Uutiset

Laatua yhdessä – Yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden parhaat käytännöt vertailussa

Ryhmä aaltolaisia vieraili sveitsiläisessä EPFL-yliopistossa osana tänä lukuvuonna tapahtuvaa laatuauditointia.
Julisteita EPFL:n kampuksella
Isot julisteet EPFL:n kampuksella nostavat esiin EDI-teemoja: yhdenvertaisia mahdollisuuksia, monimuotoisuutta, kuuntelemisen tärkeyttä ja toisistamme huolen pitämistä.

Aalto-yliopisto on valinnut yhdenvertaisuuden, monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden (equality, diversity and inclusion, EDI) erityisteemaksi laatujärjestelmän auditoinnissa, jonka Korkeakoulujen arviointineuvosto Karvi toteuttaa tänä lukuvuonna. Auditointiprosessiin kuului elokuussa toteutettu vertaisoppimisvierailu maineikkaaseen EPFL-yliopistoon (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) Sveitsissä. Aalto-yliopiston asiantuntijat tutustuivat Lausannessa kollegojensa EDI-toimintaan ja parhaisiin käytäntöihin.

”Sveitsissä panostetaan vahvasti yhdenvertaisuuteen yliopistoissa. Siellä tosin näissä sosiaalisen tasa-arvon kysymyksissä alkuun pääseminen kesti kauemmin kuin meillä Suomessa”, sanoo Iina Ekholm, joka toimii laatujärjestelmän auditoinnin projektipäällikkönä Aalto-yliopistossa.

”Kävimme läpi EPFL:n asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa alueeseen liittyviä vahvuuksia, haasteita ja kehityskohteita. Meillä on molemmissa yliopistoissa samansuuntaisia ajatuksia esimerkiksi sukupuolten tasapainon tai inklusiivisen kulttuurin tavoitteissa.”

Opiskelijat toimivat aktiivisesti

EPFL:ssä opiskelijat ovat olleet aktiivisia edistämään yhdenvertaisuutta, monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta. Aalto-yliopiston EDI-asioita koordinoiva Ida Salin ja AYY:n hallituksen jäsen Veera Ollikainen olivat vaikuttuneita innosta, jolla opiskelijat ja yliopiston hallinto tekivät yhteistyötä.

”He ovat luoneet yhteistyöverkostoja ja kulttuurin kehittämisen projekteja, joista esimerkkeinä tietoisuuden lisääminen ja kulttuurikysely. Meillä Aallossakin voitaisiin luoda matalan kynnyksen tukiryhmiä”, Salin ja Ollikainen pohtivat.

”EPFL:n ylioppilaskunta seuraa tarkasti lukutietoja epäasiallisesta käytöksestä ja kehittää vahvasti arvostamisen kulttuuria. He ovat esimerkiksi järjestäneet elokuvailtoja, joissa elokuvan jälkeen keskustellaan aiheesta yhdessä”, Ollikainen lisää.

Tiedostamattomia ennakkoluuloja murtamassa

Provosti Kristina Mäkelä keskusteli professori Rizlan Bernier-Latmanin kanssa EDI-työstä organisaation eri tasoilla. ”Professori Bernier-Latmanin korkeakoulussa EDI-teemoja edistää 35 vapaaehtoista opiskelijaa ja akateemista henkilöä erilaisista taustoista. Jokaisen laitoksen tenure track -komiteaan osallistuu yksi tämän ryhmän professorijäsenistä, ja hän voi esimerkiksi huomauttaa tiedostamattomista ennakkoluuloista ja auttaa estämään niitä.”

Aalto-yliopisto sai vierailusta monia toteuttamiskelpoisia toimintamalleja ja käytäntöjä. Ida Salinin ensimmäinen toimenpide syntyi nopeasti: verkosta löytyy nyt tietoa inklusiivisesta kielenkäytöstä EPFL:n mallin mukaisesti.

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) auditoi Aalto-yliopiston laatujärjestelmän tammikuussa 2023. Siinä arvioidaan yliopiston laatujärjestelmän tarkoituksenmukaisuutta, toimi­vuutta ja vaikuttavuutta. Auditoinnissa keskitytään tarkastelemaan yliopiston toimintatapoja ja prosesseja, joilla se pyrkii asettamiinsa tavoitteisiin.
 

Yhteyshenkilöt laatuauditoinnissa ja EDI-asioissa

Ida Salin

Ida Salin

HR Specialist, Equality, Diversity and Inclusion Officer

Lue lisää:

Kampus, ilmakuva

Laatujärjestelmän auditointi 2022/23

Aalto-yliopiston laatujärjestelmä auditoitiin alkuvuonna 2023 ja seuraava järjestelmäauditointi on 2029.

Aalto-käsikirja
Kuvassa eri-ikäisiä ja erimaalaisia ihmisiä työskentelemässä yhdessä. Kuva: Aleksi Poutanen

Monimuotoisuus ja inklusiivisuus Aalto-yliopistossa

Rakennamme inklusiivista yhteisöä, jossa yhteisömme jäsenet tuntevat yhteenkuuluvuutta ja voivat täysipainoisesti elää työn tai opintojen arkea tasavertaisina.

Yhdenvertainen, monimuotoinen ja inklusiivinen Aalto
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.