Nyheter

På elverkstadskursen färdigställs fantasifulla projektarbeten genom försök och misstag

Under vårens sista veckor surrade det i Elverkstaden då de studerande jobbade med sina kursarbeten. Vi fick följa med framskridandet av ett projektarbete från idé till avslutande utställning.
Aalto University / Sähköpajakurssi / photo: Linda Koskinen
Bordets lampor fungerar inte så IR-sensorerna, LED-puckarna och LED-matrisen kopplas om.

Torsdag 2.5

Första årets studerande Anneka Kruuti, Kalle Nieminen, Antti Mansikka och Niklas Rehnberg arbetar koncentrerat runt ett stort liggande bord. IR-sensorerna som installerats på det interaktiva beer pong-bordet ska identifiera de utplacerade kopparna och LED-lamporna som markerar kopparnas plats lyser antingen rött eller grönt.

”Senast fick vi en del av lamporna att fungera korrekt – de övergick från grönt till rött då koppens plats vidrördes. Nu fungerar inte en enda lampa och vi vet inte vad vi har gjort", skrattar Anneka.

"Vi försöker koppla om alla enheter till mikrokontrollern och se om det hjälper."

Aalto University / Sähköpajakurssi 2019 / photo: Linda Koskinen
Kalle borrar hål i bordet för bollrengöraren. Bollen läggs ner i hålet och kommer ut ren på andra sidan bordet.

Fredag 10.5

Kursens avslutande utställning börjar hägra och det är livligt i verkstaden. Eftersom man kan koda var som helst har Anneka, Kalle, Antti och Niklas beslutat att använda dagens arbetstimmar till att färdigställa själva bordet. Idag installeras kopparnas stöd och hålen för bollrengöraren på spelbordet.

Problemet med LED-lamporna som markerar kopparnas plats och som orsakade huvudbry förra veckan har lösts men det finns ännu utmaningar:

”Problemet för närvarande är att få korrekt poäng på resultattavlan. I en situation där inte en enda kopp avlägsnas från spelbordet, utan då kopparna endast omplaceras, kan resultattavlan visa fel poängstatus. Därför borde man få tavlans display att fungera med fördröjning. Dessutom skulle det vara trevligt att få några skärmsläckare på tavlan under spelets gång", berättar Kalle.

Aalto University / Sähköpajakurssi 2019 / photo: Linda Koskinen
Färdigt så när som på några slutjusteringar.
Aalto University / Sähköpajakurssi 2019 / photo: Linda Koskinen
LED-lamporna som markerar kopparnas plats lyser antingen rött eller grönt.

Torsdag 16.5

Dagen med stort D närmar sig! Anneka, Kalle, Antti och Niklas har arbetat flitigt vid verkstaden hela veckan och projektarbetet framskrider i snabb takt. IR-sensorerna identifierar kopparna och poängtavlan fungerar problemfritt. Bollrengöraren på plats och arbetet är klart!

Aalto University / Sähköpajakurssi 2019 / photo: Linda Koskinen
Ulla Tuominens Stiftelse belönar de bästa arbetena under kursen, denna gång ingick Annekas, Kalles, Anttis och Niklas projektarbete i dessa.

Tisdag 21.5, kursens avslutande utställning

Lumituuli-auditoriet i Dipoli är fullt av studerande och olika prylar. Anneka, Kalle och Niklas står runt sitt bord och demonstrerar hur bordets används åt publiken.

”Allt utgår ifrån vad de infraröda sensorerna under kopparna registrerar”, förklarar Anneka. "På basis av informationen kodade vi vilken färgs LED-lampor som tänds runt varje infraröd sensor. Dessutom räknar vår kod hur många infraröda sensorer det finns en kopp på och tänder på basis av detta de rätta LED-lamporna i LED-griden och visar rätt resultat."

Projektarbetet väckte intresse bland publiken och fick erkännande för sin ambition då Ulla Tuominens Stiftelse belönade projektet tillsammans med kursens övriga bästa arbeten.

”Det känns bra! Det var fint att som omväxling studera praktiskt istället för via böcker. Vi lärde oss mycket om projektarbete och rollernas betydelse samt problemslösnings- och informationssökningsfärdigheter. Vi är dock riktigt nöjda efter det brådskande slutskedet av kursen, nu är det över", berättar gruppen glatt.

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Aalto-wide sustainability minor logo
Studier Publicerat:

Nytt mångvetenskapligt biämne i hållbar utveckling startar vid Aalto i höst

Aalto erbjuder ett nytt biämne, Luonnonvarojen kestävä käyttö (Hållbar användning av naturresurser), som nu är redo att tilläggas i din studieplan!
Two students watching measurements from a computer
Studier Publicerat:

Programmet Health Technology Engineering ger färdigheter att utveckla innovativa tekniska lösningar på hälsorelaterade problem

Det nya magisterprogrammet kombinerar tekniskt kunnande och praktisk förståelse för hälsofrågor.
Course work for Smart Wearables
Studier Publicerat:

Smart Wearables-kurserna lär studerande ingenjörs- och designfärdigheter

I Smart Wearables-kursernas tvärvetenskapliga team skapas otroligt kreativa projekt där studerande inom olika discipliner får lära sig av varandra.
Kuva opiskelijoista juttelemassa
Studier Publicerat:

Tillbaka på banan / Back on track workshopserie 8.10. & 29.10.2024

Aaltos studiepsykologer och studievägledare organiserar en tvådelad workshopserie för studenter som återvänder till sina studier eller som har studerat mycket lite under det senaste året.