Uutiset

Laatua yhdessä – Yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden parhaat käytännöt vertailussa

Ryhmä aaltolaisia vieraili sveitsiläisessä EPFL-yliopistossa osana tänä lukuvuonna tapahtuvaa laatuauditointia.
Julisteita EPFL:n kampuksella
Isot julisteet EPFL:n kampuksella nostavat esiin EDI-teemoja: yhdenvertaisia mahdollisuuksia, monimuotoisuutta, kuuntelemisen tärkeyttä ja toisistamme huolen pitämistä.

Aalto-yliopisto on valinnut yhdenvertaisuuden, monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden (equality, diversity and inclusion, EDI) erityisteemaksi laatujärjestelmän auditoinnissa, jonka Korkeakoulujen arviointineuvosto Karvi toteuttaa tänä lukuvuonna. Auditointiprosessiin kuului elokuussa toteutettu vertaisoppimisvierailu maineikkaaseen EPFL-yliopistoon (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) Sveitsissä. Aalto-yliopiston asiantuntijat tutustuivat Lausannessa kollegojensa EDI-toimintaan ja parhaisiin käytäntöihin.

”Sveitsissä panostetaan vahvasti yhdenvertaisuuteen yliopistoissa. Siellä tosin näissä sosiaalisen tasa-arvon kysymyksissä alkuun pääseminen kesti kauemmin kuin meillä Suomessa”, sanoo Iina Ekholm, joka toimii laatujärjestelmän auditoinnin projektipäällikkönä Aalto-yliopistossa.

”Kävimme läpi EPFL:n asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa alueeseen liittyviä vahvuuksia, haasteita ja kehityskohteita. Meillä on molemmissa yliopistoissa samansuuntaisia ajatuksia esimerkiksi sukupuolten tasapainon tai inklusiivisen kulttuurin tavoitteissa.”

Opiskelijat toimivat aktiivisesti

EPFL:ssä opiskelijat ovat olleet aktiivisia edistämään yhdenvertaisuutta, monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta. Aalto-yliopiston EDI-asioita koordinoiva Ida Salin ja AYY:n hallituksen jäsen Veera Ollikainen olivat vaikuttuneita innosta, jolla opiskelijat ja yliopiston hallinto tekivät yhteistyötä.

”He ovat luoneet yhteistyöverkostoja ja kulttuurin kehittämisen projekteja, joista esimerkkeinä tietoisuuden lisääminen ja kulttuurikysely. Meillä Aallossakin voitaisiin luoda matalan kynnyksen tukiryhmiä”, Salin ja Ollikainen pohtivat.

”EPFL:n ylioppilaskunta seuraa tarkasti lukutietoja epäasiallisesta käytöksestä ja kehittää vahvasti arvostamisen kulttuuria. He ovat esimerkiksi järjestäneet elokuvailtoja, joissa elokuvan jälkeen keskustellaan aiheesta yhdessä”, Ollikainen lisää.

Tiedostamattomia ennakkoluuloja murtamassa

Provosti Kristina Mäkelä keskusteli professori Rizlan Bernier-Latmanin kanssa EDI-työstä organisaation eri tasoilla. ”Professori Bernier-Latmanin korkeakoulussa EDI-teemoja edistää 35 vapaaehtoista opiskelijaa ja akateemista henkilöä erilaisista taustoista. Jokaisen laitoksen tenure track -komiteaan osallistuu yksi tämän ryhmän professorijäsenistä, ja hän voi esimerkiksi huomauttaa tiedostamattomista ennakkoluuloista ja auttaa estämään niitä.”

Aalto-yliopisto sai vierailusta monia toteuttamiskelpoisia toimintamalleja ja käytäntöjä. Ida Salinin ensimmäinen toimenpide syntyi nopeasti: verkosta löytyy nyt tietoa inklusiivisesta kielenkäytöstä EPFL:n mallin mukaisesti.

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) auditoi Aalto-yliopiston laatujärjestelmän tammikuussa 2023. Siinä arvioidaan yliopiston laatujärjestelmän tarkoituksenmukaisuutta, toimi­vuutta ja vaikuttavuutta. Auditoinnissa keskitytään tarkastelemaan yliopiston toimintatapoja ja prosesseja, joilla se pyrkii asettamiinsa tavoitteisiin.
 

Yhteyshenkilöt laatuauditoinnissa ja EDI-asioissa

Ida Salin

Ida Salin

HR Specialist, Equality, Diversity and Inclusion Officer

Lue lisää:

Kampus, ilmakuva

Laatujärjestelmän auditointi 2022

Yliopistolain mukaan suomalaisten yliopistojen on osallistuttava ulkopuoliseen toimintansa ja laatujärjestelmiensä arviointiin säännöllisesti. Aalto-yliopiston laatujärjestelmä auditoitiin edellisen kerran tammikuussa 2016 ja seuraava järjestelmäauditointi on tammikuussa 2023.

Aalto-käsikirja
Kuvassa eri-ikäisiä ja erimaalaisia ihmisiä työskentelemässä yhdessä. Kuva: Aleksi Poutanen

Monimuotoisuus ja inklusiivisuus Aalto-yliopistossa

Rakennamme inklusiivista yhteisöä, jossa yhteisömme jäsenet tuntevat yhteenkuuluvuutta ja voivat täysipainoisesti elää työn tai opintojen arkea tasavertaisina.

Aalto-yliopisto
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

White coffee cup with Space 21 logo, space's common room on the background.
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Tervetuloa aamukahville Space 21:een keväällä 2023

Kahvia, aamupalaa ja hyvää seuraa radikaalin luovuuden olohuoneessa – kaikki Aaltolaiset ovat tervetulleita Space 21:en avointen ovien aamukahveille. Kevään 2023 aikataulu nyt julki!
Aalto logo on the snow
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Varautuminen kiertäviin sähkökatkoihin Otaniemen kampuksella

Mahdollisista katkoista pyritään viestimään etukäteen.
Aalto ARTS BOOKS Photo Mikko Raskinen
Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto aloittaa muutosneuvottelut Aalto ARTS Books -yksikössään

Neuvotteluiden piirissä on neljä henkilöä. Mahdollinen vähennystarve on enintään kaksi henkilöä.
Mustavalkokuvassa arkkitehtiopiskelijoita vuodelta 1921
Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Korkeakoulutasoista arkkitehtuurikoulutusta Suomessa 150 vuotta

Arkkitehtien korkeakoulutasoisen opetuksen lasketaan Suomessa alkaneen vuonna 1872 Polyteknillisen koulun perustamisen myötä, josta sittemmin tuli Teknillinen korkeakoulu ja Aalto-yliopisto