Uutiset

Tutkijat muistuttavat vapun alla: Fyysisten kokoontumisten välttäminen vähentää koronariskiä

Virusta kantavat aerosolihiukkaset voivat alustavien tulosten mukaan leijua lähellä hengityskorkeutta pidempään kuin aiemmin on uskottu. Siksi vappunakin tulee välttää kokoontumisia ja pitää kohtaamiset mahdollisimman lyhyinä, mahdollisimman suurella etäisyydellä.

Aalto-yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, VTT:n ja Helsingin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet koronaviruksen kulkeutumista ja leviämistä ilmassa CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n supertietokoneella tehtyjen 3D-virtaussimulointien avulla.

Huhtikuun alussa julkaistujen alustavien tulosten mukaan virusta kantavat aerosolihiukkaset voivat leijailla ilmassa pitkään lähellä hengityskorkeutta, ja siksi kokoontumisten välttäminen sisä- ja ulkotiloissa on perusteltua myös vappuna. Samalla pienenee riski pisaratartuntaan, joka voi nykytiedon mukaan syntyä myös oireettoman henkilön välityksellä.

Yhteishanketta koordinoiva apulaisprofessori Ville Vuorinen sanoo, että virtausfysiikan alaan kuuluvat mallinnukset antavat selkeän viestin vapun viettoon valmistautuville juhlijoille. 

”Kokoontumisia kannattaa välttää.  Jos tapaat ihmisiä, tee se mahdollisimman lyhyesti ja säilytä mahdollisimman suuri etäisyys.”

Turvallista ja iloista vappua kaikille! 

Lisätietoja:

Apulaisprofessori Ville Vuorinen
Aalto-yliopisto
puh. 050 361 1471
[email protected]

Koronan leviämistä supertietokoneella mallintaneet tutkijat: Tärkeintä on nyt välttää vilkkaita sisätiloja

Neljän suomalaisen tutkimusorganisaation yhteishanke on selvittänyt koronaviruksen kulkeutumista ja leviämistä ilmassa. Alustavien tulosten mukaan virusta kantavat aerosolihiukkaset voivat säilyä ilmassa luultua pidempään, ja siksi vilkkaiden julkisten sisätilojen välttäminen on tärkeää. Samalla pienenee riski pisaratartuntaan, joka on koronaviruksen tärkein tarttumisväylä.

Lue lisää
Aerosolipilven mallintaminen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin isäntinä toimivat Aalto-yliopiston apulaisprofessori Robin Gustafsson ja yliopistolehtori Timo Seppälä. Podia juontaa William von der Pahlen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Alustatalouden faktat ja myytit -podcast jatkuu – ensimmäisessä jaksossa aiheena päästökauppa

Alustatalouden faktat ja myytit saa jatkoa nyt starttaavalla kolmannella tuotantokaudella.
mies katse niitylle päin, selkä kameraan
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Sisäministeriö: Noin joka kolmas ukrainalainen haluaa jäädä Suomeen, moni on epävarma tulevaisuudesta

Tuloksia ovat analysoineet väitöskirjatutkija Anastasiya Koptsyukh Kauppakorkeakoulun johtamisen laitokselta ja tutkija Arseniy Svynarenko Nuorisotutkimusseurasta.
Aalto University Meet Our Teachers SCI Janne Halme 2022. Photo: Mikko Raskinen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yliopistonlehtori Janne Halme: Aurinkoenergia on ihan huippua!

: Janne Halmetta inspiroi lehmuskuja, jossa yhdistyvät puut, lehdet ja valo, joka siivilöityy puiden välistä. Vaikka aurinkokennon avulla voidaan tuottaa sähköä, elämää ylläpitävää fotosynteesiä se ei pysty korvaamaan.
Woman touching a long-sleeved Marimekko Unikko shirt on display
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Värejä laboratorioista ja pelloilta – tällainen on luonnonmukaisten tekstiilivärien tulevaisuus

Mitä enemmän muoti- ja tekstiiliteollisuuden ympäristövaikutuksista saadaan tietoa, sitä enemmän kestävien vaihtoehtojen kysyntä ja tarve kasvaa. Kansainvälinen tutkimusryhmä pyrkii korvaamaan myrkylliset synteettiset väriaineet luonnollisilla vaihtoehdoilla, joita saadaan esimerkiksi kasveista, mikrobeista ja ruokahävikistä.