Uutiset

Tutkijat kehittivät sellun valmistuksessa syntyvistä jätteistä ääntä vaimentavaa seinäpaneelia

Vaahdon valmistus on lähes jokaisessa tuotantovaiheessa ekologisempaa kuin sen öljypohjaisten vastineiden tai lasivillan.
A man holding two small foam boards stands in a lab room.
Tutkijatohtori Tero Mäkinen on Circular Panels -projektin perustajajäsen. Kuva: Gavin Pugh/Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet biohajoavan vaahdon, joka vaimentaa ääntä tehokkaasti. Uusi materiaali syntyy sellunvalmistuksen sivutuotteista ja antaa uuden elämän materiaalille, jota muuten pidetään jätteenä.

"Olemme saaneet aikaan vaahdon, jonka äänenvaimennusominaisuudet ovat verrattavissa lasivillaan, mutta tuotteemme on biohajoava ja kompostoituva", sanoo tutkijatohtori ja vaahtoa kehittävän Circular Panels -hankkeen perustajajäsen Tero Mäkinen.

Tuotteen valmistaminen on lähes jokaisessa tuotantovaiheessa ekologisempaa kuin sen öljypohjaisten vastineiden tai lasivillan. 

"Vaahdon raaka-aineena on puunjalostuksen sivutuotteena syntyviä selluloosakuituja. Valmistamme näistä ensin märkää vaahtoa, joka sitten kuivataan ja muokataan niin, että se saa haluamamme ominaisuudet", Mäkinen sanoo.

Tuloksena saadaan kevyt seinäpaneeli, jonka pintakuvio on vieläpä yksilöllisesti muokattavissa.

Square piece of a circular panel material
Kuva: Anne Kinnunen/Aalto-yliopisto

Seuraavana askeleena pilottilinjasto

Kehitystyö tapahtuu Business Finlandin rahoittamassa Circular Panels -hankkeessa, joka on alkanut vuoden alussa ja päättyy ensi vuoden kesällä. Jakson lopulla tutkijoiden on tarkoitus perustaa tuotteen ympärille start-up. Jo nyt he ovat alkaneet tehdä yhteistyötä muun muassa suomalaisten kaluste- ja sisustusyritysten kuten Martelan ja Vallilan kanssa. Näiden kumppaneiden kanssa he kehittävät esimerkiksi huoneiden jakamiseen tarkoitettuja seinämiä, joita käytetään tyypillisesti toimistoissa.

Parhaillaan ryhmä pystyy tuottamaan materiaalia pieniä määriä. Seuraava askel työssä on rakentaa pilottilinjasto, joka mahdollistaa vaahdon tuottamisen suuremmassa mittakaavassa. Tutkijat ovat optimistisia onnistumisen suhteen, sillä hyviä esimerkkejä vastaavasta on nähty Aallossa aiemminkin:

“Meillä on yhteistyötä FoamWood-projektista ponnistaneen Woamy-start-upin kanssa, joka on onnistunut kasvattamaan samankaltaisen biovaahtomateriaalin tuotantomääriä nopealla tahdilla pienistä määristä useisiin kuutioihin päivässä”, Mäkinen kertoo.

Tutkijat toivovatkin voivansa tuoda materiaalin markkinoilla myytäviin tuotteisiin ensi tai sitä seuraavana vuonna.

Circular Panels on syntynyt yhteistyössä Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun, kauppakorkeakoulun ja taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kanssa.Vallilan ja Martelan lisäksi Circular Panelsin nykyisiä yhteistyökumppaneita ovat Ikea, Metsä ja Woodio.

Circular Panels on Aallon osastolla Slushissa 1.12.2023. Aalto esittelee Slushissa myös muita kunnianhimoisia ratkaisuja muun muassa terveyden ja hyvinvoinnin haasteisiin, kuvantamiseen, energian varastointiin, kestävään muotoiluun ja ravinteiden kierrättämiseen.

Complex Systems and Materials (CSM)

Applies statistical physics to a wide variety of cross-disciplinary topics.

Department of Applied Physics
Low Temperature Laboratory

Teknillisen fysiikan laitos

Teknillisen fysiikan laitoksella harjoitetaan korkeatasoista fysiikan tutkimusta ja luodaan tärkeitä sovelluksia, joita voidaan hyödyntää kokonaisvaltaisesti teollisuudessa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Creative Demo Day 29.11.2024 Aicha Manai, Kim-Niklas Antin. Sakari Heiskanen / Aalto 2024.
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Creative Demo Day -tapahtuma kokosi Aallon ja UniArtsin taiteen ja luovan teknologian innovaatioita Otaniemeen

Aalto Digital Creatives ja Uniarts Hubin esihautomo-ohjelmat yhdistivät voimansa Creative Demo Day -tapahtumassa Otaniemessä.
Sininen Pallo event in Dipoli (Otaniemi, Espoo) on November 30th. Event host was Noora Yau, a doctoral candidate from the Aalto University School of Arts and Design. Picture: Sofia Suokko.
Yhteistyö Julkaistu:

Opiskelija auttoi Maj ja Tor Nessling -säätiötä kehittämään kestävän kehityksen palkintogaalan asiakaspolkua

Sininen Pallo -tapahtuman myyntivalttien määrittely oli opiskelijan ensimmäisiä tehtäviä.
Aalto University School of Business exterior February 2019 Photo: Mikko Raskinen
Kampus Julkaistu:

Kestävällä rakentamisella saatiin toimiva ja viihtyisä Kauppakorkeakoulu

Kauppakorkeakoulu lämpiää maahan kaivetuilla 74 maalämpökaivolla.
Mustaa puuta
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Otaniemessä kehitetty uusi supermusta materiaali puusta

Tieteen ja teknologian alati kehittyvässä maailmassa on tiettyjä ilmiöitä, jotka kiehtovat jatkuvasti niin tieteentekijöitä, taiteilijoita kuin suurta yleisöäkin. Yksi tällainen ilmiö on supermustat materiaalit.