Alumneille

Franck, Wirkkala ja Kukkapuro

Tiesitkö, että nämä kuuluisat muotoilijat liittyvät Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun historiaan?
Yrjö Kukkapuro, Kaj Franck ja Tapio Wirkkala

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoululla (ent. Taideteollinen Korkeakoulu) on vuosikymmenten kuluessa ollut useita merkittäviä rehtoreita, taiteellisia johtajia, opettajia ja alumneja. Kaikki ovat jättäneet jälkensä Aallon historiaan.

Suomalaisen muotoilun omaksitunnoksi kutsuttu muotoilija Kaj Franck (1911-1989) valmistui Taideteollisuuskeskuskoulusta huonekalupiirtäjäksi 1932. Franck työskenteli Taideteollisen oppilaitoksen tuntiopettajana ja sittemmin sen taiteellisena johtajana 60-luvulla. Kansainvälisesti tunnettu keramiikka- ja lasitaiteen muotoilija oli ensimmäisiä kierrätyksen puolestapuhujia. Hänen sanotaan karsineen pois muotoilunsa kautta kaiken ylimääräisen ja tarpeettoman.

Muotoilija ja kuvanveistäjä Tapio Wirkkala (1915-1985) tunnetaan klassisista taidelasiesineistä, talouslasista, tuotepakkauksista ja suunnittelemistaan etiketeistä. Vuonna 1933 Wirkkala pääsi Taideteollisuuskeskuskouluun koristeveistolinjalle. Monipuolinen suunnittelija ja taiteilija vaikutti Taideteollisen oppilaitoksen taiteellisena johtajana ja opettajana 50-luvulla. Hänen uransa symboloi modernin muotoilun maailmanmenestystä. Puu ja lasi olivat materiaalivaihtoehdoista hänelle mieluisimmat, mutta hän suunnitteli esineitä laajalla skaalalla seteleistä koruihin ja jääkaapeista huonekaluihin.

Sisustusarkkitehti ja muotoilija Yrjö Kukkapuro (1933-) on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia ja palkituimpia kalustemuotoilijoitamme. Hän opiskeli sisustusarkkitehtuuria Taideteollisessa oppilaitoksessa 50-luvun lopulla, ja toimi sittemmin Taideteollisen korkeakoulun professorina ja koulun rehtorina. Funktionalismia edustava Kukkapuro loi yli 60-vuotisella urallaan moderneja huonekaluklassikoita, joita on esillä pysyvissä näyttelyissä muun muassa Lontoon Victoria ja Albert Museossa ja New Yorkin MOMA:ssa. Hänen mallistoperheidensä muotokieli on tunnettu yhtenäisyydestä, ergonomiasta ja tarkoituksenmukaisuudesta.

Kuvassa punainen pyörivä nahanojatuoli.
  • Current Intro
  • Details
  • Complete

Alumni, tule kotiin!

Liity alumniyhteisöön jättämällä meille yhteystietosi. Muistellaan yhdessä mennyttä ja juhlitaan tulevaa.

Kuvassa punaiset ja siniset teekkarihaalarit.

Onko haalari vielä tallella?

Opiskelijahaalarit tuovat mieleen vapun, opiskelijajärjestöt ja teekkaritempaukset. Jokainen haalarinkäyttäjä tietää, mitä tarkoittaa lahkeenvaihto tai miten tärkeää haalarin tuunaaminen on.

Alumneille
Kuvassa kyltti, jossa lukee eri väreillä maitoa, herkkuja ja säilykkeitä.

Kipsarista vatsantäytettä, virvokkeita ja tunnelmaa luovassa ympäristössä

Herkulliset kasvis- ja vegeannokset sekä mukaansatempaavat tapahtumat ovat Kipsarin suola ja sokeri.

Alumneille
Manta sai ensimmäisen lakkinsa jo 1909

Manta sai ensimmäisen lakkinsa jo 1909

Wappu on opiskelijaelämän parasta aikaa. Eikä Wappua ole ilman Mantaa. Yli satavuotias ikinuori neitokainen on ollut opiskelijoiden juhlinnan keskipiste jo monessa sukupolvessa.

Alumneille
Wäinö Aaltonen: Paavo Nurmi, 1950-luvun alku

Paavo Nurmi nousi merestä vuonna 1961

Suomalaiset teekkarit tekivät 60-luvulla kaikkien aikojen kuningasjäynän, joka on yhä vertaansa vailla.

Alumneille
Kuvassa iso valkoinen A-kirjain.

Testaa kuinka aaltolainen olet!

Tee testi, muistele menneitä ja ota selvää, kuinka aaltolainen olet.

Alumneille
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu