Uutiset

Kahvit näppikselle -podcastin toisella kaudella vieraana huippunimiä – ensimmäisessä jaksossa mukana neurotieteilijä Hanna Renvall

Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen Kahvit näppikselle -podcastissa pohditaan, mitä teknologia voi opettaa meille maailmasta, ihmissuhteista ja itsestämme.
Kahvit näppikselle -podcastin bannerimuotoinen logo

Voiko aivokuvantamisella päästä perille rakkaudesta? Kuinka tekoäly parantaa potilaiden hoitoa? Mitkä ovat digitaalisen aikakauden eettiset ongelmat? Näihin ja muihin kysymyksiin pureutuu Kahvit näppikselle -podcast.

Podcastin toisella kaudella jatketaan maailman ihmettelyä teknologian kautta. Keskustelijat ovat kovan luokan tutkijoita Aalto-yliopistosta, Helsingin yliopistosta ja Suomen Tekoälykeskuksesta. 

Yksi vieraista on Aalto-yliopiston matematiikan ja systeemianalyysin laitoksen professori Pauliina Ilmonen, joka tunnetaan muun muassa koronamallinnustutkimuksestaan. Ilmonen rakastaa matematiikkaa, ja hänen jaksossaan rikotaan matematiikkaan liittyviä ennakkoluuloja.

Mukana kaudella on myös koneoppimisen apulaisprofessori Arno Solin, jonka kanssa sukelletaan tekoälyn ja lääketieteen maailmaan. Pelillisyydestä tulee keskustelemaan apulaisprofessori Elisa Mekler, jonka HS Visio listasi alle 35-vuotiaiden tulevaisuuden lupausten joukkoon maaliskuussa. Psykologitaustainen Mekler opettaa uudessa Aallon teknillisen psykologian oppiaineessa.  

Podcastin juontajana jatkaa tietotekniikan laitoksen työelämäprofessori Risto Sarvas. Hän iloitsee muutoksesta, jonka uusi kausi tuo mukanaan:

”Ensimmäinen kausi keskittyi tietotekniikkaan. Nyt mennään vielä laajemmalle ja ollaan enemmänkin tiedepodcast, mikä on hieno juttu. Tällä kaudella ollaan tosi yhteiskunnallisten aiheiden äärellä ja lähestytään maailman menoa mielenkiintoisten ihmisten kautta. Annetaan tutkijan persoonan tulla sieltä läpi.” 

Kahdeksan jaksoa käsittävä kausi alkaa 17.9. neurotieteilijä Hanna Renvallin vierailulla. Renvall on tällä hetkellä mukana AI-Mind projektissa, jossa tutkitaan, miten tekoäly voi auttaa varhaisen dementian tunnistamisessa. 

Kaudella on mukana myös apulaisprofessori Laura Ruotsalainen, tietotekniikan professori Janne Lindqvist, yliopistotutkija Kari Hiekkanen ja kognitiotieteen yliopistolehtori Anna-Mari Rusanen

Kuuntele Kahvit näppikselle -podcastin ensimmäinen kausi!

Kahvit näppikselle computer science podcast cover illustration

Kahvit näppikselle

Mitä teknologia voi opettaa meille elämästä, ihmissuhteista ja itsestämme sekä miten teknologia voi muuttaa maailmaa.

Podcastit

Uutisia toisen kauden vieraista

Arno_Solin_School_of_Science_2019_photo_Matti_Ahlgren_Aalto_University-4.jpg

Koneoppimisen apulaisprofessori Arno Solin valittiin Nuorten Tiedeakatemian jäseneksi

Tietotekniikan laitoksen apulaisprofessori Arno Solin kutsuttiin Nuorten Tiedeakatemian jäseneksi kaudelle 2021-2025.

Uutiset
Hanna Renvall is the joint professor of Aalto and HUS. Photo: Ilkka Nissilä.

Hanna Renvall: Sairaalan päivystyksessä selviää, mikä potilastyössä on tärkeää ja millaisiin kysymyksiin tutkimuksen pitäisi vastata

Aallon ja HUSin yhteisprofessori sekä BioMag-laboratorion johtaja Hanna Renvall on myös Philomela-kuoron varajohtaja.

Uutiset
Kun tietotekniikan laitoksen uusi apulaisprofessori Elisa Mekler teki väitöskirjaansa, pelillistämisen tutkiminen psykologisesta, teoreettisesta näkökulmasta motivaatioteorioita hyödyntäen oli uutta. "Sitä ei yksinkertaisesti tehty aikaisemmin", Mekler sanoo.

Apulaisprofessori Elisa Mekler: Pelaaminen voi auttaa selviämään vaikeista elämäntilanteista ja lisätä hyvinvointia

Apulaisprofessori Elisa Mekler on havainnut, että videopelien pelaaminen voi auttaa ihmisiä selviämään vaikeista elämäntilanteista. Se tarjoaa uuden haasteen pelikehittäjille.

Uutiset
Janne Lindqvist seisoo mustassa puvussa taustallaan Aallon A-kirjainvalotaulu ja valotaideteos seinällä

Janne Lindqvistille ensimmäisenä Suomessa Mozillan säätiön rahoitus, jolla pyritään "tekemään internetistä parempi paikka"

Mozillan säätiön rahoitukset ovat erittäin kilpailtuja, sillä ne ovat rajoittamattomia lahjoituksia.

Uutiset
Pauliina Ilmonen rakentaa tornia lego-palikoista kuvattuna työhuoneessaan. Kuva: Heidi-Hanna Karhu.

Arjen valintoja: Pauliina Ilmonen, siedätkö epävarmuutta?

Matemaattisen tilastotieteen apulaisprofessori ei kaihda riskejä, vaikka taivaalta sataisi nautoja.

Uutiset
Tietotekniikan laitos
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Book shelves in the library full of books
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kurssikirjojen kirjoittaja ja tiedekirjailija – tiesitkö, että olet oikeutettu lainauskorvaukseen?

Kaikki tekijät, jotka ovat kirjoittaneet tekstiä teokseen, jota lainataan kirjastoista, ovat oikeutettuja lainauskorvaukseen.
Learning Centre graphics
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-sähköpostiosoite käyttöön Aalto-Primossa

Aalto-yliopiston opiskelijat ja henkilökunta voivat jatkossa käyttää Aalto-Primossa vain Aalto-sähköpostiosoitettaan.
Tilannekuvia siitä, miten hiukkaset muuttavat muotoaan prosessin eri vaiheissa niitten alkuperäisestä jakautumisesta lopputulokseen. Kuva: Aalto-yliopisto
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat keksivät, miten jäljitellä veden ja tuulen tapaa siirtää materiaaleja

Hiukkaset siirtyvät tärinälevyllä haluttuun muotoon energiakentän ja älykkään algoritmin avulla. Tulevaisuudessa menetelmää voisi hyödyntää esimerkiksi solujen lajittelussa sekä uusissa valmistusteknologioissa.
Frank Martela
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Talousmittarit eivät riitä – Suomi tarvitsee koetun hyvinvoinnin kunnianhimoista mittaamista

Bruttokansantuotteen kaltaisten talousmittarien ja hiilidioksidipäästöjen kaltaisten ympäristömittarien rinnalle tarvitaan hyvinvoinnin suorempaa mittaamista, kirjoittaa Frank Martela.