Uutiset

Surgify aikoo tehdä luukirurgiasta turvallisempaa kaikkialla maailmassa

Nuorten yrittäjien innovaatio on vakuuttanut lääkärit ja rahoittajat. Pitkän kehitystyön tulos tulee leikkaussaleihin tänä vuonna.
surgify startup team photo annamari tolonen
Surgify tähtää Otaniemestä kansainväliseen menetykseen. Surgifyn tiimi vasemmalta: Junaid Akhtar, Juho Carpén, Bijan Bayat Mokhtari, Shahab Haeri, Visa Sippola ja Jukka Kreander.

Lääketieteen ala ei ole helpoin valloitettava uutta teknologiaa kehittävälle startupille. Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston neurokirurgian tutkimusryhmän osaamista yhdistävä Surgify ei ole antanut tämän säikäyttää.

Otaniemessä perustettu yritys aikoo saattaa pian markkinoille innovaationsa, kirurgisen turvaporanterän. Se leikkaa luuta mutta suojelee pehmytkudoksia, kuten verisuonia ja sidekudosta.

Idea syntyi, kun HUSin neurokirurgian klinikalla työskennellyt lääketieteen opiskelija Visa Sippola näki omin silmin komplikaatioita, joita esimerkiksi pään, selkärangan ja suun alueen leikkauksissa käytettävät kirurgiset porat voivat aiheuttaa. Pahimmillaan hermo- ja verisuonivauriot saattavat johtaa hengenvaarallisiin komplikaatioihin.

Kyse ei ole taloudellisestikaan pienestä ongelmasta: maailmanlaajuisesti puhutaan jopa neljän miljardin euron kustannuksista vuosittain.

”Potilasvahingot ovat herkkä puheenaihe, jota on alettu tutkimuksessa nostaa enemmän esille vasta viime vuosina. Työmme vaatii myös tietoisuuden lisäämistä ja asenteiden muuttamista”, Sippola sanoo.

Innovaatio on Sippolan mukaan herättänyt sairaaloissa ja alan konferensseissa runsaasti mielenkiintoa. Tämän ovat huomanneet myös rahoittajat: Surgify on tähän mennessä kerännyt yli kahden miljoonan euron rahoituksen.

Vuonna 2017 arvostettu teknologiajulkaisu MIT Technology Review nosti Sippolan yhdeksi Euroopan 35 lupaavimmasta nuoresta uudistajasta. Joulukuussa 2018 Surgify valittiin 24 parhaan yrityksen joukkoon European Venture Contest -kilpailussa, johon haki yli 2400 yritystä eri puolilta maailmaa.

Perusteellista tutkimustyötä ja toistasataa prototyyppiä

Surgifyn kehitystyö lähti liikkeelle vuonna 2014. Ongelman havaittuaan Sippola otti yhteyttä Aalto-yliopiston konesuunnittelun professori Petri Kuosmaseen, jonka avulla kumppaniksi löytyi diplomityöaihetta etsinyt insinööriopiskelija Shahab Haeri. Pian mukaan tulivat myös tuotantotalouden opiskelija Juho Carpén ja laadunhallinnasta vastaava Jukka Kreander. Tiimi on myöhemmin täydentynyt muun muassa tuotekehityksen osaajilla.

Surgify ceo visa sippola photo Annamari Tolonen
Surgifyn perustajajäsen Visa Sippola sai ajatuksen kirurgiseen turvaporanterään lääketieteen opintojensa aikana.

Kehitysprojektia vauhditti Business Finlandin Tutkimuksesta uutta liiketoimintaa (TUTLI) -rahoitus, ja menetelmä patentoitiin vuonna 2016.

Uuden teknologian kehittäminen on vaatinut kasapäin tutkimustyötä, kokeiluja ja eri alojen asiantuntijoiden tukea. Lähes kahtasataa prototyyppiä myöhemmin turvaporanterä on pian valmis potilaskäyttöön.

”Lääketiede eroaa siinä monesta alasta, että teknologian toimivuudesta ja turvallisuudesta vaaditaan vahvoja tieteellisiä todisteita. Se on tietysti kaikkien etu”, Sippola sanoo.

Surgifyn taustalla on nimekäs neuvonantajajoukko, johon kuuluvat muun muassa neurokirurgian emeritusprofessori Juha Hernesniemi sekä HUSin neurokirurgian yksikön johtaja Mika Niemelä.

Otaniemi on ollut Sippolan mukaan terveysteknologian alan startupille hyvä ponnistuslauta.

”Aalto-yliopiston ja Otaniemen ekosysteemin tuki on ollut todella tärkeää. Saamamme sparraus TUTLI-projektissa, täällä syntyneet verkostot ja tuotekehitysyhteistyö muiden yritysten kanssa ovat vieneet meitä eteenpäin. Haluamme laittaa hyvän kiertämään ja näyttää, että täältä lähtee kansainvälisiä menestystarinoita.”

Innovaatio leikkaussaleihin tänä vuonna

Surgifyn innovaation etuna on, että se voidaan ottaa helposti käyttöön kirurgien yleisesti käyttämissä porissa, joten se ei vaadi uuden instrumentin käytön opettelua.

”Uuden työvälineen omaksumisella voi olla vaikutuksia leikkausten tehokkuuteen ja turvallisuuteen. Innovaatiomme on onneksi todella yksinkertainen ottaa käyttöön”, Sippola sanoo.

Surgifylle vuodesta 2019 on tulossa tapahtumarikas: edessä on viranomaislupien hankkiminen, massatuotannon käynnistäminen ja markkinoille vienti.

”Tavoitteenamme on saada turvalliset instrumentit luun leikkaamiseen jokaiseen leikkaussaliin maailmassa.”

Teksti ja kuvat: Annamari Tolonen

Juttusarjassa esittelemme tutkimukseen perustuvia startupeja. Vuosittain Aalto-yliopiston tuella syntyy keskimäärin 5–10 uutta tutkimuspohjaista yritystä. 

Katso kaikki esittelyt

Prolapse mesh.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Gynekologisten laskeumien hoitoon kehitetään yksilöllistettyä biomateriaalia

Uudenlaisia biolaskeumaverkkoja voidaan hyödyntää myös tyrän ja virtsankarkailun hoidossa.
Unified chargers charging station  jukka anttonen matias maenpaa photo Annamari Tolonen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Unified Chargers antaa virtaa sähköautojen vallankumoukseen

Opiskelijoiden ideasta syntynyt yritys haluaa tuoda edistynyttä latausteknologiaa helpommin saataville.
Hoitolaitteen testausta laitteen kehityksestä vastaavan insinöörin Ossi Kaikkosen toimesta. Kuva: Matti Ahlgren.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Uusi laserterapia pyrkii pysäyttämään silmänpohjan ikärappeuman etenemisen

Maculaser-lämmityshoito perustuu silmänpohjan pigmenttiepiteelin eli pigmenttisolukerroksen lämmittämiseen lähi-infrapunalaserilla ja tarkkaan lämpötilan kontrolliin hoidon aikana. Tavoitteena on silmänpohjan ikärappeuman yksilöity, turvallinen ja tehokas hoito.
Addcomposites startup photo Annamari Tolonen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Addcomposites auttaa pieniä yrityksiä automatisoimaan komposiittiosien valmistuksen

Opiskelijaprojektista syntynyt startup suuntasi heti kansainvälisille markkinoille. Se aikoo olla Euroopan ykkösratkaisu kasvavalla alalla.

Lisätietoja

Aalto-yliopiston innovaatiopalvelut
Panu Kuosmanen
0503841600
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

vaalea-asuinen nainen istuu ikkunan edessä ja hymyilee
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Professori Maarit Salolainen: ”Tekstiilialan kestävyysongelmiin voidaan vastata monialaisen yhteistyön avulla”

Tekstiilisuunnittelun professori haluaa tiivistää yhteistyötä niin eri alojen tutkimuksen kuin yliopiston ja alan teollisuuden sekä jälleenmyyjien välillä, jotta muutos parempaan tapahtuu.
Vili Lehdonvirta, kuva:Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto
Mediatiedotteet Julkaistu:

Lepääkö valtionhallinto kellarista löytyvien palvelimien vai Amazonin päällä? Vili Lehdonvirta tarkastelee kehitystä ajan ja pilvien yli

Tietotekniikan laitoksen professori Vili Lehdonvirta on saanut Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Sen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta. Tutkimuksessaan Lehdonvirta kehittää menetelmiä, joiden avulla voidaan piirtää kartalle pilvi-imperiumien laajuus ja sijainti.
Tiny plant with text aside Unite! Seed Fund 2024
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Unite! Seed Fund 2024: Aalto mukana 13 rahoitusta saaneessa hakemuksessa

Unite! Seed Fund -rahaston tavoitteena on kannustaa ja tukea opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden yhteistyöhankkeita.
Tutkimuslaitteistoa ja muovihansikkaisiin puetut kädet.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Uudenlainen menetelmä soluviljelyyn antaa tietoa syövän biomekaniikasta

Tutkijoiden kehittämän uuden teknologian avulla voidaan havainnoida solutason mekaniikkaa soluviljelmissä.