointia’. Systeemiteoreettinen ajattelu taas kertoo meille, millaisia eri ulottuvuudet ovat ja miten ne pitäisi ottaa huomioon. Perinteisessä oikeustieteessä keskitytään usein liian oikeudellisiin tarpeisiin, kun taas yrityselämässä liikumme näissä eri systeemeissä. Haemme tällä positiivista, kestävää synergiaa”, kertoo Petra Hietanen-Kunwald.

”On ollut mukavaa ja opettavaista tehdä kurssia yhdessä Kalle Airon ja Aalto Ventures Programin kanssa. Me emme yritysjuridiikan puolella aina tiedä esimerkiksi sitä, mitkä meidän alamme teemat koetaan vaikeina. Olemme kurssin aikana oppineet paljon käyttäjän – siis startup-yrittäjän – maailmasta”, Hietanen-Kunwald jatkaa.

Ensimmäinen jakso julki helmikuussa

Kurssi ja sen materiaalit eli videot ja podcastit on tuotettu englanninkielisinä talk show -keskusteluina. Jaksoja on lähes kolmekymmentä, joista osa on jaettu kahdeksi erilliseksi jaksoksi. Kurssi alkaa maaliskuussa, mutta ensimmäinen jakso julkistetaan jo helmikuun lopussa.

Adventures in Entrepreneurship Law -videot ovat vapaasti saatavilla, mutta jos niistä haluaa saada opintopisteet, niin silloin Entrepreneurship Law -kurssi tulee suorittaa Kauppakorkeakoulun käytäntöjen mukaisesti tai Aallon avoimessa yliopistossa (tietoa sivun lopussa). Kuka tahansa voi siis myös saada kurssista pientä hallintomaksua vastaan Aalto-yliopiston yritysjuridiikan opintopisteet, jos niitä tarvitsee esimerkiksi KHT- tai HTM-tutkintoa varten.

”Kurssin teemoista voisin kertoa vielä sen, että Aallon läpileikkaavat teemat: yrittäjämäinen ajattelutapa (entrepreneurial mindset), kestävä kehitys (sustainability) ja radikaali luovuus (radical creativity) luonnollisestikin näkyvät sisältöjen käsittelyssä. Toivomme, että myös kansainväliset yleisöt löytävät kurssin, sillä ulkomailta Suomeen muuttaville ihmisille oman yrityksen perustaminen on usein se luontevin tapa työllistyä, ainakin aluksi. Tällä kurssilla on tarjolla ajankohtaista tietoa ja selkeitä prosesseja myös tälle ryhmälle”, Kalle Airo kertoo.

Kurssi on kuunneltavissa ja katseltavissa:

SpotifyssaApple Podcastissa

Aallon Youtube-kanavalla

Lisätietoa podcastista ja kurssille ilmoittautumisesta

Kalle Airo

Kalle Airo

Head of Entrepreneurial Mindset
U927 Leadership support services
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Aalto Radical Creativity summer school. Original image: George Atanassov
Opinnot Julkaistu:

Oletko valmis kokeilemaan radikaalia luovuutta elokuussa?

Radical Creativity -kesäkoulussa sovelletaan erilaisia luovia työskentelytapoja, joita tarvitsemme kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. "Tiivistetty inspiraatiopaketti on kuin karkkikauppa, jossa voit maistella eri makuja."
Sailing team at the sea, picture: Tapio Lehtinen Sailing
Opinnot Julkaistu:

Maailman ympäri seitsemässä kuukaudessa – opiskelija Anton Eklund valmistautuu vaativaan purjehduskilpailuun

Sähkötekniikkaa ja automaatiota opiskeleva Eklund on päässyt soveltamaan Aallossa hankittuja oppeja käytäntöön, kun tiimi on kunnostanut purjevenettään.
Katri Kaupin CAPSTONE-kurssin loppuesitykset
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Toimitusketjujen hallinnan CAPSTONE-kurssilla työstettiin tulevaisuuden haasteita

Opiskelijat saivat ratkoa tosielämän haasteita saaden tukea tehtävään opettajalta ja yritysedustajilta.
ISM_vierailuluento 2023
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Palvelumuotoilu varmistaa osaltaan digipalveluiden laadun ja tarkoituksenmukaisuuden

Johtava yliopistonlehtori Johanna Bragge kutsui kollegansa Perustieteiden ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluista pitämään vierailuluennon.