Uutiset

Millainen on luovien alojen kestävä tulevaisuus? Osallistu työpajoihin ja vaikuta!

Osallistu LuoTo-hankkeen työpajoihin keväällä 2023 ja tule pohtimaan ja ideoimaan yhdessä, miltä luovien alojen kestävä tulevaisuus näyttää ja millaisin askelin sitä kohti kuljetaan.
Cover for workshops within LuoTo -project.
Kuvitus: Merle Karp

Yksittäisillä luovilla aloilla tehdään paljon työtä kestävyysmurroksen eteen ja tahtoa löytyy, mutta alojen yhteinen suunta on vielä hämärän peitossa. LuoTo-hanke pyrkii paikkaamaan asiaa ja luotsaamaan luovia aloja ekologisen kestävyysmurroksen keskellä.

Hankkeen tavoitteena on rakentaa Luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen toimenpideohjelma: tiekartta kohti vähähiilistä ja kestävää tulevaisuutta, konkreettisten askelmerkkien ja työkalujen kera. Eikä toimenpideohjelmaa suinkaan koota yksin, vaan yhteistyössä toimialojen kanssa.

LuoTo-hankkeessa järjestetään tänä keväänä useita alakohtaisia työpajoja, joissa aloitetaan toimenpideohjelman työstäminen ja rakentaminen. Yhteistyön pohjalta kootaan toimenpideohjelma, jota pilotoidaan Uudenmaan alueella. Sekä koontia että pilottihanketta koordinoi Uudenmaan liitto.

Työpajoissa pyritään tunnistamaan oman alan keskeisiä kestävyyshaasteita, mutta myös paikallistamaan vahvuuksia ja olemassa olevia hyviä käytänteitä, joita voitaisiin valjastaa myös muiden käyttöön. Osallistujat pääsevät myös suunnittelemaan yhdessä alansa tulevaisuutta. Lisäksi luvassa on oppeja kestävyyden parantamiseen ja inspiroivia puheenvuoroja alojen kestävyystyön edelläkävijöiltä.

Muutosta ei saada aikaan yksin – tarvitaan näkemyksiä toimijoilta suoraan luovien alojen ytimestä. Tule mukaan työpajoihin, joissa pääset vaikuttamaan alojen suuntaan ja seuraaviin askeliin!

Alakohtaiset työpajat keväällä 2023

Tapahtumat järjestetään hybridinä, joten myös etäosallistuminen on mahdollista.

Ilmoittaudu oman alasi työpajaan alla!

Alta löydät myös alakohtaisten työpajojen ohjelmat.

Graphic that shows how creative sectors could join their forces and contribute to a more sustainable future.
Esiselvityksessä kävi ilmi, että luovien alojen muutosvoima on merkittävä ja mahdollisuuksia riittää, kunhan yhteinen suunta on selvillä. Kuvitus: Merle Karp

Mikä LuoTo?

LuoTo-hankkeen tavoitteena on nostaa alojen kestävyystietoa, -hankkeita ja -osaamista yhteiskäyttöön sekä luoda aktiivisia verkostoja edistämään yhteistä asiaa. Tätä kautta myös luovien alojen potentiaali vahvistaa laajempaa kulttuurin- ja elämäntapojen muutosta voitaisiin valjastaa koko yhteiskunnan voimavaraksi. Hanketta pilotoidaan kulttuuritiheällä Uudellamaalla.

Tutustu myös hankkeessa jo tehtyyn esiselvitykseen:

Luovat alat kestävyyttä etsimässä

LuoTo-hankekonsortion muodostavat Ympäristöministeriö, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Sitra, Uudenmaan liitto, Aalto-yliopisto, Taideyliopisto, Creasus ry ja My Stash.

Lisätietoja

Riikka Mäkikoskela
Head of Radical Creativity, Aalto-yliopisto
+358 45 1313562
[email protected]

Jaana Eskola
Projektipäällikkö, Luovat alat, ilmastonmuutos
+358 40 182 4893
[email protected]

Colourful illustrations that represent creative industries form a map of Finland on a black background.

Luovat alat saavat toimenpideohjelman ekologisen kestävyyden parantamiseen

Esiselvitys osoitti, että jo tehty kestävyystyö ja -ratkaisut jäävät usein pienen piirin tietoon, koska niistä ei viestitä tarpeeksi. Luovien alojen muutosvoima voisi ulottua yhteiskunnan ja teollisuuden moniin kolkkiin rakentamisesta tekstiilien valmistukseen.

Uutiset
Radical creativity illustration: Anna Muchenikova

Radikaali luovuus

Rakennamme vahvan, luovan yhteisön tukemaan uutta ajattelua.

Strategiamme
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
Lahjoitus Kierrätyskeskuksen Boksi-lahjoituspisteeseen
Kampus Julkaistu:

Kierrätyskeskuksen Boksi-lahjoituspiste nyt A Blocissa

Boksi sijaitsee kauppakeskus A Blocin 1. kerroksessa R-kioskia vastapäätä ja on käytettävissä keskuksen aukioloaikojen mukaisesti.