Uutiset

Kurssipalautekyselyyn lisätään kysymys inkluusivista käytänteistä

Opiskelijoiden yhteenkuuluvuuden tunteella on selvä yhteys heidän oppimiskykyynsä ja ‑motivaatioonsa, samoin kuin akateemiseen itseluottamukseen, opintoihin sitoutumiseen ja opintomenestykseen. Inklusiivisen toimintakulttuurin edistämiseksi kurssipalautekyselyyn lisätään tämän lukuvuoden alusta kysymys inkluusiivista käytänteistä
Students are walking out from the Undergraduate Center

Kuten arvoissamme ja eettisissä periaatteissamme todetaan, Aalto-yliopiston kulttuuri on monimuotoinen ja ketään syrjimätön; haluamme yhteisömme jokaisen jäsenen tuntevan olonsa tervetulleeksi ja turvalliseksi. Tavoitteemme on tarjota kaikille yhdenvertainen, tasa-arvoinen ja saavutettava toimintaympäristö, jossa erilaisista taustoista saapuvia opiskelijoita kohdellaan tasapuolisesti ja joka mahdollistaa yhdenvertaisen opiskelemisen ja työnteon ammatillisten, koulutukseen liittyvien ja muiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

”Opiskelijoiden yhteenkuuluvuuden tunteella on selvä yhteys heidän oppimiskykyynsä ja ‑motivaatioonsa, samoin kuin akateemiseen itseluottamukseen, opintoihin sitoutumiseen ja opintomenestykseen. Vastaavasti ulkopuolisuuden tunne tai syrjäytyminen haittaa oppimista. Inklusiivisten opetus- ja oppimistapojen kehittäminen on yksi yhdenvertaisuus-, monimuotoisuus ja inklusiivisuussuunnitelmamme avainasioista”, sanoo provosti Kristiina Mäkelä.

Inklusiivisen toimintakulttuurin edistämiseksi kurssipalautekyselyyn lisätään tämän lukuvuoden alusta tällainen kysymys inkluusiivista käytänteistä: ”Mitkä asiat kurssilla edistivät opetuksen saavutettavuutta, osallistavuutta ja vähensivät syrjintää (esimerkiksi valituissa opetus- ja arviointimetodeissa, opetusmateriaaleissa tai kurssin oppimisympäristöissä)?”

Pilotointi ja kysymyksen muotoilu 

Kurssipalautekyselyyn lisätty kysymys on yhteisen kehitystyön tulos. Aloite lisäämiseen tuli Kauppakorkeakoululta, minkä jälkeen kahden opetusperiodin aikana pilotoitiin yhtä kvantitatiivista ja yhtä kvalitatiivista kysymystä. Näistä kerätty data käytiin läpi ja kysymyksiä muokattiin. Valinnasta kvalitatiivisen ja kvantitatiivisen kysymyksen välillä keskusteltiin oppimisen ohjausryhmässä (LeSG). Kvalitatiivisen kysymyksen tarkoitus on lisätä ymmärrystä inkluusiosta ja tukea inklusiivisen toimintakulttuurin kehittymistä. Kysymys auttaa opiskelijoita pohtimaan inkluusiota ja sanoittamaan siihen liittyvää ajatteluaan. Opettajille kvalitatiivinen data antaa positiivisen palautteen muodossa näkemystä ja ymmärrystä siihen, minkälaisia tekoja opiskelijat pitävät inklusiiviisina. Myös kvantitatiivinen kysymys lisätään saataville kysymyspatteristoon. Opettajat, jotka kaipaavat kvantitatiivista dataa inkluusiivisten käytäntöjen parantamiseen  opetuksessaan voivat lisätä sen palautekyselyynsä. Lopullisesta muotoilusta keskusteltiin ja se päätetiin oppimisen ohjausryhmässä kesäkuussa. Uusi kysymys lisätään kaikkiin kyselyihin tämän lukuvuoden alusta alkaen.

Kurssipalautteen kehittäminen edelleen

Edellinen Aalto-tason kysymys lisättiin vuonna 2017, jolloin kysymys koski työmäärää. Nykyisellään kyselyssä on 5 Aalto-tason kysymystä, joiden lisäksi koulut saavat lisätä omia ja opettajat omia, kurssikohtaisia kysymyksiään. Kurssipalautetta aiotaan seuraavana lukuvuonna kehittää muun muassa luomalla prosessi Aalto- ja koulutason kysymysten lisäämiselle. Tavoitteena on varmistaa, että kaikki tarvittavat osapuolet ovat mukana kysymysten lisäysprosessissa, ja että kyselyä tarkastellaan lisäysten jälkeen kokonaisuutena.

Tukea inklusiivisten opetustapojen kehittämiseen  

Avoimuus uuden oppimiselle ja vanhasta pois oppimiselle on hyvä lähtökohta kurssin kehittämiseen. Alla olevasta linkistä saat lisävinkkejä inklusiivisemman oppimisympäristön luomiseen ja opiskelijoiden osallisuuden tukemiseen sekä tietoa tarjolla olevista tukimuodoista.

students lecture

Yhteisöllisyyden ja osallisuuden tukeminen opetuksessa

Yhteisöllisyydessä ja osallisuudessa keskeistä on että yhteisön jäsenet kokevat tulevansa hyväksytyksi ja arvostetuksi omana itsenään. Opiskeluyhteisöön kuulumisella tarkoitetaan kokemusta opintojen merkityksellisyydestä ja samaistumisesta opiskelijayhteisöön. Kuulumisen tunne on yksilöllinen, ja prosessi voi lähteä käyntiin vain jos opiskelija samaistaa itsensä yhteisöön. Siksi on tärkeää miettiä inklusiivia, monenlaiset opiskelijat sallivia kurssikäytäntöjä.

Palvelut
student, learning center, library

Kurssipalaute Aalto-yliopistossa

Kurssipalaute on ainutlaatuinen osa Aalto-yliopiston palautekokonaisuutta, sillä se tavoittaa opiskelijat läpi heidän opintojensa systemaattisesti koko Aallossa. Kurssipalautteen hyödyntäminen on tärkeä osa opetuksen ja koulutuksen kehittämistyötä sekä opiskeluun liittyvien palveluiden kehittämistä ja laadunvarmistusta. Kurssipalautetyökalu löytyy MyCoursesista. Kerättyä palautetta käytetään usealla eri tavalla ja tasolla ja sen hyödyntämiseen kiinnitetään erityistä huomiota Aallossa.

Palvelut
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva Simo Routarinteestä värikkäällä taustalla
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Arvostava kohtaaminen – tule mukaan vuorovaikutteiseen ryhmävalmennukseen

Kaikille aaltolaisille avoin, täysin uudenlainen valmennus käynnistyy 7.10. Osallistujana saat työkaluja arvostavaan ja rakentavaan kohtaamiseen niin työssäsi kuin opiskelussasi.
Emma Kemppainen Aallon kampuksella
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Emma Kemppinen: Puolijohdeteollisuus tarjoaa paljon mahdollisuuksia sekä teollisuudessa että akateemisella puolella

Emma pääsi kesätöihin tutkimusryhmään puolijohdeteollisuuden yritysten lahjoitusten ansiosta. Kesätyöpaikka vahvisti hänen kiinnostustaan alaa kohtaan.
kuva juoksijoista joilla koira mukana rantaraitilla
Kampus, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Vielä ehdit ilmoittautua Aalto Walk & Run -liikuntatapahtumaan 21.9.2024

Tule mukaan koko Aalto-yhteisön ilmaiseen liikuntatapahtumaan. Tänä vuonna uutuutena viiden kilometrin kävely Aalto Walk!
Biz opiskelijat
Opinnot Julkaistu:

Opiskelijamme jalkautuvat lukioihin kertomaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta

Myös lukuvuonna 2024–2025 lukiolaiset saavat kuulla, millaista kauppatieteiden opiskelu ja opiskelijaelämä Otaniemessä ovat – ja miten hyvät eväät työelämään Aallon Kauppiksesta saa.