Kemian ja materiaalitieteen laitos

Nordic Hysitron Laboratory

Professori Roman Novakin johtama tutkimusrymä
CHEM flag

Nordic Hysitron -laboratorion historia

Nordic Hysitron -laboratorion (NHL) tarina alkoi 14.4.2005, kun Helsingin teknillisen korkeakoulun (TKK) rehtori Matti Pursula avasi laboratorion yhdessä TKK:n professori Roman Nowakin ja Hysitron, Inc:n (Minneapolis, Yhdysvallat) johtaja Thomas Wyrobekin kanssa. Tukena oli vahva ryhmä kansainvälisiä tutkijoita Suomesta, Japanista, Yhdysvalloista ja Puolasta, ja tuloksena ainutlaatuinen yhdistelmä kulttuureita ja lähestymistapoja tieteeseen ja teknologiaan. Tämä oli uudelle laboratoriolle käänteentekevää, ja laboratorion ryhmä alkoi kehittää asiantuntemustaan tehokkaalla nanomekaanisella Hysitron TriboIndenter -testausvälineellä, joka on ensimmäinen näin tarkka väline Pohjoismaissa.

Ryhmä hankki pian mainetta Suomessa ja ulkomailla ja julkaisi epäsovinnaisen tutkimuksensa tuloksia jatkuvasti merkittävämmissä tiedelehdissä. Niitä olivat muun muassa Physical Review B (2006), Physical Review Letters (2007) ja myöhemmin kahdesti arvostetussa Nature Nanotechnology -lehdessä (2009 ja 2011).

Nordic Hysitron -laboratorio jatkaa työtään tulevien tieteellisten saavutusten aikaansaamiseksi tiiviissä yhteistyössä Hysitron, Inc:n kanssa vuonna 2010 perustetun Aalto-yliopiston yhteydessä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: