Uutiset

Tekemällä oppien: Yhteismaan ongelman ratkominen, yksi ateria kerrallaan

(Suomennos Marianna Laine)

Food Futures, joka on osa Aalto Yliopiston ATARCA:a, yhteistyössä Helsingin yliopiston Globaalin politiikan ja viestinnän ohjelman kanssa ylpeänä esittävät videon, ”Tekemällä oppien: Yhteismaan ongelman ratkominen, yksi ateria kerrallaan.”

Video havainnollistaa kuinka Food Futures-sovellus, soveltavaa datatiedettä ja analyyttista päättelyä käyttäen, mahdollistaa yhteisten ilmastoon liittyvien resurssien (yhteismaan) hallinnoimisen. Sovellus käyttää lohkoketjutekniikkaa, jolla se pystyy mittamaan ja kirjaamaan yksilöiden ja yhteisöjen 1.5 celsius asteen elämäntyylin saavuttamiseksi tekemiä tekoja ja antamaan niistä tunnustusta.
Food Futures, ATARCA
Learning by Doing

Video on huippu-oppilaiden ja Suomen johtavien oppilaitosten välisen monitieteellisen yhteistyön tulos. Kutsummekin teidät tutustumaan siihen ja oivaltamaan kuinka yksilölliset kulutuspäätökset, innovaatiot kuten Food Futures-sovellus ja lohkoketjurahakkeet, yhdistettynä käytännönläheiseen oppimiseen voivat voimaannuttaa ja saada aikaan yhteisöllistä toimintaa planeettamme hyvinvoinnin edistämiseksi: yksi ateria kerrallaan. 

Food Futures tokens

Osana projektiamme, Food Futures tarjoaa yhteisöllisiä kryptovaluuttoja lohkoketju Foodprint-rahakkeiden muodossa.

Nämä rahakkeet ovat Ethereum standardien mukaiset ja niillä palkitaan Food Futures-sovelluksen käyttäjiä kestävistä ateriavalinnoista. Ajan kanssa, tämä yhteisöllinen valuuttajärjestelmä voi laajentua niin että rahakkeet tarjoavat hyötyfunktion: ottaa vastaan lahjoitettua hävikkitavaraa. Koska Food Futures perustuu vasta-kilpailullisiin arvoihin (anti-rival value), etenkin liittyen kestävien valintojen tuottamiin ulkoisvaikutuksiin, Foodprint rahake on siis itsessään vasta-kilpailullinen (anti-rival). Tämä tarkoittaa että kokonaistarjonta ei ole rajallinen. Rahakkeita luodaan aina kun positiivisia ulkoisvaikutuksia mitataan ja kirjataan. Rahakkeilla siis tunnistetaan pysyvästi yksilöiden osuus kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä.

Yhdistääksemme oppimista ja käytäntöön soveltamista, olemme myös aloittaneet Avoimen yliopiston kurssin kestävästä kulutuksesta (Sustainable Consumption). Kurssi kutsuu kaikissa elinikäisen oppimisen vaiheissa olevat ihmiset osallistumaan ja reflektoimaan kestävien valintojen tekemisen haasteiden juurisyitä. Kurssi on esimerkki Elinor Ostromin ratkaisusta joka on linjassa monikeskisen hallinnon (polycentric governance) ajattelun kanssa, ja yhdistettynä lohkoketju rahakkeisiin, se on apuväline yksilöiden ja yhteisöjen voimaannuttamiseen, jotta voimme saavuttaa 1.5 celsius asteen elämäntyylin.

Kirjoittanut S.M. Amadae, Marianna Laine & Maija Harju

Food Futures newsletter

ATARCA julkaisee neljännesvuosittain uutiskirjeen, jotta voit seurata uusimpia tutkimustuloksia, tapahtumia, julkaisuja ja uutisia. Kirjaudu, pysyäksesi ajan tasalla kaikesta vasta-kilpailullisuuteen liittyvästä. Uutiskirjeemme usein tarjoaa myös mahdollisuuden  tutustua ensimmäisenä blogikirjoituksiin, videoihin ja artikkeleihin.

Voit tarkastella aikaisempia uutiskirje julkaisuja  Blog & News-välilehdessä.

Uusi teknologia voi auttaa tekemään kestäviä ruokavalintoja

Lohkoketjusovellus antaa tietoa ruoan ympäristövaikutuksista ja paremman kokonaiskuvan eri valintojen merkityksestä.

Read more
Tuoleja ravintolatilassa, taustalla asiakaspalvelutilanne

2,75 miljoonan EU-rahoitus digitaalisten ei-kilpailullisten hyödykkeiden aiheuttamien markkinapuutteiden korjaamiseen

ATARCA-konsortion tavoitteena on luoda kokeiluja talousjärjestelmistä, jotka huomioivat digitaalisten hyödykkeiden erityislaatuisuuden. Monet digitaaliset hyödykkeet ovat ei-kilpailullisia eli ne lisäävät arvoaan niitä käytettäessä. Perinteinen rahatalousjärjestelmä kohtaa rajoitteensa, koska ei-kilpailullisten hyödykkeiden arvo maksimoituu vaihdannan sijaan jaettaessa.

Read more
Image by Ico Maker
FF MOOC

Learning by Doing: An Open University MOOC on Sustainable Consumption

The approach of this course is highly innovative. It focuses on finding solutions and filling in the gap between intent and action. The course introduces an approach in which learning is achieved by doing and by using technological innovations to decrease food waste and by taking concrete action to protect the scarce resources of our planet.

Learn more and enroll

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Emma Kemppainen Aallon kampuksella
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Emma Kemppinen: Puolijohdeteollisuus tarjoaa paljon mahdollisuuksia sekä teollisuudessa että akateemisella puolella

Emma pääsi kesätöihin tutkimusryhmään puolijohdeteollisuuden yritysten lahjoitusten ansiosta. Kesätyöpaikka vahvisti hänen kiinnostustaan alaa kohtaan.
Pitkä valkoinen kerrostalo kadun varrella.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Hallitus asetti uudet tulorajat ara-asuntojen asukkaille – tutkijat selvittivät, kuka saa jatkossa asunnon suurissa kaupungeissa

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen uusi tutkimusryhmä AlueAvain selvitti, miten tulorajat muuttavat asukasvalintaa Suomen kuudessa suurimmassa kaupungissa.
Antti ja Susanne Suhonen
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppiksessa oli jo meidän aikanamme todella hyvä henki ja tekemisen meininki

Antti ja Susanne Suhonen haluavat lahjoittamalla tukea Suomen menestystä kovassa kansainvälisessä kilpailussa.
Euroclear-tiimi räätälöidyssä yritysprojektissa
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat tutkivat Suomen ESG-markkinoita ja sen liiketoimintamahdollisuuksia Euroclear Finlandille

He tekivät kattavan analyysin nykyisistä ESG-markkinoista sekä raportoinnin että tiedon tuottajan näkökulmasta.