Lahjoita tulevaisuus

Huomio opiskelijoiden hyvinvointiin

Aalto-yliopistossa opiskelijaa ei jätetä yksin, kun jaksaminen on vaikeaa ja uupumus uhkaa. Tekniikan akateemisten (TEK) lahjoitus auttaa kehittämään tukipalveluita opiskelijoiden hyvinvoinnin vahvistamiseen.
Students at Aalto Wellbeing picnic
Aallon Oasis of Radical Wellbeing -hanke tarjoaa hyvinvoinnin avaimia koko Aalto-yhteisölle.

Tekniikan akateemiset TEK lahjoitti tekniikan alan yliopistoille yhteensä 1,2 miljoonaa euroa, josta Aallon osuus on 370 000 euroa. Vastinrahakampanjan puitteissa tehdyn lahjoituksen yhteydessä TEK tähdentää opiskelijoiden hyvinvoinnin merkitystä.

Jeremi Nyyssönen, TEK
Jeremi Nyyssönen, opiskelijatoiminnan asiantuntija, TEK

”Opiskelijat ovat ne, jotka tulevaisuudessa nostavat Suomea jaloilleen. TEK tekee töitä opiskelijoiden hyvinvoinnin ja jaksamisen edistämiseksi ja kannustaa tähän myös yliopistoja”, kertoo TEKin opiskelijatoiminnan asiantuntija Jeremi Nyyssönen.

Vuonna 2022 TEKin opiskelijakyselyyn vastanneista 48 prosenttia kertoi olevansa usein tai jatkuvasti huolissaan jaksamisestaan.

”Tilanne oli huolestuttava jo ennen koronaa, mutta pandemian aikainen eristäytyneisyys ja yksinäisyys on pahentanut sitä entisestään. Kaikkein vaikeinta on koronan aikana opintonsa aloittaneilla nuorilla”, Nyyssönen sanoo.

Aallossa on seurattu opiskeluhyvinvointia ja opiskelukykyä AllWell?-kyselyllä vuodesta 2016 lähtien. ”Panostamme yhteisöllisyyden rakentamiseen ja keskitymme opiskelijoiden hyvinvoinnissa niihin asioihin, joihin yliopisto voi vaikuttaa. Jokaisen opiskelijan tulee saada kokea olevansa tervetullut yhteisöön. Me välitämme ja olemme täällä opiskelijoita varten”, sanoo Aalto-yliopiston psykologi Merita Petäjä.

Tukea koko Aalto-yhteisölle

Aallossa opiskelijat saavat tukea muun muassa matalan kynnyksen Starting Point of Wellbeing -palvelusta. ”Sinne voi ilman ajanvarausta tulla juttelemaan opinto- ja uraohjauspsykologin, opinto-ohjaajan tai Aalto-papin kanssa. Tarjolla on myös kursseja, verkkomateriaaleja, työpajoja sekä kansainvälisille opiskelijoille suunnattuja Beat the Blues -tapahtumia”, Petäjä kertoo.

Aallon Oasis of Radical Wellbeing -hanke tarjoaa hyvinvoinnin avaimia koko Aalto-yhteisölle. Opettajien hyvinvoinnilla on suuri merkitys opiskelijoiden jaksamiseen. ”Hankkeen Media Hubin tuottamaa hyvinvointitietoa jaetaan podcasteissa, blogeissa, Instagramissa ja TikTokissa. Tapahtumissa perehdytään opetuskäytäntöjen kehittämiseen ja esimerkiksi ryhmätöiden ohjaamiseen niin, ettei kukaan jää ulkopuoliseksi”, Petäjä kertoo. 

Eli Saaresto
Eli Saaresto, Kauppakorkeakoulun opiskelija, hyvinvointilähettiläs. Kuva: Henrik Asklöf

Oasis of Radical Wellbeing -hankkeeseen on palkattu kolme opiskelijaa hyvinvointilähettiläiksi. Yksi heistä on Aallon kauppakorkeakoulussa toista vuotta opiskeleva Eli Saaresto.

”Tapaamme opiskelijoita ja teemme yhteistyötä esimerkiksi opiskelijajärjestöjen kanssa. Järjestämme työpajoja sekä co-study-tapaamisia, joissa voi saada ryhmän tuella rytmiä opiskeluun. Kenenkään ei tarvitse jäädä jaksamisensa kanssa yksin. Aallossa halutaan oikeasti pitää huolta siitä, että opiskelijat voivat hyvin”, sanoo Saaresto.

Teksti: Marjukka Puolakka

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: