Uutiset

Tutkijat muistuttavat vapun alla: Fyysisten kokoontumisten välttäminen vähentää koronariskiä

Virusta kantavat aerosolihiukkaset voivat alustavien tulosten mukaan leijua lähellä hengityskorkeutta pidempään kuin aiemmin on uskottu. Siksi vappunakin tulee välttää kokoontumisia ja pitää kohtaamiset mahdollisimman lyhyinä, mahdollisimman suurella etäisyydellä.

Aalto-yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, VTT:n ja Helsingin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet koronaviruksen kulkeutumista ja leviämistä ilmassa CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n supertietokoneella tehtyjen 3D-virtaussimulointien avulla.

Huhtikuun alussa julkaistujen alustavien tulosten mukaan virusta kantavat aerosolihiukkaset voivat leijailla ilmassa pitkään lähellä hengityskorkeutta, ja siksi kokoontumisten välttäminen sisä- ja ulkotiloissa on perusteltua myös vappuna. Samalla pienenee riski pisaratartuntaan, joka voi nykytiedon mukaan syntyä myös oireettoman henkilön välityksellä.

Yhteishanketta koordinoiva apulaisprofessori Ville Vuorinen sanoo, että virtausfysiikan alaan kuuluvat mallinnukset antavat selkeän viestin vapun viettoon valmistautuville juhlijoille. 

”Kokoontumisia kannattaa välttää.  Jos tapaat ihmisiä, tee se mahdollisimman lyhyesti ja säilytä mahdollisimman suuri etäisyys.”

Turvallista ja iloista vappua kaikille! 

Lisätietoja:

Apulaisprofessori Ville Vuorinen
Aalto-yliopisto
puh. 050 361 1471
[email protected]

Koronan leviämistä supertietokoneella mallintaneet tutkijat: Tärkeintä on nyt välttää vilkkaita sisätiloja

Neljän suomalaisen tutkimusorganisaation yhteishanke on selvittänyt koronaviruksen kulkeutumista ja leviämistä ilmassa. Alustavien tulosten mukaan virusta kantavat aerosolihiukkaset voivat säilyä ilmassa luultua pidempään, ja siksi vilkkaiden julkisten sisätilojen välttäminen on tärkeää. Samalla pienenee riski pisaratartuntaan, joka on koronaviruksen tärkein tarttumisväylä.

Lue lisää
Aerosolipilven mallintaminen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa viestintäsovelluksissa vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi turvallinen langaton viestintä ja hajautettu laskenta.
Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!