Wellbeing Desk - hyvinvointia koko Aallon henkilöstölle
Wellbeing Desk on Aallon koko henkilöstölle suunnattu matalan kynnyksen palvelupiste, josta saat neuvontaa ja palveluohjausta työhyvinvointiin ja työkykyyn liittyvissä asioissa.
Aalto-yliopiston kulttuuri on monimuotoinen ja syrjimätön. Haluamme yhteisömme jokaisen jäsenen tuntevan olonsa tervetulleeksi ja turvalliseksi. Aalto-yhteisön jokaisella jäsenellä on oikeus tulla kohdelluksi kunnioittavasti riippumatta sukupuolesta, sukupuoli-identiteetistä ja sen ilmaisemisesta, iästä, etnisestä tai kansallisesta alkuperästä, kansalaisuudesta, kielestä, uskonnosta, uskomuksista, mielipiteistä, osallisuudesta poliittiseen toimintaan tai ammattiyhdistystoimintaan, perhesuhteista, terveydestä, vammaisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai muista henkilökohtaisista ominaisuuksista.
Toimimme vastuullisesti ja kunnioitamme muiden yhteisömme jäsenten oikeutta turvalliseen ja miellyttävään yliopistoympäristöön, joka mahdollistaa häiriöttömän työskentelyn ja opiskelun. Emme hyväksy minkäänlaista epäasiallista kohtelua, kiusaamista emmekä häirintää. Jokainen yhteisön jäsen on myös omalta osaltaan vastuussa työpaikkansa ja opiskeluyhteisönsä ilmapiiristä sekä hyvinvoinnista.
Jos mahdollista, aloita selittämällä henkilölle, että koet hänen käytöksensä epäasialliseksi tai häiritseväksi, ja pyydä häntä lopettamaan.
On tärkeää ottaa haasteet puheeksi, kun ne on huomattu, vaikka toisten käyttäytymisen kyseenalaistaminen saattaisikin tuntua epämiellyttävältä. Voi olla, että henkilö ei ymmärrä, että hänen käytöksensä tuntuu muiden mielestä sopimattomalta. Asiasta keskusteleminen auttaa näkemään tilanteet toisesta näkökulmasta.
Joskus tilanne saattaa jatkua tai voi olla syitä, joiden vuoksi ei ole mahdollista ottaa haasteita esille epäasiallisesti käyttäytyvän henkilön kanssa. Tällöin ei kannata epäröidä pyytää apua: tukea on saatavilla, ja Aallolla on selkeät ja yhtenäiset toimintamallit häirintään ja epäasialliseen kohteluun puuttumisessa.
Mikäli työntekijänä koet tulleesi häirityksi tai kohdelluksi epäasiallisesti, vie asiaasi rohkeasti eteenpäin ja pyydä apua – voit olla luottamuksellisesti yhteydessä omaan esihenkilöösi tai hänen esihenkilöön, henkilöstöpalveluihin, työterveyshuoltoon, ammattiliiton edustajiin tai häirinnän ja epäasiallisen käyttäytymisen yhteyshenkilöihin, jotka ovat kaikki käytettävissäsi ja tukenasi.
Mikäli opiskelijana koet tulleesi häirityksi tai kohdelluksi epäasiallisesti, saat apua ja tukea ottamalla yhteyttä joko koulusi oppimispalveluiden päällikköön tai ylioppilaskunnan (AYY) häirintäyhdyshenkilöön. Lisäksi Keskustelutukea voit saada myös opintopsykologeilta. Lue lisää opiskelijoiden Into-sivulta "Tukea häirintätilanteisiin"
Kaikissa tapauksissa ja kaikissa kysymyksissä voit ottaa yhteyttä Aallon tai AYYn häirinnän ja epäasiallisen käytöksen yhteyshenkilöihin. Heihin voi ottaa yhteyttä luottamuksellisesti, eivätkä he vie asiaasi eteenpäin ilman lupaasi.
Heidän tehtävänään on tukea häirintää tai epäasiallista käyttäytymistä kokenutta tai havainnutta henkilöä ja auttaa häntä etenemään asiassa, jos hän niin haluaa.
Yhteystiedot
Työnantajan edustaja (esihenkilö(t) yhdessä HR:n kanssa) kuulee molempia osapuolia ja etenee seuraavasti:
Häirintä ja epäasiallinen kohtelu on yleisen hyvän tavan tai lain vastaista vastuutonta toistuvaa käyttäytymistä, joka voi jatkuessaan vaarantaa työntekijän henkistä tai fyysistä terveyttä. Työnantajan velvollisuus on varmistaa henkilöstölleen terveelliset ja turvalliset työolot, ja selvittää viivytyksettä ilmennyttä häirintää ja epäasiallista kohtelua käytettävissä olevin keinoin (työturvallisuuslaki).
Eettiset periaatteet (Code of Conduct) muodostavat Aalto-yhteisön kulttuurin perustan, ja toteutamme niiden avulla arvojamme ja tapaamme toimia.
Rakennamme inklusiivista yhteisöä, jossa yhteisömme jäsenet tuntevat yhteenkuuluvuutta ja voivat täysipainoisesti elää työn tai opintojen arkea tasavertaisina.
Wellbeing Desk on Aallon koko henkilöstölle suunnattu matalan kynnyksen palvelupiste, josta saat neuvontaa ja palveluohjausta työhyvinvointiin ja työkykyyn liittyvissä asioissa.
Löydät oman yksikkösi henkilöstöpalveluiden yhteyshenkilön tämän sivun kautta.