Hakemukset, ohjeet ja säännöt

Lukuvuosi-ilmoittautuminen

Jokaisen perus- ja jatkotutkinto-opiskelijan pitää lukuvuosittain ilmoittautua läsnä- tai poissaolevaksi. Ilmoittautuminen tehdään kaikkiin voimassa oleviin opiskeluoikeuksiin erikseen. Lukuvuosi-ilmoittautuminen tehdään Oilissa. Jos jätät lukuvuosi-ilmoittautumisen tekemättä, menetät kyseisen opiskeluoikeuden.

Jatkavien opiskelijoiden ilmoittautumisaika lukuvuodelle 2024 - 2025 on 2.5. - 30.8.2024. Uusien opiskelijoiden ilmoittautumisaika alkaa heti kun opiskelijavalinnat julkaistaan ja päättyy 30.8.2024. Kevätlukukauden 2025 ilmoittautumisaika on 25.11.2024 - 3.1.2025.

Huomioithan, että ilmoittautumistiedon siirtyminen järjestelmästä toiseen vie aikaa 2-3 vuorokautta. Tieto siirtyy siis viiveellä esim. Opintopolkuun, HSL:ään, YTHS:lle sekä Frank:lle.

Läsnäolevaksi ilmoittautuminen

Sinun pitää ilmoittautua lukuvuosittain läsnä- tai poissaolevaksi kaikkiin voimassa oleviin opiskeluoikeuksiin erikseen. Vain läsnäolevaksi ilmoittautuneena opiskelijana voit suorittaa opintoja, saada ohjausta ja valmistua.

Jatkavien opiskelijoiden ilmoittautumisaika lukuvuodelle 2024 - 2025 on 2.5. - 30.8.2024. Kevätlukukauden 2025 ilmoittautumisaika on 25.11.2024 - 3.1.2025.

Poissaolevaksi ilmoittautuminen

Sinun pitää lukuvuosittain ilmoittautua läsnä- tai poissaolevaksi kaikkiin voimassa oleviin opiskeluoikeuksiin erikseen. Vain läsnäolevaksi ilmoittautuneen opiskelijan on mahdollista suorittaa opintoja, saada ohjausta ja valmistua. Jos ilmoittaudut poissaolevaksi, et voi suorittaa opintoja, saada ohjausta tai valmistua.

Opinnoissa on suositeltavaa ilmoittautua poissaolevaksi, jos tarkoituksena ei ole suorittaa opintoja. Huomaathan kuitenkin, että perustutkinnon suorittamisaika on rajoitettu. Voit olla opinnoista poissaolevana vain tietyn määrän lukukausia ilman, että se vaikuttaa käytettävissäsi olevaan tutkinnon suorittamisaikaan. Sallittu tutkinnon suorittamisaika määräytyy eri tavoin riippuen siitä, mikä on poissaolon syy. Katso tarkemmat tiedot kohdasta Sallittu tutkinnon suorittamisaika.

Jos et ole ilmoittautunut läsnä- tai poissaolevaksi kaikkiin voimassa oleviin opiskeluoikeuksiin erikseen ilmoittautumisajan kuluessa (viimeistään 30.8.2024), menetät sen opiskeluoikeutesi, johon et ole ilmoittautunut.

Ilmoittautumistiedon muuttaminen kesken lukuvuotta

Ilmoittautumisaika lukuvuodelle 2024 - 2025 on 2.5. - 30.8.2024. Sinun tulee varsinaisena ilmoittautumisaikana ilmoittautua koko lukuvuodelle eli sekä syys- että kevätlukukaudelle kaikkiin voimassa oleviin opiskeluoikeuksiin erikseen. Kevätlukukaudelle on erillinen ilmoittautumisaika, jonka aikana pystyt tarvittaessa muuttamaan ilmoittautumistietojasi kevätlukukaudelle 2025.

Kevätlukukauden 2025 ilmoittautumisaika on 25.11.2024 - 3.1.2025.

Ilmoittautumisaikojen ulkopuolella ilmoittautuminen on mahdollista muuttaa poissaolevasta läsnäolevaksi, mutta ei läsnäolevasta poissaolevaksi. Ilmoittautumisaikojen ulkopuolella ilmoittautuminen tai ilmoittautumistietojen muuttaminen tehdään olemalla yhteydessä opiskelijapalveluihin. Jos mikä tahansa em. lakiperustaisista poissaolon syistä ilmenee ilmoittautumisajan jälkeen, olemassa olevaa läsnäolevaksi ilmoittautumista ei muuteta, vaan asia huomioidaan tarvittaessa lisäaikaa myönnettäessä.

Sallittu tutkinnon suorittamisaika

Perustutkinnon suorittamisaika on rajoitettu. Voit olla opinnoista poissaolevana vain tietyn määrän lukukausia ilman, että se vaikuttaa käytettävissäsi olevaan tutkinnon suorittamisaikaan. Sallittu tutkinnon suorittamisaika määräytyy eri tavoin riippuen siitä, mikä on poissaolon syy.

Opiskeluoikeuden menettäminen, jos laiminlyöt lukuvuosi-ilmoittautumisen 

Lukuvuosi-ilmoittautuminen on pakollista kaikille tutkinto-opiskelijoille. Jos et ole ilmoittautunut läsnä- tai poissaolevaksi kaikkiin voimassa oleviin opiskeluoikeuksiin erikseen ilmoittautumisajan kuluessa (viimeistään 30.8.2024), menetät sen opiskeluoikeutesi, johon et ole ilmoittautunut (yliopistolaki 39 § ja 43 §). Lukuvuosi-ilmoittautumisen laiminlyöneellä ei ole oikeutta suorittaa opintoja.

Tällä tavoin menetettyä opiskeluoikeutta voi hakea takaisin: Opiskeluoikeuden palauttamisen hakeminen

Maksa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu Kelalle

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluihin oikeutetut yliopisto-opiskelijat maksavat lukukausikohtaisen terveydenhoitomaksun Kelalle. YTHS:n palveluihin oikeutettuja ovat opiskelijat, jotka ovat ilmoittautuneet lukukaudelle läsnä olevaksi ja suorittavat alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa.

HUOM! YTHS:n etävastaanottoa ei ole mahdollista saada ulkomailla ollessa, vaikka olisikin ilmoittautunut läsnäolevaksi (potilasvakuutuslaki). Tämä koskee erityisesti lähteviä vaihto-opiskelijoita, yhteistutkinto-opiskelijoita sekä ulkomailla harjoittelua suorittavia opiskelijoita.

Sinun täytyy maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu aina, jos olet oikeutettu YTHS:n palveluihin. Et voi saada maksusta vapautusta esimerkiksi siksi, että käytät YTHS:n palvelujen sijaan työterveyshuollon palveluja, tai siksi, että et saa opintotukea.

  • Jos valmistut ylemmästä korkeakoulututkinnosta (maisteri/diplomi-insinööri) 31.12. etkä ole kevätlukukaudella perustutkinto-opiskelija, et ole maksuvelvollinen eikä sinulla ole oikeutta käyttää YTHS:n palveluita, vaikka olisit ilmoittautunut koko lukuvuodeksi läsnäolevaksi. 

Terveydenhoitomaksusta ei lähetetä laskua, vaan maksu täytyy maksaa OmaKelassa oma-aloitteisesti lukukausittain. Lue ohje, miten maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.

Terveydenhoitomaksun eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin ilmoittaudut läsnä olevaksi:

Lukukausi Ilmoittautumispäivä Terveydenhoitomaksun eräpäivä
Kevät: useimmat tilanteet Aalto-yliopistossa (kevään lukuvuosi-ilmoittautuminen päättyy tammikuun alussa) 31.1. tai aiemmin 15.3.
Kevät: poikkeukselliset tilanteet (esim. uudelleenkirjautuminen, opiskeluoikeuden lisäaika) 1.2. tai myöhemmin 31.7.
Syksy: useimmat tilanteet Aalto-yliopistossa (koko lukuvuoden lukuvuosi-ilmoittautuminen päättyy syyskuun alussa) 30.9. tai aiemmin 15.11. 
Syksy: poikkeukselliset tilanteet (esim. uudelleenkirjautuminen, opiskeluoikeuden lisäaika) 1.10. tai myöhemmin 31.12.

Tarkista ajantasaiset ohjeet Kelan sivuilta: Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.   

Anna palautetta sivusta

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: