Uutiset

Alumni Jukka Kajan: Hyviäkin asioita pitää markkinoida, eivät ne muuten lennä

Markkinoinnin alumnimme Jukka Kajan perusti kestävän kehityksen ratkaisujen joukkorahoitusalustan Joukon Voiman, ja vaikuttaa nykyään kasvipohjaisten ruokien ja kasviproteiinien parissa Verso Foodilla. ”Urallani olen aina ollut mukana eri toimialojen murroksessa”.
Jukka Kajan. Kuvaaja: Aino Huotari
Kauppakorkeakoulun alumni Jukka Kajan. Kuva: Aino Huotari.

Kuka olet? Mitä opiskelit Kauppiksessa ja milloin valmistuit?

Olen Jukka Kajan, vuoden 2008 mursukertaa, terve! Pääaineenani oli markkinointi ja valmistumaan ehdin seitsenvuotisen opintotaipaleen jälkeen vuonna 2015. Kauppis-opiskelupolkuni kannalta merkittävin asia oli hieno MediaBizLab-sivuaineohjelma, joka oli ensimmäinen Aalto-yliopiston mahdollistama poikkitieteellinen opintokokonaisuus. Siitä lähtenyt tapahtumien ketju vei minut kesken opintojen kahteen kansainväliseen markkinoinnin konferenssiin esittelemään kurssityönä alkanutta tutkimusta.

Miksi halusit opiskella markkinointia?

Muistan, kuinka kaveriporukassani kyseenalaistettiin kouluvalintaani, sillä kauppislaisuus ja siihen stereotyyppisesti liitettävät arvot eivät osuneet täysin yhteen hippikaveriporukoideni ajatusten kanssa. Perustelin heille kuitenkin intohimoisesti, kuinka ”Hyviäkin asioita pitää markkinoida, eivät ne muuten lennä”. Pitäydyn vastauksessani myös 15 vuoden jälkeen. Paljastettakoon, että myös Kauppiksesta löytyy omat hippiporukkansa.

Miten opiskelu Kauppakorkeakoulussa valmisti sinua työelämään? Mistä on ollut eniten hyötyä?

Suurin hyöty on ollut siitä, kuinka Kauppakorkeakoulussa opiskelu kehitti ajattelua ja kykyä sisäistää asioita. Jotain tapahtui kolmannen tai neljännen opiskeluvuoteni tietämillä, kun yhtäkkiä huomasin hahmottavani kokonaisuuksia aivan uudella tavalla, minkä jälkeen loput kurssit tuntuivat jotenkin rikollisen selkeiltä ja vaivattomilta. Tämä Kauppakorkeakoulussa kehittynyt kokonaisuuksien hahmottaminen on se asia, mikä ensisijaisesti on kantanut minua työelämässä markkinoinnin substanssiosaamisen sijaan.

Toivon, että onnistun säilyttämään tietyn idealismini ja sen aikaansaaman intohimon ja innon läpi ammatillisen urani.

Jukka Kajan, Kauppakorkeakoulun alumni

Millainen urapolkusi on ollut ja mitkä ovat olleet urasi kohokohtia itsellesi?

Urallani olen aina ollut mukana eri toimialojen murroksessa. Kandidaattiopintojeni aikana tein Nokian Panimolle töitä pienpanimoiden suuren esiinmarssin aikana. Tämän jälkeen siirryin edistämään uusiutuvaa energiaa Sitralle ja Suomen Lähienergialiittoon. Uusiutuva energia vei minut mennessään ja perustin Joukon Voiman, joka joukkorahoituksen eturintamassa toi uusia tapoja kestävien ratkaisujen rahoittamiseksi. Olin Joukon Voiman toimitusjohtaja kuuden vuoden ajan, ja tälle ajalle osuvat urani tähänastiset kohokohdat. On aika käsittämätöntä, kuinka onnistuimme luomaan luottamusta heti siten, että ensimmäinen isompi projektimme keräsi yli puoli miljoonaa euroa ihmisiltä, jotka halusivat sijoittaa vaikuttavasti. Myös kutsu Linnan juhliin keskellä poikkeuksellisen haastavaa ja turhauttavaa vaihetta oli kova juttu muistuttaessaan, että olimme vaikeuksista huolimatta myös monessa onnistuneet.

Työskentelet tällä hetkellä vuorovaikutusvastaavana Verso Foodilla. Mitä Verso Food tekee? Miten päädyit nykyiseen tehtävääsi?

Verso Food tekee kasvipohjaisia ruokia kotimaisesta härkäpavusta ja on kasviproteiinien markkinajohtaja Suomessa. Todettuani pari vuotta sitten, että yrittäjyys saa jäädä, minulla oli melko haastava paikka miettiä, missä työssä saisin yhtä mielekkään ja vaikuttavan ulostulon intohimolleni edistää kestävämpää huomista. Kun keksin, että työt voisivat olla ruoan parissa, onnistuin huijaamaan nykyisen esihenkilöni kahville ”keskustelemaan niitä näitä” ruokamurroksesta ja siihen liittyvästä kuluttajakäyttäytymisestä. Ensimmäisen kahvikupin juotuamme hän totesi, että ”Et taida olla tässä ihan vain kahviseuran perässä”. No en ollutkaan.

Mitä nykyinen työsi pitää sisällään, minkälaisia työtehtäviä sinulla on?

Pienessä yrityksessä työtehtäväni ovat monipuolisia, sillä vastuullani on yhteiskuntasuhteet, yritysviestintä ja vastuullisuus. Raisio osti juuri yrityksemme, joten tekemisen skaala kasvaa, mutta toivottavasti pysyy mielekkään monipuolisena.

Minkä neuvon antaisit itsellesi, jos opiskelisit nyt? Lähtisitkö opiskelemaan myös jotain kokonaan uutta alaa?

Kaikki poikkitieteelliset opintoni olivat poikkeuksellisen antoisia, joten olisin voinut lähteä vieläkin ennakkoluulottomammin avartamaan omaa maailmaa. Myös käyttäytymistieteisiin paneutuminen vielä syvemmin olisi ollut mielenkiintoista Kauppiksen kuluttajakäyttäytymisen kurssitarjonnan lisäksi.

Mitä odotat tai toivot tulevaisuudelta?

Toivon, että onnistun säilyttämään tietyn idealismini ja sen aikaansaaman intohimon ja innon läpi ammatillisen urani. Toisen Kauppis-opiskeluvuoteni aikana olin siskoni miehen kanssa oluella ja selitin hänelle intohimoisesti jotain maailmaa syleilevää. Tähän hän naureskeli hyväntahtoisesti, että ”Viisi vuotta Kauppista onnistuu kyllä karistamaan tuon naiivin idealismin sinusta”. Lähetin hänelle valmistumisseremoniasta tekstiviestin ”Ei karissut”, eikä muuten ole vieläkään!

Tutustu Jukan urapolkuun tarkemmin LinkedInissä!

Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Kauppakorkeakoulu
Business students gathered around a table to study together.

Marketing, Master of Science (Economics and Business Administration)

Nykyaikaiset markkinoijat ovat luovia, strategisia ajattelijoita, jotka osaavat toimia digitaalisessa ympäristössä vaivatta ja intuitiolla.

Koulutustarjonta
Kauppakorkeakoulun alumneille
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Piano Top Loungessa
Kampus, Yhteistyö, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Opiskelijat päättivät: kaksi yhteiskäyttöistä pianoa saapui kampukselle

Aalto-yliopiston opiskelijoiden osallistavan budjetoinnin projektin voittajaksi nousi yhteiskäyttöinen piano.
Nesteen polttoainejalostamon tankit Porvoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhteistyö Aallon kanssa tuo Nesteelle merkittävää taloudellista hyötyä

Yhteistyön tuloksena Nesteen polttoainetutkimukseen tuotiin digitaalisia työkaluja perinteisen testaamisen rinnalle.
Laboratory work at the School of Chemical Engineering
Yhteistyö Julkaistu:

Tervetuloa Unite! Engineering Biology -verkostoitumistapahtumaan 11.9.2024

Tapahtuman tavoitteena on tuoda yhteen yhdeksän Unite!-allianssiin kuuluvan yliopiston tutkijat edistämään avainteknologioita ja kestäviä prosesseja.
Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.