Palvelut

Tutkimusdatan julkaiseminen

Käytetyn tutkimusdatan julkaiseminen lisää viittauksia lehtiartikkeleihisi ja muihin julkaisuihin. Saat myös viittauksia itse dataan. Tälle sivulle on koottu tutkimusdatan julkaisemisessa huomioitavat asiat avuksesi.

Sinun on saatava datallesi pysyvä tunniste, jotta se voidaan löytää ja siihen voidaan viitata. Yleisin on DOI-tunniste (Digital Object Identifier). Saat tutkimusaineistollesi pysyvän tunnisteen asiaankuuluvasta data-arkistosta.

Julkaisun valmistelu

Säilytettävän ja jaettavan tutkimusdatan valitseminen

Datasta on säilytettävä vähintään se, mitä tarvitaan tulosten validointiin tieteellisissä julkaisuissa, ja se, mitä tarvitaan sen antamiseksi saataville, ainakin muille tutkijoille näiden pyynnöstä. Harkitse kaiken sellaisen säilyttämistä, mitä tarvitaan tutkimuksen toistamiseen, sekä sellaisen, mikä voi olla hyödyllistä toisille. Tähän voi kuulua:

  • asiakirjoja, kuten koodikirjoja, laboratoriopäiväkirjoja, tietoon perustuvia suostumuksia jne. Nämä ovat tärkeitä datan ymmärtämiseksi ja niiden yhdistämiseksi muiden datalähteiden kanssa.
  • ohjelmistoja, laitteita, työkaluja, tietyn syntaksin mukaisia kyselyitä ja konekonfigurointeja. Nämä riippuvat alasta ja ovat tärkeitä datan käyttämiselle. Vaihtoehtoisesti voidaan jakaa tietoa tutkimuksessa käytetystä ohjelmistosta jne.

Lähde: Sarah ja and Marjan Grootveld: How to write a Data Management Plan  https://eudat.eu/events/webinar/joint-eudat-openaire-webinar-%E2%80%9Chow-to-write-a-data-management-plan%E2%80%9D

Kuvaile datasi FAIR-periaatteiden mukaan

Tutkimusaineiston kuvailuun on käytettävä metadataa, joka on yhteensopivaa julkaisuun suunnitellun arkiston kanssa. Tutkimusaineistojen vaikuttavuuden ja mahdollisen uudelleenkäytön lisäämiseksi on noudatettava FAIR-periaatteita. Näiden periaatteiden ansiosta tutkimusaineistot ovat löydettävissä (findable), saavutettavissa (accesible), yhteentoimivia (interoperable) ja uudelleenkäytettäviä (reusable). Asianmukaisen metadatan tarjoaminen ja hyvän arkiston valitseminen riittävät niistä useimpien noudattamiseen. Periaatteista on lisätietoa osoitteessa https://www.force11.org/group/fairgroup/fairprinciples ja niihin liittyvistä julkaisuista osoitteessa http://www.nature.com/articles/sdata201618

Perusnäkökohdat

Suosituksia

  • Jos luot dataa, julkaise se arkistossa, josta saat DOI-tunnisteen tai muun pysyvän tunnisteen tutkimusaineistollesi. Näin datasi on löydettävissä, mikä auttaa saamaan enemmän viittauksia.
  • Suosittelemme käyttämään alakohtaista arkistoa, jos sellainen on saatavilla, tai Zenodoa, jos alakohtaista arkistoa ei ole saatavilla.
  • Varmista, että metadatasi ilmestyy Aallon ACRIS-raportointijärjestelmään, jotta Aalto voi saada tunnustuksen, vaikka datasi ei olisi täysin avointa dataa. Sen pystyy tekemään nopeasti ja helposti itse.
  • Viittaa dataan, jos käytät sitä.

Tutkimusdatan hallinnan ohjeet

Näillä linkeillä voit selata tutkimusdatan hallinnan ohjeita.

Tutkimusdatan jakaminen ja julkaiseminen

Yleiskatsaus ja ohjeita tutkimusdatan julkaisemisen ja jakamisen palveluihin.

Palvelut
People talking with each other

Tutkimusdatan hallinta

Tutkimusdatan hyvä hallinta on osa laadukasta tutkimusprosessia ja luo kilpailuetua.

Palvelut
Tätä palvelua tarjoaa:

Tutkimus- ja innovaatiopalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu