Alumneille

Onko haalari vielä tallella?

Opiskelijahaalarit tuovat mieleen vapun, opiskelijajärjestöt ja teekkaritempaukset. Jokainen haalarinkäyttäjä tietää, mitä tarkoittaa lahkeenvaihto tai miten tärkeää haalarin tuunaaminen on.
Kuvassa punaiset ja siniset teekkarihaalarit.

Haalari kertoo kantajastaan paljon. Kankaan väri paljastaa opiskelualan - vaihtelua löytyy maalarinvalkeasta kiiltävän mustaan ja violetista dollarinvihreään. Haalari kertoo myös, onko oltu vaihdossa ja mahdollisen sotilasarvon. Myös parisuhdetilanne päivittyy haalariin; jos lahkeet ovat kovin kirjavat, on suhderintamalla ollut sutinaa.

Erilaisten merkkien keräily ja oman haalarin tuunaus ovat osa haalarikulttuuria. Takana komeilevaa suurta selkälogoa ei kuitenkaan saa peittää. Ainejärjestön tai tiedekunnan tunnuksen tulee näkyä,  sillä se viestii aktiivisesta opiskelijasta, joka on ylpeä opinahjostaan.

Haalareiden helppokäyttöisyys on kaiken a ja o. Ne ovat säänkestävät, mutta suositut myös siksi, että niissä voi rantautua lähes mihin tahansa opiskelijabileisiin. Vaikka haalarit ovat tärkeä erottautumisen keino, ne yhdistävät kantajansa myös suureen, kaikkien opiskelijoiden heimoon.

Haalarikulttuurin pitkät perinteet

Ensimmäisen kerran haalareita nähtiin vilahtavan Otaniemessä alueen rakentamisen yhteydessä 60-luvulla, mutta toden teolla asut rantautuivat Suomeen 70-luvun lopulla Ruotsista. Killat alkoivat suosia niitä osana sitsikulttuuria, eli pohjoismaista akateemista pöytäjuhlaa, jossa syödään, lauletaan ja pidetään puheita.

Kuten haalareita koristavista yrityslogoista voi päätellä, haalareita hankitaan sponsorivaroin. Yritysyhteistyö onkin tärkeä osa haalarikulttuuria ja ponnistelut sponsoreiden hankkimiseksi luovat hyvää tiimihenkeä uusien opiskelijoiden keskuudessa. Tiesitkö muuten, että etureisi on haalarin kallein mainospaikka? 

Kuvassa punaiset ja siniset haalarit sekä wappujuhlintaan liittyviä tavaroita.
  • Current Intro
  • Details
  • Complete

Alumni, tule kotiin!

Liity alumniyhteisöön jättämällä meille yhteystietosi. Muistellaan yhdessä mennyttä ja juhlitaan tulevaa.

Kuvassa teekkarilakki Aalto-logon päällä.

Muistatko vielä Wapun kun sinusta tuli teekkari?

Wappu on teekkarijuhlista suurin ja komein. Wapunvieton perinteitä kunnioitetaan huolella aina fuksien lakitusta, wappuriehan julistusta ja Mantan lakitusta myöten. Ja sillikset katetaan Kaivopuiston Ullanlinnanmäelle.

Alumneille
Yrjö Kukkapuro, Kaj Franck ja Tapio Wirkkala

Franck, Wirkkala ja Kukkapuro

Tiesitkö, että nämä kuuluisat muotoilijat liittyvät Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun historiaan?

Alumneille
Manta sai ensimmäisen lakkinsa jo 1909

Manta sai ensimmäisen lakkinsa jo 1909

Wappu on opiskelijaelämän parasta aikaa. Eikä Wappua ole ilman Mantaa. Yli satavuotias ikinuori neitokainen on ollut opiskelijoiden juhlinnan keskipiste jo monessa sukupolvessa.

Alumneille
Kauppalehdestä taiteltu Mursun eli kauppakorkeakoulun fuksin hattu

Muistatko vielä, miten tämä taitellaan?

Mursujaiset on aamukuudelta alkava 24-tuntinen kastajaisriitti, joka on täynnä hilpeää tunnelmaa, kuplivaa kylterihenkeä ja vauhdikasta menoa. Ansaitsitko sinä himoitun Supermursu-merkin?

Alumneille
Kuvassa iso valkoinen A-kirjain.

Testaa kuinka aaltolainen olet!

Tee testi, muistele menneitä ja ota selvää, kuinka aaltolainen olet.

Alumneille
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: