Miten johdetaan ja opitaan tulevaisuutta varten?
Aallon osaamisen kehittämisprojekti kokeilee menetelmiä, joilla rakennetaan kyvykkyyttä systeemisiin muutoksiin korkeakoulutuksessa ja työelämässä.
Nykyaika on monin tavoin kuormittavaa sekä stressaavaa. Elämä voi tuntua epävarmemmalta kuin koskaan aiemmin, eikä muutosvauhti osoita minkäänlaisia hidastumisen merkkejä – päinvastoin, se vaikuttaa ainoastaan kiihtyvän.
Vahvistaakseen henkilöstönsä kyvykkyyttä elää jatkuvan muutoksen keskellä, Aalto-yliopisto käynnisti kokeellisen Capacity Building for Creative Radicals (CBCR) -kehityshankkeen. CBCR ammentaa Otto Scharmerin U-teoriasta sekä Social Presencing Theaterista (SPT), joka pohjaa Otto Scharmerin ja Arawana Hayashin yhteistyölle. Hankkeen tavoitteena on lisätä yhteisön muutoskyvykkyyttä sekä yhteisöllistä oppimista kehollisen älykkyyden avulla: opettaa kuuntelemaan sydämen ja kehon viisautta, ja luottamaan pelkän järjen ja rationaalisen ajattelun lisäksi myös intuitioon ja tunteisiin.
Menetelmät ovat yhteydessä transformatiiviseen oppimiseen, ja ovat hyödyksi työympäristössä, mutta niistä voi olla myös – ja erityisesti – apua näinä epävarmoina aikoina elämän jokaisella osa-alueella.
Menetelmät tarjoavat työkaluja muutoksen hyväksymiseen, mutta myös yhteistyön parantamiseen sekä itsestä huolehtimiseen. Social Presencing Theater tarjoaa konkreettisia keinoja avuksi rauhoittumiseen sekä mielen ja kehon yhteyden palauttamiseen. Se tuo myös loistavasti esiin radikaalin luovuuden ydinajatuksen ammentaessaan useista eri aloista ja taiteenlajeista tuoden ne yhteen uudessa kontekstissa ja valjastaen niiden voiman täysin uudella tavalla.
Esittävien taiteiden, meditaation, kirjoittamisen sekä muiden itseilmaisun menetelmien kautta pyritään muuttamaan tapoja, joilla ihmiset ajattelevat, toimivat ja reagoivat. Kehon ja sen viestien kuunteleminen edistää intuitiivisuutta, joka voi tuoda yllättävää viisautta eri konteksteihin ja auttaa löytämään syvemmän yhteyden kanssaihmisiin sekä ympäristöön.
CBCR-hanke alkoi Otto Scharmerin luennolla U-teoriasta sekä ensimmäisellä online-työpajalla.
Toinen CBCR-työpaja järjestettiin Design Factorylla keskiviikkona 18. toukokuuta 2022 klo 9–17 Arawana Hayashin ja Ricardo Dutran johdolla.
Lisätietoja: Kirsi Hakio [email protected].
Työpajaan liittyvä Otto Scharmerin kick off -luento:Luentotallenne
Luentotallenne on saatavilla ainoastaan Aalto-yhteisölle, joten muistathan kirjautua sisään Aalto-tunnuksillasi päästäksesi katsomaan tallenteen.
Arawana Hayashin kirja on tutustumisen arvoinen, mielenkiintoinen lukukokemus.
Social Presencing Theater: The Art of Making a True Move Aalto Primossa
Social Presencing Theaterin menetelmiin voi tutustua etukäteen saadakseen esimakua tulevasta työpajasta. Ne voivat kuitenkin olla kiinnostavia ja hyödyllisiä, vaikka työpaja jäisikin tällä kertaa välistä.
Aallon osaamisen kehittämisprojekti kokeilee menetelmiä, joilla rakennetaan kyvykkyyttä systeemisiin muutoksiin korkeakoulutuksessa ja työelämässä.
Kiinnostuneet aaltolaiset pääsevät tänä keväänä kokeilemaan transformatiivisen oppimisen menetelmiä, jotka voivat käynnistää omaan maailmankuvaan vaikuttavia muutoksia sekä poistaa luovuutta rajoittavia esteitä.
Luovat ihmiset, kuten taiteilijat ja tieteilijät, keksivät ja luovat uutta astumalla näkyvästä maailmasta näkymättömään mielikuvituksen maailmaan ja sieltä takaisin näkyvään. Tätä luovuuden edellyttämää herkkyyttä ja intuitiota voi oppia ja edesauttaa.
Rakennamme vahvan, luovan yhteisön tukemaan uutta ajattelua.