Uutiset

Laatua yhdessä – Opiskelijan ääni kuuluu suunnittelussa ja päätöksenteossa

Yhteisön osallistuminen yliopiston kehittämiseen on keskeinen osa arvomaailmaamme.

Opiskelijat ovat kiinteä osa Aalto-yliopiston yhteisöä ja monella tavalla mukana, kun yliopistossa valmistellaan ja tehdään päätöksiä.

Yliopiston tärkein akateeminen päätöksentekofoorumi on akateemisten asiain komitea, ja sen 19 jäsenestä neljä on opiskelijoita. Opiskelijoilla on 1–2 hengen edustus tärkeissä valmisteluryhmissä, esimerkkeinä vaikkapa tutkintolautakunta, opetuksen ja oppimisen ohjausryhmä tai korkeakoulun koulutusneuvosto. Opiskelijat valitsevat itse näihin ryhmiin edustajansa, ja kutsuvat heitä hallopedeiksi, termi on lyhenne sanoista ”hallinnon opiskelijaedustaja”.

Yhteisön laaja osallistuminen yhteisten asioiden kehittämiseen on keskeinen osa yliopiston arvomaailmaa. Muodollisten ryhmien lisäksi yliopisto ja ylioppilaskunta järjestävät yhteisiä verkottumistapahtumia tai työpajoja, ja molempien johto tapaa toisiaan säännöllisesti.

Eveliina Palo A grid -rakennuksen portaikossa
Eveliina Palo opiskelee biotuotteiden maisteriohjelmassa ja toimii aktiivisesti opiskelijayhdistyksessä.

Kemian tekniikan opiskelija Eveliina Palo kokee opiskelijan vaikutusmahdollisuudet yliopistossa hyviksi. Hän on toiminut muun muassa Prosessiteekkareiden fuksipäällikkönä ja AYY:n Teekkarijaoston fuksitoimikunnan jäsenenä.

”Joskus riviopiskelijan voi olla vaikea tietää, mitä kautta saisi tietoa opintoihin liittyvistä asioista tai miten voisi antaa palautetta. Tähän ainejärjestöjen opintovastaavat ovat loistava kanava, he tietävät paljon, heitä on helppo lähestyä ja he osaavat viedä asiaa eteenpäin.”

”Olen itse aktiivinen Prosessiteekkareissa, ja keskustelemme paljonkin opintoihin liittyvistä kysymyksistä. Viime aikoina ovat puhuttaneet esimerkiksi kemian laboratoriokurssit ja uusien opiskelijoiden määrät.”

Entä jos sinulla olisi koko yliopistoa koskeva idea tai palaute, mihin sen kertoisit? "Voisin esittää palautteen jollekulle hallopedille tai olla yhteydessä esimerkiksi AYY:n edustajiston jäseniin", Palo pohtii.  

Eveliina Palo kannustaa kertomaan aktiivisesti korkeakoulun ja yliopiston asioista myös opiskelijoille. ”Otan itse mielelläni vastaan kuulumisia päätöksenteosta, esimerkiksi hallopedien kautta. Ja uudistuksia tehtäessä voi opiskelijoilta mielellään tiedustella näkemyksiä vaikkapa kyselyjen avulla.”

Yliopiston johto arvostaa opiskelijoiden ajatuksia ja ehdotuksia.

”Meillä on upeita ja aktiivisia opiskelijoita. Yliopistolle on suuri rikkaus saada heiltä päätöksentekoon ja suunnitteluun tuoreita näkökulmia ja ratkaisuehdotuksia. Yhdessä toimien viestit kulkevat avoimesti molempiin suuntiin ja saamme paljon aikaan”, sanoo opetuksesta vastaava vararehtori Petri Suomala.

* * *

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) auditoi Aalto-yliopiston laatujärjestelmän tammikuussa 2023. Yliopisto työstää parhaillaan itsearviointiraporttia auditointia varten, ja raportti toimitetaan Karviin marraskuussa. Yksi arvioitavista alueista on opetus, ja raportti tuo esiin menettelytapoja, joilla ylläpidämme ja kehitämme toiminnan laatua. Opiskelijoiden osallistuminen päätöksentekoon on yksi esimerkki näistä menettelytavoista.

 

Lue lisää:

Kampus, ilmakuva

Laatujärjestelmän auditointi 2022

Yliopistolain mukaan suomalaisten yliopistojen on osallistuttava ulkopuoliseen toimintansa ja laatujärjestelmiensä arviointiin säännöllisesti. Aalto-yliopiston laatujärjestelmä auditoitiin edellisen kerran tammikuussa 2016 ja seuraava järjestelmäauditointi on tammikuussa 2023.

Aalto-käsikirja
peukut

Laadunhallinta

Aalto-yliopiston laatupolitiikka ja johtaminen perustuvat jatkuvan kehittämisen periaatteeseen.

Aalto-käsikirja
Julisteita EPFL:n kampuksella

Laatua yhdessä – Yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden parhaat käytännöt vertailussa

Ryhmä aaltolaisia vieraili sveitsiläisessä EPFL-yliopistossa osana tänä lukuvuonna tapahtuvaa laatuauditointia.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kuvassa näkyy Satu Rämö punaisessa mekossa. Taustalla näkyy kirjanjulkistamistilaisuuden rekvisiittaa.
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Monenlaisia urapolkuja: Satu Rämö kirjoittaa huippusuosittuja dekkareita vastapainoksi digitaaliselle viestinnälle, jossa pitää olla lyhyt ja ytimekäs

Omannäköinen elämä kirjailijana ja viestintäalan yrittäjänä on Satu Rämölle mahdollista, koska kaupallinen osaaminen auttaa pitämään katteet kunnossa ja oman talouden hallinnassa.
People hanging out in the Learning centre of Aalto University
Yliopisto Julkaistu:

Kehitysrahoitushaku käynnistetty elämänlaajuisen oppimisen kehityksen vauhdittamiseksi

Aalto-yliopisto tarjoaa kehitysrahoitusta elämänlaajuisen oppimisen hankkeille kouluissa ja laitoksilla. Jopa 100 000 euron suuruinen rahoitus tarjoaa kouluille ja laitoksille mahdollisuuden toteuttaa innovatiivisia hankkeita, jotka edistävät elämänlaajuisen oppimisen kehitystä ja luovat kestäviä oppimisratkaisuja oppijoiden ja toimialojen tarpeisiin.
Infographics of the 6th plae
Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston taide ja muotoilu säilytti 6. sijansa maailmassa

Kaikkiaan viisi alaa ylsi sadan parhaan joukkoon arvostetussa QS-vertailussa.
Aalto University / Petri Suomala / Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Petri Suomala jatkaa opetuksesta vastaavana vararehtorina

Vararehtorin toimikausi on viisi vuotta ja alkaa 1.9.2023.