Kävelykokous etänä
Kävelykokous etänä sopii esimerkiksi tilannepäivityksiin, ajatustenvaihtoon ja ideointiin muutaman henkilön kokouksista useamman henkilön tiimikokouksiin. Hybridityöskentelyn aikana kävelykokous ulkona katkaisee istumista ja lisää liikkumista, mikä on hyväksi mielen ja kehon hyvinvoinnille.
Aalto-yliopiston henkilöstöä kannustetaan pitämään etäkävelykokouksia ulkona kävellen osana hybridityöskentelyn työhyvinvoinnin tukemista.
Kävelykokouksen etuja
- Kävelykokous lisää arkiliikkumista ja vähentää istumista, mikä on hyväksi terveydelle. Kun ulkoilee työpäivän aikana, pääsee nauttimaan päivänvalosta pidempään ja saa energiaa työpäivään.
- Luontoympäristö elvyttää ja vähentää stressiä sekä tutkimusten mukaan lisää luovaa ajattelua. Liikkeellä oleminen voi myös aktivoida ajattelua ja siten kävely ulkona voi tuottaa parempia ideoita.
- Kävelykokous pakottaa keskittymään jo ennen kokousta siihen, mitä haluat tuoda esiin, sekä palauttamaan sovitut asiat mieleen kokouksen päätyttyä.
Käytännön vinkkejä
- Kokouksen kutsuja voi laittaa jo kalenterikutsuun paikkavinkiksi "soveltuu kävelykokoukseksi". Kävelykokoukseen Teamsissa tai Zoomissa voi osallistua esimerkiksi puhelin taskussa ja kuulokkeet korvilla.
- Ennen kokousta omat muistiinpanot voi kirjata esimerkiksi avainsanoina pieneen lehtiöön, jolloin niihin on kävelyn ja keskustelujen jälkeen helppo palata sekä tehdä muistiinpanot.
- Kävelykokouksen osallistujamäärä riippuu kokouksen luonteesta, mutta esimerkiksi 2-8 henkeä voi olla hyvä määrä mahdollistamaan aktiivinen keskustelu.
- Kokouksen voi myös järjestää hybridisti eli osaksi ulkona ja osaksi sisällä, esimerkiksi ensin 30 minuuttia kävelyä ja lopuksi vartin yhteenveto sisätiloissa.
Huomioi sää- ja turvallisuusolosuhteet
- Kävelykokous etänä sopii useille meistä, mutta ei välttämättä kaikille sen hetkisen elämän, terveyden tai työtilanteen mukaan. Kävelykokouksen esteitä voivat olla myös kiire ja tiukka aikataulu, jolloin ulos lähteminen saattaa tuntua ylimääräiseltä ponnistukselta.
- Sää voi olla esteenä, mutta siihen voi vaikuttaa säänmukaisella pukeutumisella ja asenteella. Jos myrskyää/tuulee tai sataa räntää tai tiet ovat liukkaita, kannattaa pysytellä sisätiloissa.
- Reittiä valitessa on syytä huomioida myös turvallisuus – kun uppoutuu keskusteluun, ei kannata kävellä liikenteen seassa.
-
Aalto-yliopiston etätyövakuutusturvaa on laajennettu 18.3.2021 alkaen kattamaan myös tilanteet, joissa työntekijä liikkuu jalkaisin etätyöajalla etätyöpaikan ulkopuolella osallistuen samalla työtehtäviinsä liittyvään kokoukseen (ns. kävelykokous).
Lähteenä artikkelissa on hyödynnetty Työterveyslaitoksen artikkelia (> ttl.fi)
Katso Workday learningissä professori Tommi Vasankarin luento 4.5.2021" Korona-ajan liikkumisen voittajista ja häviäjistä"