Uutiset

Akatemiaohjelmarahoitusta tutkimusryhmille

Rahoitetut hankkeet linkittyvät eri näkökulmista ilmastonmuutokseen.
A fire in a fire place, photo by Aleksi Poutanen

Rahoitetuissa hankkeissa tutkitaan muun muassa ilmakehän hiilidioksidin hyötykäyttöä ja terveyttä ja yhteiskunnallisia haasteita ilmastonmuutokseen sopeutumisessa, sekä kehitetään uusia biomateriaalikomposiitteja. Aalto-yliopiston osuus joulukuussa kolmesta akatemiaohjelmasta useille eri tutkimuskonsortioille myönnetystä rahoituksesta on yhteensä 2,7 miljoonaa euroa.

Hiili hyödyksi -ohjelmassa tavoitteena on suomalaisen tieteellisen osaamisen vahvistaminen ilmakehän hiilidioksidin hyötykäytössä. Ohjelmalla pyritään myös hidastamaan ilmastonmuutoksen etenemistä ja auttamaan Suomea saavuttamaan ilmastotavoitteensa. Tutkijat Miguel Caro, Jan Deska, Riikka Puurunen, Silvan Scheller ja Ilkka Tittonen Aalto-yliopistosta saivat rahoitusta ohjelmasta.

Rahoitetuissa hankkeissa tutkitaan muun muassa kemiallisia reaktioita, joilla hiilidioksidi voidaan muuttaa esimerkiksi polttoaineeksi tai kemianteollisuuden raaka-aineeksi. Tutkimuksen kohteena ovat muun muassa reaktioreitit, entsyymit ja katalyytit sekä hiilidioksidin talteenoton energiatehokkuuden parantaminen.

Tandem Forest Values -ohjelma vahvistaa Suomen ja Ruotsin metsävaroihin, puupohjaisten tuotteiden arvoketjuun ja puurakentamiseen liittyvää tutkimusyhteistyötä. Tutkijat Jaana Vapaavuori ja Kati Miettunen saivat rahoitusta uusien biomateriaalikomposiittien kehittämiseen.

Ilmastonmuutos ja terveys -ohjelma tuottaa tietopohjaa parhaiden toimintatapojen valitsemiseen ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Tästä näkökulmasta hankkeissa tutkitaan muun muassa terveyttä ja yhteiskunnallisia haasteita sekä tiettyjen tautien ja ilmastonmuutoksen välisiä yhteyksiä. Professori Risto Kosonen sai rahoitusta hankkeeseen, jossa tutkitaan kuumuuden terveyshaittoja.

Suomen Akatemia rahoittaa kaiken kaikkiaan 14 akatemiaohjelmaa vuonna 2019. Akatemiaohjelmat ovat temaattisia tutkimushankekokonaisuuksia, jotka tukevat korkeatasoista monitieteistä ja tieteidenvälistä tutkimusta sekä toimivat alustana tutkijoiden verkottumiselle ja kansainväliselle tutkimusyhteistyölle.

Katso myös uutinen uusien biomateriaalikomposiittien kehittämisestä

Lisätietoa Suomen Akatemian verkkosivuilta

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!