Uutiset

Tekemällä oppien: Yhteismaan ongelman ratkominen, yksi ateria kerrallaan

(Suomennos Marianna Laine)

Food Futures, joka on osa Aalto Yliopiston ATARCA:a, yhteistyössä Helsingin yliopiston Globaalin politiikan ja viestinnän ohjelman kanssa ylpeänä esittävät videon, ”Tekemällä oppien: Yhteismaan ongelman ratkominen, yksi ateria kerrallaan.”

Video havainnollistaa kuinka Food Futures-sovellus, soveltavaa datatiedettä ja analyyttista päättelyä käyttäen, mahdollistaa yhteisten ilmastoon liittyvien resurssien (yhteismaan) hallinnoimisen. Sovellus käyttää lohkoketjutekniikkaa, jolla se pystyy mittamaan ja kirjaamaan yksilöiden ja yhteisöjen 1.5 celsius asteen elämäntyylin saavuttamiseksi tekemiä tekoja ja antamaan niistä tunnustusta.
Food Futures, ATARCA
Learning by Doing

Video on huippu-oppilaiden ja Suomen johtavien oppilaitosten välisen monitieteellisen yhteistyön tulos. Kutsummekin teidät tutustumaan siihen ja oivaltamaan kuinka yksilölliset kulutuspäätökset, innovaatiot kuten Food Futures-sovellus ja lohkoketjurahakkeet, yhdistettynä käytännönläheiseen oppimiseen voivat voimaannuttaa ja saada aikaan yhteisöllistä toimintaa planeettamme hyvinvoinnin edistämiseksi: yksi ateria kerrallaan. 

Food Futures tokens

Osana projektiamme, Food Futures tarjoaa yhteisöllisiä kryptovaluuttoja lohkoketju Foodprint-rahakkeiden muodossa.

Nämä rahakkeet ovat Ethereum standardien mukaiset ja niillä palkitaan Food Futures-sovelluksen käyttäjiä kestävistä ateriavalinnoista. Ajan kanssa, tämä yhteisöllinen valuuttajärjestelmä voi laajentua niin että rahakkeet tarjoavat hyötyfunktion: ottaa vastaan lahjoitettua hävikkitavaraa. Koska Food Futures perustuu vasta-kilpailullisiin arvoihin (anti-rival value), etenkin liittyen kestävien valintojen tuottamiin ulkoisvaikutuksiin, Foodprint rahake on siis itsessään vasta-kilpailullinen (anti-rival). Tämä tarkoittaa että kokonaistarjonta ei ole rajallinen. Rahakkeita luodaan aina kun positiivisia ulkoisvaikutuksia mitataan ja kirjataan. Rahakkeilla siis tunnistetaan pysyvästi yksilöiden osuus kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä.

Yhdistääksemme oppimista ja käytäntöön soveltamista, olemme myös aloittaneet Avoimen yliopiston kurssin kestävästä kulutuksesta (Sustainable Consumption). Kurssi kutsuu kaikissa elinikäisen oppimisen vaiheissa olevat ihmiset osallistumaan ja reflektoimaan kestävien valintojen tekemisen haasteiden juurisyitä. Kurssi on esimerkki Elinor Ostromin ratkaisusta joka on linjassa monikeskisen hallinnon (polycentric governance) ajattelun kanssa, ja yhdistettynä lohkoketju rahakkeisiin, se on apuväline yksilöiden ja yhteisöjen voimaannuttamiseen, jotta voimme saavuttaa 1.5 celsius asteen elämäntyylin.

Kirjoittanut S.M. Amadae, Marianna Laine & Maija Harju

Food Futures newsletter

ATARCA julkaisee neljännesvuosittain uutiskirjeen, jotta voit seurata uusimpia tutkimustuloksia, tapahtumia, julkaisuja ja uutisia. Kirjaudu, pysyäksesi ajan tasalla kaikesta vasta-kilpailullisuuteen liittyvästä. Uutiskirjeemme usein tarjoaa myös mahdollisuuden  tutustua ensimmäisenä blogikirjoituksiin, videoihin ja artikkeleihin.

Voit tarkastella aikaisempia uutiskirje julkaisuja  Blog & News-välilehdessä.

Uusi teknologia voi auttaa tekemään kestäviä ruokavalintoja

Lohkoketjusovellus antaa tietoa ruoan ympäristövaikutuksista ja paremman kokonaiskuvan eri valintojen merkityksestä.

Read more
Tuoleja ravintolatilassa, taustalla asiakaspalvelutilanne

2,75 miljoonan EU-rahoitus digitaalisten ei-kilpailullisten hyödykkeiden aiheuttamien markkinapuutteiden korjaamiseen

ATARCA-konsortion tavoitteena on luoda kokeiluja talousjärjestelmistä, jotka huomioivat digitaalisten hyödykkeiden erityislaatuisuuden. Monet digitaaliset hyödykkeet ovat ei-kilpailullisia eli ne lisäävät arvoaan niitä käytettäessä. Perinteinen rahatalousjärjestelmä kohtaa rajoitteensa, koska ei-kilpailullisten hyödykkeiden arvo maksimoituu vaihdannan sijaan jaettaessa.

Read more
Image by Ico Maker
FF MOOC

Learning by Doing: An Open University MOOC on Sustainable Consumption

The approach of this course is highly innovative. It focuses on finding solutions and filling in the gap between intent and action. The course introduces an approach in which learning is achieved by doing and by using technological innovations to decrease food waste and by taking concrete action to protect the scarce resources of our planet.

Learn more and enroll

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Esiintyjiä tapahtumassa
Mediatiedotteet Julkaistu:

Sustainability Science Days keräsi ennätysyleisön – ensi vuonna tapahtumassa puhkaistaan kestävyyskupla

Suomen suurin kestävän kehityksen tutkimuksen ja innovaatioiden tapahtuma keräsi yhteen yli 1500 asiantuntijaa yli sadasta eri maasta. Tapahtuma järjestettiin Aalto-yliopistolla ja Helsingin yliopistolla tänä vuonna yhteistyössä maailman suurimman kestävän kehityksen kongressin, SRI:n kanssa.
vaalea-asuinen nainen istuu ikkunan edessä ja hymyilee
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Professori Maarit Salolainen: ”Tekstiilialan kestävyysongelmiin voidaan vastata monialaisen yhteistyön avulla”

Tekstiilisuunnittelun professori haluaa tiivistää yhteistyötä niin eri alojen tutkimuksen kuin yliopiston ja alan teollisuuden sekä jälleenmyyjien välillä, jotta muutos parempaan tapahtuu.
Vili Lehdonvirta, kuva:Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto
Mediatiedotteet Julkaistu:

Lepääkö valtionhallinto kellarista löytyvien palvelimien vai Amazonin päällä? Vili Lehdonvirta tarkastelee kehitystä ajan ja pilvien yli

Tietotekniikan laitoksen professori Vili Lehdonvirta on saanut Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Sen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta. Tutkimuksessaan Lehdonvirta kehittää menetelmiä, joiden avulla voidaan piirtää kartalle pilvi-imperiumien laajuus ja sijainti.
Insinööritieteiden korkeakoulun opetuksen varadekaani Jani Romanoff. Kuva: Joonas Lehtovaara / Aalto-yliopisto
Nimitykset Julkaistu:

Jani Romanoff jatkaa opetuksen varadekaanina Insinööritieteiden korkeakoulussa

Romanoff on ansioitunut opettaja ja opetuksen kehittäjä, joka nauttii työssään systeemisten ratkaisujen löytämisestä yhdessä muiden kanssa.