Uutiset

Vaihto-opiskelu vaihtui Case korona -raportin laatimiseen

Oma aktiivisuus ja opiskelijoiden osaamiseen luottava professori tekivät kolmannen vuoden rahoituksen opiskelijoista yhteiskunnallisesti merkittävän raportin kirjoittajia.
Kuvassa näkyvät rahoituksen opiskelijat Omar Khary ja Valtteri Heikkala. Kuva on saatu opiskelijoilta.

Rahoituksen professori Vesa Puttonen ja opiskelijat Valtteri Heikkala ja Omar Khary julkaisivat maaliskuun lopussa mediassakin huomiota saaneen analyysin koronaviruspandemian vaikutuksista ravintola- ja majoitusalan kassatilanteeseen. Kolmannen vuoden rahoituksen opiskelijat kertovat nyt itse, miten he pääsivät mukaan laatimaan tätä tärkeää raporttia ja mitä salamannopea prosessi heille opetti.  

”Jouduimme koronaviruksen takia palaamaan vaihto-opinnoistamme suunniteltua aikaisemmin ja ajattelimme, että vaihtoyliopiston etäopintojen lisäksi olisi kiva tehdä myös maisterikurssi”, Valtteri Heikkala kertoo.

”Päätimme lähettää professorillemme Vesa Puttoselle viestin ja kysyä, olisiko mahdollista tehdä hänen kanssaan jokin projektityö. Vesa Puttonen vastasi välittömästi ja kertoi, että oli miettinyt ’Case koronan’ tekemistä. Siitä se sitten lähti”, Omar Khary jatkaa.

Projektin suunnittelu ja koordinointi hoituivat sujuvasti videokokousten avulla. Tutkimusmenetelmien valinta tehtiin huolellisesti, koska tavoitteena oli saada aikaan luotettava, mutta samalla nopeasti toteutettava analyysi. 

Valtteri Heikkala ja Omar Khary olivat tehneet yhteistyötä opintojen ensimmäisestä päivästä lähtien, joten he pystyivät joustavasti ottamaan molempien taidoista kaiken irti, ja työryhmän työskentely sujui tehokkaasti.  

Tiukka aikataulu ja ohjaajan luottamus motivoivat

Ravitsemis- ja majoitusala oli opiskelijoille ennalta tuttu lähinnä vain alan yrityskauppojen seuraamisesta. Ala tuntui kuitenkin heti mielenkiintoiselta, koska se oli niin vahvan myllerryksen keskellä ja koska alan ydinliiketoimintaa rajoitetiin niin vahvasti.

Sekä päättäjien toiminnasta että ohjaajan kanssa käydyistä keskusteluista Valtteri Heikkala ja Omar Khary ymmärsivät heti, että raportti tuli tarpeeseen. Tiukka aikataulu motivoi, ja opiskelijat kiittävät sekä aikaisempien opintojen antamia valmiuksia että Vesa Puttosen osoittamaa vahvaa luottamusta opiskelijoiden tekemiseen.

”Kauppiksessa pääsee tekemään tosi siistejä juttuja, jos vain intoa riittää. Meillekin tuli heti fiilis, että osallistumme relevanttiin keskusteluun ja tuomme siihen ehkä myös jotain lisää. Olimme saaneet koulusta erinomaiset eväät tämän analyysin tekemiseen, ja opittua tietoa piti vain osata muokata ja hyödyntää”, Omar Khary kertoo.

”Rahoituksen pääaineen kautta tilinpäätösten analysointi on tullut tutuksi, joten perusosaaminen tämän raportin tekemiseen oli hallussa. Sanoisin kuitenkin, että yliopiston suurin anti on ollut se, että olemme oppineet omaksumaan ja hyödyntämään tietoa nopeasti. Tässä projektissa nämä taidot todella korostuivat. Oli myös hienoa saada Vesa Puttoselta täysi luotto meidän tekemiseemme”, Valtteri Heikkala jatkaa.

Kiinnostus toimialaan jatkuu

Raportin tekeminen opetti paljon myös ravintola- ja majoitustoimialasta ja erityisesti sen haavoittuvuudesta asiakasvirran katketessa. Lisäksi tutuksi tuli virtuaalinen tiimityöskentely, jossa kaikki tiimin jäsenet ovat koko prosessin ajan eri paikoissa ja pitävät yhteyttä vain videopuhelun tai sähköpostin välityksellä.

Etätyöskentely jatkuu näillä näkymin pitkälle kevääseen ja koska kesätyöt alkavat vasta toukokuussa, Omar Khary ja Valtteri Heikkala suorittavat kevään aikana vaihto-opintoja ja lisää maisteriopintoja. Arki kuluu opiskellen, videopuheluissa kavereiden kanssa jutellen ja urheillen. Myös kiinnostus ravintola- ja majoitustoimialaan on jatkunut.

”Meille jäi toimialan tutkiskelu päälle ja aloimme pohtia, tullaanko alalla näkemään lähiaikoina paljon yritysostoja. Pohdimme myös millaisia sijoituskohteita ala saattaa tarjota pääomasijoittajille ja yksityissijoittajille, jos riskinkantokykyä riittää.”

Linkki raporttiin:

Puttonen Vesa, Heikkala Valtteri, Khary Omar. Case korona: Kassatilanne ravitsemus- ja majoitustoimialoilla. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, rahoituksen laitos.
https://www.aalto.fi/sites/g/files/flghsv161/files/2020-03/Case_Korona_26032020.pdf

Lue myös:

Kuvassa näkyy rahoituksen professori Vesa Puttonen ja kuvan otti Evelin Kask.

Pikavauhtia tehty raportti paljastaa, miten ravintola– ja majoitusalan kassat kestävät koronakriisissä

Professori Vesa Puttosen työryhmän raportti auttaa päätöksentekijöitä arvioimaan ravintoloiden sulkemisen vaikutuksia.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.