Nyheter

Aalto-universitetet lanserar online-kurs i entreprenörskap så att världen inte går miste om bra idéer

Kursen Starting Up skapades i samarbete med studerande och den europeiska startup-gemenskapen och är Finlands nyaste bidrag till gratis undervisning efter succén med Elements of AI.
Starting Up Pic: Aalto University
Foto: Aalto-universitetet

Aalto-universitetets nya open-access-kurs finns tillgänglig online och täcker grunderna i dagens startup-entreprenörskap. Den studentledda startup-acceleratorn Kiuas tog initiativ till kursen som utformades tillsammans med riskkapitalfonden Maki.vc, universitetets program för undervisning i entreprenörskap Aalto Ventures Program och teknikföretaget Reaktor. Starting Up gör det möjligt för Aalto-universitetet att ge en större grupp blivande entreprenörer tillgång till grundläggande färdigheter.

”Det senaste decenniet har startup-gemenskapen fokuserat på att inspirera nästa generation entreprenörer. Nu är budskapet tydligt – det räcker med inspiration. Tillsammans med startup-gemenskapen vill vi erbjuda konkreta verktyg som är tillgängliga för alla, överallt”, förklarar Aalto-universitetets vice rektor i undervisning, Petri Suomala.

Sedan Aalto-universitetet etablerades 2010 har det funnits ett nära samarbete med den studentledda startup-gemenskapen. Universitetet har varit en tydlig röst för undervisning i entreprenörskap. Genom Starting Up vill universitetet skapa en kurs som är öppen för alla och som är lättillgängling även utanför Aalto-gemenskapen.

”Vi är rädda att mycket av den grundläggande informationen om modernt entreprenörskap är svårfunnen – den är utspridd på nätet eller delas inom startup- och teknikkretsar. Kursen skapades så att vi kan försäkra oss om att vi inte går miste om bra idéer bara för att det är svårt att få tillgång till grundläggande kunskap. Under 2020-talet ska brist på information inte längre kunna stoppa någon från att starta ett framgångsrikt företag”, säger Suomala.

Starting Up Vas Zayarskiy, Josefiina Kotilainen, Niklas Hellström, Lauri Järvilehto Pic: Svante Gullichsen
Från vänster: Vas Zayarskiy (Reaktor), Josefiina Kotilainen (Maki.vc), Niklas Hellström (Kiuas) ja Lauri Järvilehto (Aalto-yliopisto). Foto: Svante Gullichsen

Kursen är det nyaste bidraget inom öppen undervisning från landet vars utbildningssystem rankas högst i världen. Våren 2018 introducerade Reaktor och Helsingfors universitet Elements of AI, en gratis online-kurs som går igenom grunderna i AI. Sedan starten har nästan 220 000 studerande från över 110 länder anmält sig till kursen.

”Vårt ambitiösa mål är att introducera Starting Up i alla världens länder. För att nå det målet bygger vi nu ett globalt nätverk av universitet, företag, riskkapitalfonder och andra organisationer som sysslar med entreprenörskap. Vi är väldigt glada att redan ha påbörjat samarbeten med partner såsom UC Berkeley, Supercell och Nokia”, fortsätter Lauri Järvilehto, arbetslivsprofessor vid Aalto-universitetet.

Starting Up ligger uppe och är tillgänglig i hela världen på starting-up.org. Allt kursmaterial är på engelska. Universitetsstuderande kan få 2 högskolepoäng vid framgångsrikt genomförande av kursen.

Mer information
Noora Stapleton
Kommunikationsspecialist
Aalto-universitetet
[email protected]
+358 50 353 1525

Kiuas är en av Nordens ledande startup-acceleratorer och sammanför nya startup-företag för att ge dem bästa möjliga stöd och verktyg för att kunna ta sin verksamhet till nästa nivå. Kiuas drivs av studerande och är icke vinstdrivande samt 100% gratis för alla startup-företag. www.kiuas.com

Maki.vc är ett riskkapitalbolag för nya startup-företag i Helsingfors, Finland, och jobbar för entreprenörer som ritar om framtiden. Fonden investerar i deep tech och varumärkesdrivna företag inom konsument- och företagarområden. Maki.vc-teamet och dess globala nätverk delar en vision om entreprenörer i form av förkämpar och utmanare. Bolaget har erfarenhet av att ha skalat upp några av de starkaste teknikföretagen. www.maki.vc

Aalto Ventures Program är Aalto-universitetets program för undervisning i entreprenörskap. I AVP får studerande jobbade i tvärvetenskapliga team, ta sig an konkreta uppgifter och få tillgång till verktyg för förändring i stor skala, som de kan använda antingen för att starta ett eget företag eller renovera ett existerande företag inifrån. Vi lär studerande att bygga som en entreprenör. avp.aalto.fi

Reaktor Education samarbetar med organisationer och utbildare i världsklass för att utveckla online-kurser och digitala undervisningslösningar, designade för att göra det möjligt för människor att delta i ett globaliserat samhälle i snabb utveckling. www.reaktor.com

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Aalto Squad students on campus
Studier Publicerat:

Antalet sökande till Aalto-universitetet ökade i vårens andra gemensamma ansökan

Aaltos finsk- och svenskspråkiga kandidatprogram lockade 13 500 sökande
From left to right: Lasse Kukkonen, Ida Parkkinen, Luisa Cardoso and Elias Keski-Nisula
Studier Publicerat:

Träffa Unite! studentrepresentanterna Elias, Ida, Lasse och Luísa

Unite! universitetsalliansen har en egen studentkår, SURE!
Emma Nordback vasemmalla ja Niina Nurmi oikealla. Kuva: Oona Hilli, Aalto-yliopistoU
Pressmeddelanden Publicerat:

Ny studie: Individer i välmående team kan vara nära utbrändhet medan dysfunktionella team kan bestå av välmående individer

Det är mer sannolikt att både teamet och individerna mår bra om man reflekterar och delar med sig av sina problem inom teamet, och om det finns goda relationer mellan alla medlemmar. Långt ifrån alla team lyckas hitta rätt balans visar ny forskning.
Two students standing next to a train studying a map.
Studier Publicerat:

Hoppa på Unite! tåget från Barcelona till Grenoble - ansök senast den 7 april

Följ med på resan mot hållbar mobilitet och interkulturalitet på Unite! tåget.