Uutiset

Aalto-yliopiston ja Helsingin kaupungin tiivistyvä yhteistyö korostaa kestävyyden teemoja

Yhteistyösopimuksen painopisteinä ovat muun muassa kaupunkitutkimus, innovaatiot ja muotoilu.
Henkilö pitää kädessään esitettä.
Aalto-yliopiston opiskelijat ideoivat vuonna 2019 Helsingin kaupungille työkaluja muotoilun vaikuttavuuden arviointiin. Kuva: Helsingin kaupunki / Laura Oja.

Aalto-yliopisto ja Helsingin kaupunki ovat allekirjoittaneet strategisen yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää yhdessä toimivaa ja kestävää kaupunkia. Sopimus on voimassa viisi vuotta. Yhteistyö nähdään erityisen tärkeänä tämänhetkisessä pandemiatilanteessa, kun kriisin vaikutukset heijastuvat vahvasti sekä kaupungin että yliopiston toimintaan ja tutkitun tiedon tarve on suuri.

”Helsinki on Aalto-yliopistolle tärkeä ja innostava kumppani. Kaupunkeihin ja elinympäristöihin liittyvät teemat ovat keskeinen painopistealueemme. Tutkimuksen ja taiteen merkitys korostuu entisestään nyt, kun yhteiskunta kamppailee pandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa”, sanoo Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä.

“Maailman nopeatempoinen muutos ja koronakriisin vaikutukset vaativat meiltä kaikilta nopeaa uudistumista, mahdollisuuksien tunnistamista ja oman ekosysteemin entistä parempaa hyödyntämistä. Helsingin kaupungin ja Aalto-yliopiston yhteistyö perustuu yhteiseen näkemyksemme siitä, että maailman suuriin muutoksiin tulee varautua ja niiden kautta voi rakentaa entistä toimivampaa ja turvallisempaa maailmaa. Yhdessä voimme tehdä Helsingistä ja koko pääkaupunkiseudusta maailman houkuttelevimman paikan asua, opiskella ja työskennellä", sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Sopimus korostaa kestävyyden ja seudun kilpailukyvyn teemoja ja sen painopisteiksi on määritelty kaupunkitutkimus ja sen tuottaman tiedon hyödyntäminen, innovaatiot ja yrittäjyys, koulutuksen ja kasvatuksen alan yhteistyö sekä muotoilu ja luovat alat.

Kaupunkitutkimus on monien tieteenalojen osaamista yhdistävä tutkimusalue, jonka parissa Aalto-yliopisto ja Helsinki ovat työskennelleet vahvasti, erityisesti kaupunkisuunnittelun, liikennejärjestelmien ja arkkitehtuurin sekä viime vuosina myös kaupunkitaloustieteen alueilla. Molemmat ovat myös pääkaupunkiseudun kaupunkien ja Helsingin yliopiston kanssa mukana yhteisessä Kaupunkiakatemiassa, jossa edistetään kaupunkitutkimuksen ja käytännön kaupunkikehittämisen vuorovaikutusta.

Monipuolista yhteistyötä koronamallinnuksesta Aalto Junioriin

Helsinki ja Aalto-yliopisto ovat tehneet yhteistyötä monilla alueilla jo pitkään. Tuore esimerkki tältä keväältä on Aalto-yliopiston lehtori Lauri Viitasaaren ja apulaisprofessori Pauliina Ilmosen johdolla toteutettu hanke, jossa tutkijat loivat koronatilanteen ennakointimallin auttamaan resurssien kohdentamisessa Helsingin sairaaloissa. Tästä hankkeesta saatava aineisto tulee myös laajemman koronaviruksen leviämistä mallintavan tutkijaverkoston käyttöön.

Finlandia-talon ja Aalto-yliopiston aiemmalle yhteistyölle on nyt suunnitteilla jatkohanke, joka liittyy Finlandia-talon turvalliseen käyttöönottoon koronan vaikutusaikana ja jossa ovat mukana Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitos ja Corona Biodesign -hanke. Tavoitteena on saada havaintoja ja oivalluksia myös laajemmin turvalliseen tapahtumajärjestämiseen ja tilojen käyttöön.

Viime helmikuussa koulujen hiihtoloman aikaan Aalto-yliopisto ja Helsinki järjestivät yhdessä keskustakirjasto Oodissa työpajoja, joissa kolmen päivän aikana noin tuhat lasta ja vanhempaa pääsi tekemään tiedettä ja taidetta. Aalto-yliopisto Juniorin puitteissa kehitetään myös yhteistyötä Helsingin lukioiden kanssa ja lukiolaiset voivat suorittaa Aalto-yliopiston kursseja.

Helsingillä ja Aalto-yliopistolla on vahvaa yhteistyötä innovaatiokeskittymien rakentamisessa esimerkiksi terveysteknologian ja tekoälyn alalla. Tavoitteena on myös yhdessä edistää yrityshautomopalveluiden kehittämistä pääkaupunkiseudulla.

Lisätietoja:

  • Marja-Leena Rinkineva, elinkeinojohtaja, Helsingin kaupunki, 050 559 9183
  • Sirkku Linna, kehitysjohtaja, Aalto-yliopisto, [email protected], 0400 515 346

Lue lisää yhteistyöhankkeista:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Kaksi perhosen muotoon taivutettua neuletekstiilinäytettä rinnakkain: toinen on harmaanruskea, toinen sähköisen vihreä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

FinnCERES ja yhteispohjoismainen älytekstiilien tutkimushanke ovat esillä maailman kiertotalousfoorumissa Brysselissä

Messutapahtumassa nähdään uudenlaisia biotaloustuotteita sekä prototyyppejä lämpötilaan ja valoon reagoivista tekstiileistä.