Yhteistyö

FinnCERES

FinnCERES on materiaalien biotalouden osaamiskeskittymä - lippulaivahanke kestävää tulevaisuuttamme varten.
Birch leaves. Photo: Valeria Azovskaya

FinnCERES on Aalto-yliopiston ja VTT:n yhteinen materiaalien biotalouden osaamiskeskus. FinnCERESin tavoitteena on kehittää puuraaka-aineesta biotalouden materiaaleja varmistaen samalla edellytykset kestävään, ympäristöä säästävään tulevaisuuteen.

Lisätietoja hankkeen sivuilta finnceres.fi

Metsäteollisuudessa on käynnissä merkittävä siirtymäkausi. On kehitettävä uutta liiketoimintaa, joka perustuu uudenlaisiin suuremman lisäarvon tuotteisiin, jotka valmistetaan puuraaka-aineesta, lignoselluloosasta. Aalto ja VTT muodostavat yhdessä huippuluokan tiedepohjaisen osaamiskeskittymän, FinnCERESin, joka keskittyy lignoselluloosaan ja biotalouden materiaaleihin. Toiminnallaan FinnCERES tukee suoraan Suomen kansallisen biotalousstrategian toteuttamista. 

FinnCERESin tuoma muutos

FinnCERES puuttuu joihinkin maapallon pakottavimpiin megatrendeihin, kuten resurssien riittävyyteen, ilmastonmuutokseen ja elämänlaatuun, muuttamalla nämä haasteet mahdollisuuksiksi ja edelleen mahdollisiksi ratkaisuiksi, jotka perustuvat tieteellisiin havaintoihin. Ratkaisuja ovat muun muassa

  • uusien biomateriaalien käyttö muovien korvaamiseen tai poistamiseen
  • tekstiilikuitukuilun ylittäminen
  • kevyiden materiaalien kehittäminen erilaisia loppukäyttöjä varten
  • osittain biopohjaiseen elektroniikkaan liittyvien erilaisten ratkaisujen arviointi.

FinnCERES perustuu Aallon ja VTT:n vakiintuneeseen yhteistyöhön biotalouden alalla, kehittyneeseen biotalouden infrastruktuuriin, jatkuvaan teknologiseen edistykseen ja useisiin spin off -yrityksiin. Lippulaivahanke toimii tiiviissä yhteistyössä teollisuuden ja muiden sidosryhmien kanssa varmistaakseen tieteellisten tulostensa taloudelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset.

Lisää tästä aiheesta

nanoselluloosakalvoja
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aurinkokennojen ja erikoislasien rakennuspalikat voidaan saada puusta – tai miljardin tonnin jätevuoresta

Kansainvälinen tutkijaryhmä kartoitti, miten kasvien biomassalla voidaan korvata uusiutumattomia luonnonvaroja optisissa sovelluksissa. Metsän sijaan tutkijat hakisivat raaka-ainetta elintarviketeollisuuden ja maatalouden sivuvirroista.
Ligniinillä käsitelty tuoli
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Biopohjainen puunsuoja päihittää perinteiset synteettiset vaihtoehdot

Myrkyttömästä teollisuuden sivutuotteesta on kehitetty hyvin kulutusta kestävä, auringonvalolta ja tahroilta suojaava puunsuoja.
Boreal forest belt
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Boreaalisen vyöhykkeen akateeminen yhteistyö vauhdittamaan biopohjaisia innovaatioita

Aalto-yliopisto, VTT ja University of British Columbia (UBC) yhdistävät vahvan biopohjaisten materiaalien osaamisensa Boreal Alliance -kumppanuuden myötä. Yhteistyö konkretisoituu FinnCERES-lippulaivahankkeen ja UBC:n BioProducts Instituten kautta.
Because of its lightness, its heat insulation properties, and its strength, the foam material can also be used for insulation in buildings if it is both resistant to humidity and fire safe. Picture: Mikko Raskinen.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Iskuja ja kuumuutta kestävä puuvaahto haastaa muovin ja sopii jopa syötäväksi

Uusi biomateriaali voisi korvata esimerkiksi styroksin ja kuplamuovin. Materiaalin kehitystä vauhditetaan tekoälyn avulla.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu