Palvelut

IT-sanasto

Aakkosjärjestyksessä oleva lista usein kysytyistä IT-termeistä ja niiden selitykset.

Aalto-työaseman nimi

Aalto-yliopiston verkkoympäristöön asennetulla tietokoneella on olemassa nimikoodi, jolla työasema tunnistetaan yliopiston verkossa. Ohje kuinka saat nimikoodin näkyviin työasemassa:

Aalto-koneen nimen ja IP-osoitteen selvittäminen

IMEI-koodi  

International Mobile Equipment Identity (IMEI) on viisitoista merkkiä pitkä matkapuhelimen laitetunnus, jolla voidaan tunnistaa matkapuhelin verkosta. IMEI-koodi identifioi kyseisen puhelimen; mahdollisissa varkaustapauksissa tiedosta on hyötyä. Tallenna puhelimesi IMEI-koodi ja sarjanumero ennen matkalle lähtöä laitteen katoamisen varalta.

IT-Politiikat    

Aalto-yliopiston tietojärjestelmien käyttöpolitiikka koskee kaikkia yliopistoyhteisön jäseniä ja sitä sovelletaan kaikkiin yliopiston hallinnassa tai muutoin yliopiston vastuulla oleviin tietojärjestelmiin ja niiden käyttöön.

Tutustu Aalto-yliopistossa julkaistuihin IT:n politiikkoihin:

IT-politiikkoja

Sarjanumerot

Päätelaitteiden (tietokoneen ja matkapuhelimen) sarjanumerot löydät laitteesta joko asetuksista tai laitteessa olevasta tyyppitarrasta. Sarjanumerotiedot kannattaa ottaa talteen mahdollisten katoamistapausten varalta.

Synkronointi

Tietotekniikassa tarkoittaa yleensä kahden eri järjestelmän tai niiden sisältämien tietojen saattamista samaan tilaan.

VPN-yhteys

Virtual Private Network eli virtuaalinen erillisverkko. Tämä tarkoittaa yhteyttä esim. Aalto-yliopiston verkkoon Internet-yhteydellä siten, että käytetään tunnelointia, jonka kautta kaikki Internet-liikenne kulkee. Liikenne tunnelissa on vahvasti salattua.

WA-tunnus

Wa-tunnus tarkoittaa, että sinulla on ylläpito-oikeudet omaan Aalto-työasemaasi. Pystyt tekemään ohjelmien asennuksia ja päivityksiä, joita tavallisella tunnuksella ei voi tehdä, esim. tulostimen ajurin tms. asennukset. (Käyttöjärjestelmän vaihtaminen ja tietoturva-asetusten muuttaminen ei ole sallittua!)

WLAN-yhteys

WLAN on (lyhenne sanoista wireless local area network) langaton lähiverkkotekniikka, jolla tietokone voidaan yhdistää Internettiin ilman kaapeleita. WLAN- ja Wi-Fi -yhteydellä tarkoitetaan samaa asiaa.

Work-työhakemisto

Aallossa on varattu tilaa työtiedostojen tallennukseen Work-työhakemistoon. Work-työhakemistot ovat käyttäjäryhmäkohtaisia tai henkilökohtaisia jaettuja levyhakemistoja, joita voidaan käyttää organisaatioyksikön tai muun ryhmän sisäisenä tiedostojen tallennus- ja jakotilana. Työasemat eivät tallenna eivätkä synkronoi tietoja automaattisesti Work-asemalle.

Suositus on, että teet työasemallesi erillisen offline-kansion, jota synkronoit Work-verkkolevylle, koska yksittäisen kansion synkronointi vie vähemmän aikaa ja tilaa.

Z-kotihakemisto

Henkilökunnan kotihakemistojen oletuskoko on 40 gigatavua ja ne on tarkoitettu henkilökohtaisen materiaalin tallennuspaikaksi. Käyttöoikeus hakemistoon ja sen sisältöön on ainoastaan hakemiston omistajalla. Tänne tallentuvat kaikki tiedostosi, jotka ovat työasemasi Desktop-, Documents-, Downloads-, Favorites- ja My Documents -kansioissa.

Tätä palvelua tarjoaa:

IT-palvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: