Ohjeet opintojen suunnitteluun
Opintojen suunnittelu on keskeinen ja välttämätön osa opiskelua. Suunnittelemalla opintojasi hahmotat opintojen kokonaisuuden ja rakennat omaa osaamistasi sekä asiantuntijuuttasi juuri sinua kiinnostavaan suuntaan.
Yliopistolaki ja tutkintosääntö määrittelevät osan tutkintosi sisällöstä. Osan voit valita itse sen mukaan, mistä olet kiinnostunut, mitä tavoittelet ja millainen elämäntilanteesi on. Esimerkiksi sivuaineen, opinnäytteen aiheen sekä valinnaiset opinnot voit suunnitella hyvin vapaasti. Jos haluat, voit lähteä vaihto-opiskelijaksi tai suorittaa opintoja muissa suomalaisissa korkeakouluissa.
- Tutustu ohjelmasivuilla ohjelmasi opetussuunnitelmaan. Löydät opetussuunnitelman Opetussuunnitelma-otsikon alta. Opetussuunnitelmassa kerrotaan, mistä opintokokonaisuuksista ja opintojaksoista (eli kursseista) tutkintosi muodostuu ja mitä eri vaihtoehtoja näiden kokonaisuuksien suorittamiseen on tarjolla.
- Tutustu Opiskelijan oppaassa tarjolla oleviin sivuaineisiin ja valinnaisiin opintoihin sopiviin opintojaksoihin. Jos haluat, voit lukea lisää myös vaihto-opinnoista tai opiskelusta muissa suomalaisissa korkeakouluissa.
- Aloita henkilökohtaisen opintosuunnitelman eli HOPSin laatiminen opintotietojärjestelmä Sisussa. Sisussa on valmiina pohja opintosuunnitelmallesi, ja Sisu ohjaa sinua tekemään tarvittavat valinnat suunnitelmaan.
- Jos opiskelet suomenkielisessä kauppatieteiden kandidaattiohjelmassa tai missä tahansa maisteriohjelmassa, tutustu HOPS-ohjeeseen, jonka löydät tämän luettelon alta. Ohje neuvoo sinua yleisimmissä valintatilanteissa.
- Lue Sisussa oikean laidan palkissa olevat ohjeet valintojen tekemiseen huolellisesti.
- Voit muokata opintosuunnitelmaasi vielä myöhemmin ja esimerkiksi täydentää vapaasti valittavien opintojen valintoja.
- Kauppatieteiden kandidaattiohjelmassa ensimmäisenä opiskeluvuonna valitaan vain mursuvuoden opinnot. Loput opinnot suunnitellaan vasta pääainevalinnan jälkeen.
- Jos olet jo aikaisemmin tehnyt opintoja jossain toisessa korkeakoulussa, voit halutessasi hakea niiden hyväksilukemista. Tutustu hyväksilukemisen ohjeisiin ennen hakemista. Hyväksiluetut opinnot täytyy sijoittaa osaksi tutkintoa.
- Tee aikataulusuunnitelma Sisussa, eli ajoita opintojaksot lukuvuosille ja periodeille. Osaan ohjelmista on tehty Sisuun malliajoituksia, jotka auttavat sijoittamaan pakolliset opintojaksot oikeaan järjestykseen. Valinnaiset opinnot sinun pitää aikatauluttaa itse.
- Löydät opintojakson opetusperiodin Sisun opintojaksoesitteeltä klikkaamalla kurssin koodia HOPSilla.
- Yhdessä periodissa on tarkoitus suorittaa noin 12 opintopistettä, jolloin lukuvuoden aikana kertyy noin 60 op. Mikäli malliajoituksessa on periodissa vähemmän kuin 12 op, sijoita siihen sivuaine-, kieli- tai vapaasti valittavia opintoja.
- Voit suunnitella ajoitusta joustavasti oman tilanteesi mukaan, mutta muista ottaa huomioon esimerkiksi Kelan asettamat reunaehdot opintotuelle sekä sinulla jäljellä oleva opintoaika.
- Kun suunnittelet sivuaineen aloittamista, tarkista onko opintojaksoilla jokin tietty suoritusjärjestys tai pakollisia esitietoja. Löydät ohjeet suoritusjärjestykseen sivuaineen omalta sivulta ja mahdolliset esitiedot Sisusta kunkin opintojakson esitteestä.
- Suunnittele vaihto-opintojakso hyvissä ajoin. Tarkista, mitä opintoja on ajoitettu sinulle sopivalle vaihtolukukaudelle, ja sijoita ne joko aikaisemmin tai myöhemmin suoritettaviksi.
- Päivitä suunnitelmaasi jatkuvasti. Suunnitelmasi saattavat muuttua tai saatat löytää jonkin kiinnostavan kurssin tai sivuaineen vasta myöhemmin. Suunnitelmaa kuuluu muokata koko opiskeluajan vastaamaan senhetkisiin tarpeisiin.
- Kurssien versiot pitää päivittää käsin vastaamaan kuluvaa lukuvuotta.
- Sisun opintosuunnitelmaa käytetään apuna monissa opiskeluun liittyvissä haku- ja valintatilanteissa. Opintosuunnitelmaan täytyy olla merkittynä muun muassa vaihto-opinnot tai toisessa suomalaisessa korkeakoulussa suoritettavat opinnot, jos haet näihin opintoihin.
- Opintosuunnitelman kautta ilmoittaudutaan opetukseen ja haetaan valmistumista.
Opintojen suunnittelussa sinua auttaa oman ohjelmasi suunnittelija. Suunnittelija
- keskustelee kanssasi valinnoista, joita sinun täytyy tehdä opinnoissasi,
- neuvoo sinua löytämään tarvittavan tiedon esimerkiksi vaihto-opiskelusta tai opiskelumahdollisuuksista toisissa Aallon kouluissa,
- tarkistaa tarvittaessa, että opintosuunnitelmasi on sääntöjen ja ohjeiden mukainen ja
- auttaa sinua kaikissa opiskeluun ja opintojen suunnitteluun liittyvissä asioissa.
Oman suunnittelijasi yhteystiedot löydät ohjelmasivuilta otsikon Yhteystiedot alta.
Joissain tapauksissa sinun täytyy tehdä opintosuunnitelma ensin Sisun ulkopuolella. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos sinulla ei ole Aalto-tunnuksia opintoajan päättymisen tai opiskeluoikeuden menettämisen takia.
Näissä tapauksissa tarvitset opintosuunnitelman lisäaikahakemuksen tai opinto-oikeuden palautushakemuksen liitteeksi. Voit tehdä opintosuunnitelman vapaamuotoisesti tai voit käyttää valmiita excel-pohjia:
Järjestämme Zoomissa Sisu-klinikoita seuraavan kerran syksyllä 2024. Paikalle ovat tervetulleet niin valmistuvat opiskelijat, joiden HOPSit pitää viimeistellä ennen valmistumishakemuksen lähettämistä, kuin kaikki muutkin kauppakorkeakoulun opiskelijat.
Jos sinulla on Sisu-HOPSiin tai kurssi-ilmoittautumiseen liittyviä teknisiä kysymyksiä, lähetä sähköpostia osoitteeseen [email protected]
Sisu-ohjeiden etusivu
Opiskelijan Sisu-ohjeiden etusivu.
Kauppakorkeakoululla ei ole tällä hetkellä omaa laskutupaa. Halutessasi voit kuitenkin käydä Perustieteiden korkeakoulun laskutuvassa, josta on lisätietoa täällä.
Tukea opiskeluun ja urasuunnitteluun
Opiskelutaidot
Opiskelutaidot koostuvat monesta osa-alueesta, kuten eri opiskelumenetelmien hallitseminen, itsensä johtaminen, yhteisössä toimiminen ja omien tunteiden säätely. Opiskelutaitoja voi oppia ja näiltä sivuilta löydät ideoita taitojen kehittämiseen sekä linkkejä lisämateriaaleihin.
Starting Point of Wellbeing
Starting Point of Wellbeing tarjoaa opiskelijoille matalan kynnyksen ohjausta hyvinvointiin ja opiskelukykyyn liittyvissä asioissa. Tältä sivulta löydät tietoa mm. ajanvarauksettomasta drop-in ohjauksesta, tapahtumista, asiantuntijoiden ajanvarauksellisesta ohjauksesta ja kampuksen hyvinvointireitistä.