Muut opinnot

Harjoittelun muistilista

Yleinen muistilista koskien kansainvälisiä harjoitteluja. Lue tarkat ja alakohtaiset ohjeet aina oman ohjelmasi sivulta. Tarkista aina myös osallistumasi tuetun harjoittelun tai harjoitteluohjelman omat käytännöt.

Tärkeää tietoa harjoittelusta ulkomailla

Mistä löytää harjoittelupaikka?

Harjoittelupaikan voit hankkia itse joko omien verkostojesi kautta, ottamalla suoraan yhteyttä sinua kiinnostaviin yrityksiin tai organisaatioihin tai hakemalla avoimia harjoittelupaikkoja eri portaalien kautta.

Lähde ajoissa liikkeelle. Jos haluat ensi kesäksi töihin ulkomaille, työnantajien ja työpaikan etsiminen kannattaa aloittaa jo marras-joulukuussa (huomaa kuitenkin alakohtaiset erot, joillakin aloilla kesäharjoitteluun haetaan jo heti alkusyksystä).

Erityisesti ulkomailta harjoittelupaikkaa haettaessa työnantaja arvostaa oma-aloitteisuutta, samalla teet palkkaamisesi heille vaivattomammaksi. Ota selvää kohdemaan turvallisuudesta, työnhaun käytännöistä ja lähetä oikeantyyppinen CV ja hakemuskirje. Hyödyllistä maakohtaista tietoa löydät GoinGlobalin ja Higheredin maaoppaista. Voit käydä myös ajanvarauksella juttelemassa harjoittelupaikan etsimisestä ura- ja rekrytointipalveluiden kanssa.

Harjoittelupaikkoja voi etsiä esimerkiksi seuraavista lähteistä:

Jobteaserin työpaikkaportaali, jossa julkaistaan paljon harjoittelupaikkoja Aallon opiskelijoille niin Suomessa kuin ulkomailla.

GoinGlobal, erittäin laaja maailmanlaajuinen työnhakuportaali käytettävissäsi. Muista käyttää hakutoimintoa rajaavasti, palvelun kautta löytyy kaikenlaisia harjoittelupaikkoja.

Highered, paljon työ- ja harjoittelumahdollisuuksia etenkin kauppatieteellisillä ja joillakin teknisillä aloilla. Pääsy Higheredin portaaliin on osa Aallon EFMD (The European Foundation for Management Development) yhteistyötä.

Muita työpaikkaportaaleja

Muista myös kurkata alempaa tältä sivulta Harjoitteluohjelmat.

Opintotuki ja tulovalvonta

Jos olet lähdössä harjoitteluun, ota etukäteen yhteyttä opintotukitoimistoon ja selvitä harjoittelupalkan ja mahdollisten apurahojen vaikutukset opintotukeen. Lue lisää Kelan Opiskelijat-sivuilta. Muista myös pitää huolta tulovalvonnasta, jota selitetään lisää Kelan sivuilla.

Opintopisteet

Aallossa opiskelijoilla on mahdollisuus sisällyttää työharjoittelujakso opintoihinsa useimmissa koulutusohjelmissa. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä omaan koulutusohjelmaasi. Huomaa, että harjoittelun sisällyttämisestä tutkintoon tulee aina sopia omassa ohjelmassasi! 

Harjoittelusopimukset

Jos vastaanotat Suomesta tai ulkomailta harjoittelupaikan, jossa edellytetään, että harjoittelusopimuksen allekirjoittaa yliopiston edustaja ja/tai pyydetään muuta todistusta opiskelustasi yliopistolla, ole yhteydessä oppimispalveluihin. Aallolta ei ole mahdollista saada harjoittelusopimuspohjia.

Koulusi oppimispalveluilta tai suoraan Sisusta saat opintorekisteriotteen ja/tai todistuksen läsnäolosta, myös englanniksi. Jos harjoittelusopimus ei edellytä yliopiston sitoutumista mihinkään (esim. vastuukysymykset) ja harjoittelun ei edellytetä kuuluvan tutkintoon, harjoittelusopimus voidaan yleensä allekirjoittaa. Tarkista asia aina oman koulusi oppimispalveluilta. Tämä koskee kaikkia muita harjoitteluita kuin yliopiston koordinoimia tuettuja harjoitteluita (ns. kotimaan harjoittelu).

Erasmus+ -harjoittelussa tulee lisäksi käyttää Erasmus+ -ohjelman vaatimia dokumentteja mm. Learning Agreement for Traineeship. Katso lisätietoja Erasmus+-harjoittelun sivuilta.

Verotus

Tarvitset verokortin lyhyttäkin kesätyötä tai palkallista harjoittelua varten.

Ulkomaan harjoittelussa Aalto-yliopiston myöntämät apurahat voivat olla veronalaista tuloa siltä osin kuin henkilön eri tahoilta saamat apurahojen, stipendien tms. yhteenlaskettu määrä vähennysten jälkeen verovuonna ylittää valtion taiteilija-apurahan vuotuisen määrän. Lisätietoja vero.fi-sivuilta.

Vakuutukset

Opiskelijoiden lakisääteinen tapaturmavakuutus Aalto-yliopistossa on käytännön harjoittelussa oleville opiskelijoille ja koskee vain käytännön opetusta sekä palkatonta käytännön työharjoittelua. 

Ulkomaanharjoittelussa vaadittavat pakolliset vakuutukset ovat sairausvakuutus, tapaturmavakuutus ja vastuuvakuutus. Aalto-yliopisto ei tarjoa osallistujalle sairausvakuutusta, vastuuvakuutusta tai tapaturmavakuutusta. Jos työnantaja ei tarjoa tarvittavia vakuutuksia, sinun on itse huolehdittava niiden ottamisesta.

Jos kyseessä on palkallinenharjoittelu, tapaturmat korvataan ensisijaisesti työnantajan ottamasta vakuutuksesta. Palkallisessa harjoittelussa harjoittelija kuuluu yleensä työnantajansa tapaturma- ja vastuuvakuutuksen piiriin, mutta asia tulee varmistaa ennen harjoittelun alkua.

Suosittelemme yksityisen matkavakuutuksen ottamista ulkomaan harjoittelun ajalle. Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei ole riittävä, esimerkiksi kotiuttamistapauksissa tai tietyissä sairaanhoitotapauksissa, joten täydentävä vakuutus voi olla tarpeellinen. Lue UM:n sivuilta lisää matkavakuutuksesta.

Lisää tietoa myös alempana osiossa Muuta erityistä huomioitavaa.

Rahoituslähteet ja harjoitteluapurahat

Voit hakea Aalto-yliopiston matka-, harjoittelu- ja/tai Erasmus -apurahaa harjoitteluusi ulkomailla. Apurahoja on haettava hyvissä ajoin ennen harjoittelun alkua. Tutustu haettaviin apurahoihin oman opintoalasi osalta (ARTS, BIZ, TECH).

Muita rahoituslähteitä voit etsiä SYL:in apurahatietokannasta. Ota selvää myös oman kiltasi, opiskelijayhdistyksesi tai AYY:n sekä muiden tahojen myöntämistä apurahoista.

Tutustu myös apuraha-sivuun ja tarkista löytyykö sieltä tietoa apurahoista, joita voisit hakea harjoitteluasi varten.

Svenska studiefonden jakaa apurahoja ulkomaan harjoitteluun tai opiskelijavaihtoon. Apurahat on tarkoitettu opiskelijoille, joilla ruotsi on äidinkieli tai opiskelukieli.

Harjoittelun oikeudet ja velvollisuudet

Harjoittelusta kannattaa aina tehdä kirjallinen työsopimus.

Muista aina, että jos suostut ottamaan harjoittelupaikan vastaan, ilmoituksesi on sitova. Mieti siis tarkkaan ennen kuin ilmoitat työnantajalle ottavasi tarjotun harjoittelupaikan vastaan.

Harjoittelusi aikana olet velvollinen noudattamaan kyseisen valtion lakeja ja oikeudet ja velvollisuudet määräytyvät voimassaolevien säännösten ja määräysten sekä sopimusten mukaisesti.

Harjoitteluohjelmat

Useimmiten harjoittelupaikka ulkomailla etsitään itsenäisesti. 

Aalto-yliopiston opiskelijoille on lisäksi tarjolla mahdollisuuksia lähteä harjoitteluun ulkomaille erilaisten harjoitteluohjelmien kautta. Harjoitteluohjelman etuna ovat valmiit paikat ja ohjelmaan saattaa kuulua lisätetuja kuten majoituksen järjestäminen ja vapaa-ajan ohjelma. Alta löydät lisätietoa ohjelmavalikoimasta ja muista harjoittelumahdollisuuksista. Huomaathan, että harjoitteluohjelmilla on yleensä määrätyt hakuajat, joten ole tarkkana, ettei hakuaika mene ohi!

Muuta erityistä huomioitavaa

Löysitkö etsimäsi? Katso myös

Student guide illustration, internship

ARTS harjoittelu ulkomailla

Tietoa kansainvälisestä harjoittelusta taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoille.

Muut opinnot
Student guide illustration, internship

BIZ harjoittelu ulkomailla

Tietoa kansainvälisestä harjoittelusta ja apurahoista Kauppakorkeakoulun opiskelijoille.

Muut opinnot
Student guide illustration, internship

TECH harjoittelu ulkomailla

Tietoa kansainvälisestä harjoittelusta ja apurahoista tekniikan korkeakoulujen (CHEM, ELEC, ENG, SCI) opiskelijoille.

Muut opinnot
Harjoitteluraportteja maailmalta
Harjoittelu ulkomailla

Anna palautetta sivusta

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: