Uutiset

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Jukka Kajan

Markkinoinnin alumnimme Jukka Kajan perusti kestävän kehityksen ratkaisujen joukkorahoitusalustan Joukon Voiman, ja vaikuttaa nykyään kasvipohjaisten ruokien ja kasviproteiinien parissa Verso Foodilla. ”Urallani olen aina ollut mukana eri toimialojen murroksessa”.
Jukka Kajan. Kuvaaja: Aino Huotari
Kauppakorkeakoulun alumni Jukka Kajan. Kuva: Aino Huotari.

Kuka olet? Mitä opiskelit Kauppiksessa ja milloin valmistuit?

Olen Jukka Kajan, vuoden 2008 mursukertaa, terve! Pääaineenani oli markkinointi ja valmistumaan ehdin seitsenvuotisen opintotaipaleen jälkeen vuonna 2015. Kauppis-opiskelupolkuni kannalta merkittävin asia oli hieno MediaBizLab-sivuaineohjelma, joka oli ensimmäinen Aalto-yliopiston mahdollistama poikkitieteellinen opintokokonaisuus. Siitä lähtenyt tapahtumien ketju vei minut kesken opintojen kahteen kansainväliseen markkinoinnin konferenssiin esittelemään kurssityönä alkanutta tutkimusta.

Miksi halusit opiskella markkinointia?

Muistan, kuinka kaveriporukassani kyseenalaistettiin kouluvalintaani, sillä kauppislaisuus ja siihen stereotyyppisesti liitettävät arvot eivät osuneet täysin yhteen hippikaveriporukoideni ajatusten kanssa. Perustelin heille kuitenkin intohimoisesti, kuinka ”Hyviäkin asioita pitää markkinoida, eivät ne muuten lennä”. Pitäydyn vastauksessani myös 15 vuoden jälkeen. Paljastettakoon, että myös Kauppiksesta löytyy omat hippiporukkansa.

Miten opiskelu Kauppakorkeakoulussa valmisti sinua työelämään? Mistä on ollut eniten hyötyä?

Suurin hyöty on ollut siitä, kuinka Kauppakorkeakoulussa opiskelu kehitti ajattelua ja kykyä sisäistää asioita. Jotain tapahtui kolmannen tai neljännen opiskeluvuoteni tietämillä, kun yhtäkkiä huomasin hahmottavani kokonaisuuksia aivan uudella tavalla, minkä jälkeen loput kurssit tuntuivat jotenkin rikollisen selkeiltä ja vaivattomilta. Tämä Kauppakorkeakoulussa kehittynyt kokonaisuuksien hahmottaminen on se asia, mikä ensisijaisesti on kantanut minua työelämässä markkinoinnin substanssiosaamisen sijaan.

Toivon, että onnistun säilyttämään tietyn idealismini ja sen aikaansaaman intohimon ja innon läpi ammatillisen urani.

Jukka Kajan, Kauppakorkeakoulun alumni

Millainen urapolkusi on ollut ja mitkä ovat olleet urasi kohokohtia itsellesi?

Urallani olen aina ollut mukana eri toimialojen murroksessa. Kandidaattiopintojeni aikana tein Nokian Panimolle töitä pienpanimoiden suuren esiinmarssin aikana. Tämän jälkeen siirryin edistämään uusiutuvaa energiaa Sitralle ja Suomen Lähienergialiittoon. Uusiutuva energia vei minut mennessään ja perustin Joukon Voiman, joka joukkorahoituksen eturintamassa toi uusia tapoja kestävien ratkaisujen rahoittamiseksi. Olin Joukon Voiman toimitusjohtaja kuuden vuoden ajan, ja tälle ajalle osuvat urani tähänastiset kohokohdat. On aika käsittämätöntä, kuinka onnistuimme luomaan luottamusta heti siten, että ensimmäinen isompi projektimme keräsi yli puoli miljoonaa euroa ihmisiltä, jotka halusivat sijoittaa vaikuttavasti. Myös kutsu Linnan juhliin keskellä poikkeuksellisen haastavaa ja turhauttavaa vaihetta oli kova juttu muistuttaessaan, että olimme vaikeuksista huolimatta myös monessa onnistuneet.

Työskentelet tällä hetkellä vuorovaikutusvastaavana Verso Foodilla. Mitä Verso Food tekee? Miten päädyit nykyiseen tehtävääsi?

Verso Food tekee kasvipohjaisia ruokia kotimaisesta härkäpavusta ja on kasviproteiinien markkinajohtaja Suomessa. Todettuani pari vuotta sitten, että yrittäjyys saa jäädä, minulla oli melko haastava paikka miettiä, missä työssä saisin yhtä mielekkään ja vaikuttavan ulostulon intohimolleni edistää kestävämpää huomista. Kun keksin, että työt voisivat olla ruoan parissa, onnistuin huijaamaan nykyisen esihenkilöni kahville ”keskustelemaan niitä näitä” ruokamurroksesta ja siihen liittyvästä kuluttajakäyttäytymisestä. Ensimmäisen kahvikupin juotuamme hän totesi, että ”Et taida olla tässä ihan vain kahviseuran perässä”. No en ollutkaan.

Mitä nykyinen työsi pitää sisällään, minkälaisia työtehtäviä sinulla on?

Pienessä yrityksessä työtehtäväni ovat monipuolisia, sillä vastuullani on yhteiskuntasuhteet, yritysviestintä ja vastuullisuus. Raisio osti juuri yrityksemme, joten tekemisen skaala kasvaa, mutta toivottavasti pysyy mielekkään monipuolisena.

Minkä neuvon antaisit itsellesi, jos opiskelisit nyt? Lähtisitkö opiskelemaan myös jotain kokonaan uutta alaa?

Kaikki poikkitieteelliset opintoni olivat poikkeuksellisen antoisia, joten olisin voinut lähteä vieläkin ennakkoluulottomammin avartamaan omaa maailmaa. Myös käyttäytymistieteisiin paneutuminen vielä syvemmin olisi ollut mielenkiintoista Kauppiksen kuluttajakäyttäytymisen kurssitarjonnan lisäksi.

Mitä odotat tai toivot tulevaisuudelta?

Toivon, että onnistun säilyttämään tietyn idealismini ja sen aikaansaaman intohimon ja innon läpi ammatillisen urani. Toisen Kauppis-opiskeluvuoteni aikana olin siskoni miehen kanssa oluella ja selitin hänelle intohimoisesti jotain maailmaa syleilevää. Tähän hän naureskeli hyväntahtoisesti, että ”Viisi vuotta Kauppista onnistuu kyllä karistamaan tuon naiivin idealismin sinusta”. Lähetin hänelle valmistumisseremoniasta tekstiviestin ”Ei karissut”, eikä muuten ole vieläkään!

Tutustu Jukan urapolkuun tarkemmin LinkedInissä!

Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Kauppakorkeakoulu
Two pairs of Business students talking to each other by tables at a window

Master's Programme in Marketing

Organisaatiot etsivät nykyään lahjakkaita työntekijöitä, jotka ymmärtävät, miten digitalisaation, globalisaation ja kiertotalouden kaltaiset globaalit kehityssuuntaukset vaikuttavat organisaatioiden ydinliiketoimintaan, strategiaan ja brändiin. Marketing-maisteriohjelma antaa opiskelijoille valmiudet kohdata nämä haasteet ja tarjoaa heille taidot ja tietämyksen globaalien markkina- ja asiakasstrategioiden edistämiseksi. Sen ansiosta Marketing-maisteriohjelmasta valmistuneet osaavat hyödyntää asiakas- ja markkinanäkökulmia globaaleilla markkinoilla kilpailevien yritysten strategisessa päätöksenteossa.

Koulutustarjonta
Kauppakorkeakoulun alumnit
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Iines Veistola
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Iines Veistola

”Nykyinen työni tarjoaa minulle juuri niitä asioita, joista koulussakin eniten nautin: saan oppia joka päivä uutta, tutkia mitä erilaisimpia ilmiöitä ja haastaa itseäni jatkuvasti.”, kertoo Kauppakorkeakoulun alumni Iines Veistola.
Tiina ja Ari Mäkelä Ekonominaukiolla. Kuva: Roope Kiviranta
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun lahjoittajatarina: Tiina ja Ari Mäkelä

”On upeaa, että sekä Aalto-yliopisto että Kauppakorkeakoulu ovat molemmat poikkeuksellisen eteenpäin katsovia”
Koivukylän terveysaseman palvelukonsepti
Yhteistyö Julkaistu:

Palvelumuotoilua ja tilasuunnittelua yhdistävä kurssiyhteistyö ratkoi diabetespotilaiden palvelupolun haasteita

Sisustusarkkitehtuurin opiskelijat kehittivät käyttäjälähtöisiä tila- ja palvelukonsepteja Vantaan Koivukylän terveysasemalle.
Henri Salomaa
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Henri Salomaa

”Työelämässä on tärkeää halu oppia, sillä osaaminen ja ammattitaito kehittyvät suurilta osin vasta käytännössä”, kertoo alumnimme Henri Salomaa, joka työskentelee Deloittella tilintarkastuksen Traineena ja samanaikaisesti opiskelee viimeistä vuotta laskentatoimen maisteriohjelmassa.