Palvelut

Metsähovi – VLBI

Pitkäkantainterferometriamittaus (VLBI) on tekniikka, jossa eri puolilla maailmaa sijaitsevat radioteleskoopit havainnoivat samaa lähdettä samaan aikaan samalla taajuudella, toimien näin yhtenä valtavana virtuaaliteleskooppina.

Tämän kehittyneen mutta teknologisesti erittäin vaativan havainnointitekniikan kulmaerottelukyky on parempi kuin millään muulla käytettävissä olevalla instrumentilla. Erittäin korkea kulmaerottelukyky on välttämätön aktiivisten galaksien tutkimuksessa, jotta voidaan ymmärtää supermassiivisiin mustiin aukkoihin liittyvää äärifysiikkaa.

Metsähovin teleskooppia käyttää kolme VLBI-käyttäjäyhteisöä:

Viimeksi mainittu projekti on käynnissä Metsähovissa osana tutkimussopimusta Maanmittauslaitoksen ja Paikkatietokeskuksen kanssa. Tässä havainnointitilassa keskitytään määrittämään maan rotaatioparametreja ja osallistuvien radioteleskooppien suhteellista sijaintia millimetrien tarkkuudella. Tämä mahdollistaa esimerkiksi mannerten liikkeiden ja maan kuoren dynamiikan tutkimisen erittäin suurella tarkkuudella. Nämä mittaukset ovat olennaisia, kun määritetään kansallisia koordinaattijärjestelmiä, otetaan käyttöön satelliittinavigointia jne.

Tämän lisäksi Metsähovi osallistuu usein VLBI-kokeiluihin, kuten erittäin nopean tiedonsiirron testeihin tai projekteihin, joissa havainnoidaan tiettyjä Target-of-Opportunity-projekteja (nopeat radiopurskeet, planeettaluotaimen signaalin seuranta, Saturnuksen lähettyvillä olevan veden havaitseminen jne). Metsähovi on yksi harvoista observatorioista koko maailmassa, joka pystyy tällaiseen joustavuuteen: teleskoopin aikataulua voidaan helposti muuttaa tarpeen mukaan, kun uusia tieteellisiä tai teknisiä läpimurtoja odotetaan, tai se tarjoaa vähintään mahdollisuuden tutkia tavanomaista "esityksiä tarjoavaa tiedettä" pidemmälle.

Tiedustelut

Teknisiin yksityiskohtiin jne. liittyvät tiedustelut: [email protected].

Tätä palvelua tarjoaa:

Metsähovin radiotutkimusasema

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: