Unite-yliopistot edistävät avointa tiedettä ja tukipalveluiden yhteisöä
Yksi UNITE.H2020-hankkeen painopistealueista on avoimen tieteen edistäminen. Avoin tiede on läpinäkyvää ja saatavilla olevaa tietoa, jota jaetaan ja kehitetään yhteistyöverkostojen kautta. Se kattaa ideoiden, tietojen, menetelmien ja tulosten jakamisen paikallisten, kansallisten, alueellisten ja maailmanlaajuisten yhteistyöverkostojen kanssa. Avoin tiede käsittää myös tieteellisen tiedon tuotannon ja käytön näiden yhteistyöverkostojen kesken.
Tapaamisen tavoitteena oli edistää Uniten avoimen tieteen tukipalvelujen yhteisöä ja Uniten avoimen tieteen ja innovaatioiden tiekartassa asetettuja strategisia tavoitteita.
”Avoin tiede ei ole hieno iskulause. Se merkitsee uusia filosofisia, sosiologisia ja organisatorisia periaatteita, käytäntöjä ja tavoitteita tutkimuksen ja innovaation toteuttamiselle digitaalisella aikakaudella. Se tuo tutkijoille uuden roolin. Unite-yliopistoissa tutkimme uutta digitaalisen aikakauden tieteen instituutiota rakentaaksemme avointa ja demokraattista tulevaisuuttamme eurooppalaisina yliopistoina”, kertoo Rubén Vicente-Sáez, työpaketin "Creating a High Impact European Open Science and Innovation University" vetäjä.
Avoimen tieteen koulutukset houkuttelevat ennätysmäärän osallistujia
Aalto-yliopiston avoimen tieteen ja ACRIS-yksikön johtaja Anne Sunikka esitteli Aallon avoimen tieteen ja tutkimuksen palveluita sekä kertoi avoimen tieteen kehittymisestä Suomessa. Vuonna 2014 vain 13 prosenttia Aalto-yliopison julkaisuista oli avoimia, nykyään luku on jo lähellä 80 prosenttia. Tällä hetkellä Aallon tutkimuspalvelut keskittyvät vahvasti koulutukseen. Enrico Glerean, Staff Scientist & Data Agentesitteli yksikön tarjoamaa sarjaa tutkimusdatan hallintaa ja avointa tiedettä käsitteleviä koulutuksia, joihin kuka vaan voi osallistua. Koulutukset ovat keränneet tuhansia osallistujia eri puolilta maailmaa. Avoimen tieteen ja datanhallinnan koulutusten tallenteet ovat myös avoimesti kaikkien saatavilla täällä.
Parhaita käytäntöjä jaettiin luonnossa kävellen
Tutustumalla läheiseen luonnonsuojelualueeseen kesäkoulun osallistujat saivat tilaisuuden verkostoitua ja vaihtaa kokemuksia siitä, miten tutkimusyhteisöille suunnattuja avoimen tieteen tukipalveluja edistetään kussakin kumppaniyliopistossa. Ryhmä vieraili Aalto-yliopiston useissa avointa tiedettä tukevissa infrastruktuureissa, kuten Biofiliassa. Biofilia tarjoaa taiteilijoille, tutkijoille ja opiskelijoille mahdollisuuden osallistua biotieteisiin ja sen sovelluksiin osana kulttuurista ja taidekontekstia. Victoria Kang, Biofilia Lab Manager, esitteli kuinka Biofilian avulla voidaan luoda yhteyksiä biotieteiden, tekniikan ja taiteen välillä.
Parhaat käytännöt julkaistaan myöhemmin tänä vuonna avoimen tieteen käsikirjan muodossa. Käsikirja on käytännöllinen opas, joka on suunnattu niin tutkijoille, yliopistojen johtajille kuin päättäjillekin.
Yliopistoverkosto Unite!
Unite! on yksi Euroopan komission rahoittamista Eurooppalaiset yliopistot -verkostoista, jonka jäsen Aalto-yliopisto on yhdessä kahdeksan muun korkeatasoisen eurooppalaisen yliopiston kanssa. Unite! pyrkii merkittävästi vahvistamaan opiskelijoiden ja henkilökunnan liikkuvuutta sekä edistämään eurooppalaisen korkeakoulutuksen laatua, osallisuutta ja kilpailukykyä.

- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia

Älyrakennukset, käyttäjäkokemus ja kestävyys: Talotekniikan avainasema 2030
Talotekniikka 2030 -ryhmän perustamisen pontimena oli rakentamisen muutos yhä teknisemmäksi ja siitä seuraava tarve muuttaa vakiintuneita toimintatapoja ja talotekniikan asemaa. Talotekniikan rooli rakentamisen arvoketjussa -tutkimus pureutui näihin ydinkysymyksiin. Haastattelimme tutkimuksen tekijöitä.
Liikesivistysrahastolta merkittäviä apurahoja Aalto-yliopiston tutkijoille
Aalto-yliopisto saa yliopistoista suurimman tuen. Apurahan saa 62 projektia ja tuen suuruus on yhteensä 728 400 euroa.TkT Janne Naapuri sai Gustaf Kompan väitöskirjapalkinnon
Suomalaisten Kemistien Seuran Gust. Kompan vuoden 2023 väitöskirjapalkinto myönnettiin tekniikan tohtori Janne Naapurille Aalto-yliopistosta ja tekniikan tohtori Jussi Isokuorttille Tampereen teknillisestä yliopistosta.