Uutiset

Otakaari 1:n maisemahanke viimeistelyä vaille valmis

Syksyllä 2021 alkanut maisemarakennushanke Otakaari 1:n vieressä olevalla Amfiteatterinaukion alueella valmistuu syksyllä 2022. Ulkoalueiden kehittäminen on yksi yliopistokampuksen keskeisistä painopisteistä.
Early autumn outdoor picture of the pathways leading to the Undergraduate Centre. The sun is shining and paths are dry.
Kuva: Aalto-yliopistokiinteistöt / Milla Uusitalo

Amfiteatterinaukion alueen kunnostustyöt ovat viimeistelyä vaille valmiit. Jalkapallokentän kokoisen alueen läpi voi nyt kulkea, ja kulku myös opiskelijajärjestöjen Wapputerassille on auki. Elokuussa 2021 alkaneen maisemarakennushankkeen tavoitteena oli kehittää Kandidaattikeskuksen (Otakaari 1) ja Harald Herlin –oppimiskeskuksen (Otaniementie 9) välistä Amfiteatterinaukion aluetta.  

Maisemahankkeessa otettiin huomioon monta erilaista tekijää, kuten yliopiston kampuksen kulttuurihistoriallinen ympäristö, kokeellinen opiskelijatoiminta, luonnon monimuotoisuuden lisääminen, kampuksen alkuperäissuunnitelman kunnioittaminen sekä kestävään kehitykseen tähtäävä suunnitelma. Hyvällä suunnittelulla voitiin edistää samaan aikaan monia eri tavoitteita mm. ohjaamalla kulkua, lisäämällä monimuotoisia istutuksia ja valaistusta sekä toteuttamalla lisää oleskelumahdollisuuksia alueen arvoihin sopeutuen. 

Old picture taken from Otaniementie towards Otakaari 1.
Otakaari 1 mahdollisesti 1970-luvulla. Kuva: Volker von Bonin, historian kuvakokoelma, Museovirasto.

Tarve muovaa kulkureittejä 

Kampuksen kulkureitit ovat kohta viiden vuoden ajan muotoutuneet uudestaan, sillä Länsimetron ensimmäisen vaiheen liikennöinnin alkaminen muovasi myös kampuksen käyttäjien kulkua. Hankkeessa toteutettiin esteetön reitti, joka mahdollistaa aiempaa suoremman kulun metrolta ja tulevalta Raide-Jokerin pysäkiltä amfiteatterimaisen rakenteen alla oleviin pääsaleihin muun muassa liikuntarajoitteisille. Ennen muutostöitä esteetön kulkuyhteys kiersi pitkän reitin rakennuksen sisäkautta. 

Tasa-arvoinen kampusympäristö on kehitystyön ytimessä. Hankkeen toteutuksen suunnittelivat maisema-arkkitehdit Malin Blomqvist ja Elina Kataja, MASU Planning Oy.

Havainnekuva
Otakaari 1 tulevaisuudessa. Havainnekuva: MASU Planning Oy

Hankkeen isot rakennustyöt saatiin valmiiksi kesällä 2022 ja viimeistelevät työt valmistuvat syksyllä 2022. Työn valmistelu alkoi 2019 ja suunnitteluvaihe alkoi 2020, jolloin myös järjestettiin esimerkiksi opiskelijoita osallistavia kokouksia.  

Viihtyvyyttä ja monimuotoisuutta maisemahankkeilla 

Ulkoalueiden kehittäminen on yksi yliopistokampuksen keskeisistä painopisteistä. Jalankulkuyhteyksien lisäksi parannetaan esimerkiksi monikäyttöisyyttä, esteettömyyttä, viihtyisyyttä ja valaistusta sekä kestävän kehityksen mukaisia suunnitteluratkaisuja.

Amfiteatteriaukion hankkeen myötä alueelle saatiin myös paljon kaivattuja istumapaikkoja sekä tapahtumasähköt amfiteatterin vierustalle ja Alvar Aallon puistoon. 

Ulkoalueiden kehittämistä on toivottu muun muassa Leesman-kampuskyselyn kautta saadussa palautteessa. Hankkeiden valmistuttua kampuksen ulkoalueet tukevat myös entistä paremmin tapahtumien, kokeilevan opiskelijatoiminnan ja ympäristötaiteen edellytyksiä. 
  
Lisätietoja 
Pauliina Skyttä, kampusarkkitehti, [email protected] 
Aapo Pihkala, projektipäällikkö, kestävä kehitys ja maisema, [email protected] 

Osallistu kampuksen kehittämiseen

ACRE Day

ACRE-päivä 13.10.2022

Tervetuloa tutustumaan ACREn toimintaan, kuulemaan kampuksen kehittymisestä, tulevaisuuden visioista ja kestävästä kehityksestä sekä nauttimaan hyvistä virvokkeista.

Tapahtumat
Students outside School of Business / photographer Unto Rautio

Miten käyttäisit 13 000e opiskelijoiden hyvinvointiin? Jätä ehdotuksesi!

Ehdota 30.9.2022 mennessä osallistavan budjetoinnin hanketta parantamaan opiskelijoiden hyvinvointia kampuksella. Toteuttamiskelpoisista ideoista äänestetään voittaja vielä vuoden 2022 aikana!

Uutiset

Lue lisää

Dipoli ilmakuva

Ulkoalueita ja jalankulkureittejä parannetaan Otakaari 1:n ja Dipolin ympäristössä

Jalankulkuyhteyttä metrolta Dipoliin sekä Amfiteatterinaukion aluetta parannetaan syksyn 2021 aikana. Tarkoituksena on luoda viihtyisiä, monikäyttöisiä, turvallisia ja esteettömiä ulkoalueita kunnioittaen alkuperäisiä suunnitteluratkaisuja ja toteutuksia. Työmaat käynnistyvät jo elokuussa.

Uutiset
Havainnekuva

Otaniementien kaksi lehmusta uusitaan helmikuussa

Vanhat puut saavat uuden elämän ulkotaideteoksina.

Uutiset
Marsio

Kampuksen työmaat ja poikkeusjärjestelyt

Tältä sivulta löydät koosteen Otaniemen kampuksen rakennustyömaista sekä liikenteen poikkeusjärjestelyistä.

Kampus

Kampuksen tapahtumia

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

White Aalto logo with exclamation mark standing in the middle of Otaniemi campus in the summertime
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-korkeakoulusäätiö laskee liikkeeseen kaksi joukkovelkakirjalainaa yhteismäärältään 150 miljoonaa euroa

Joukkovelkakirjalainoista saatavat varat käytetään pääasiassa kiinteistöinvestointien rahoittamiseksi otettujen lainojen jälleenrahoitukseen sekä lisäksi yleisiin tarpeisiin.
Photo collage of some of the actions funded by the Sustainability Action Booster grant
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto rahoittaa opiskelijoiden kestävyystoimia kymmenillä tuhansilla vuodessa - "Tällaista emme ole nähneet muualla"

Aalto-yliopiston Sustainability Action Booster on apuraha, joka tukee opiskelijoiden ideoimia kestävän kehityksen projekteja kampuksella ja sen ulkopuolella.
Hymyilevä Raili Pönni seisoo neuvotteluhuoneessa, taustalla näkyy ikkunasta Dipolin piha-aluetta.
Nimitykset Julkaistu:

Aalto-yliopiston kehitysjohtajaksi on nimitetty Raili Pönni

Raili Pönni on toiminut aiemmin yliopiston suunnittelupäällikkönä ja väliaikaisena kehitysjohtajana.
Potrettikuva Suzanne Innes-Stubbista, hän hymyilee ja katsoo kohti kameraa
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Suzanne Innes-Stubb nimitetty johtavaksi työelämäasiantuntijaksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun

Yritysjuridiikan asiantuntija Innes-Stubb vahvistaa Kauppakorkeakoulun osaamista vastuullisessa yritystoiminnassa. Hän aloittaa tehtävässä syyskuun alussa.