Uutiset

“Työn saaminen Suomessa ei ole helppoa ulkomaalaisille”

Audrey Poudrier Tremblay on Aalto-yliopiston alumni, joka kertoi tarinansa Suomessa työskentelystä osana syyskuussa julkaistua Finland Works -verkkokurssia.

Audrey Poudrier Tremblay being interviewed for a video.
Audrey Poudrier Tremblay antamassa haastattelua suomalaisesta työkulttuurista / kuva: Roope Kiviranta

Aalto-yliopisto julkaisi avoimen Finland Works -verkkokurssin syyskuussa 2021. Itseohjautuvalle kurssille kirjautui jo ensimmäisten päivien aikana 500 käyttäjää, ja oppijoiden määrä jatkaa kasvuaan. Kurssin sisältö esitetään kurssialustalla video-, podcast- ja tekstimuodossa. Pyysimme kurssin videoilla esiintyviä kansainvälisiä Aallon alumneja jakamaan näkemyksiään suomalaisesta työkulttuurista ja uran rakentamisesta Suomessa. Yksi heistä on Audrey Poudrier Tremblay Kanadan Quebecistä.

“Työn saaminen Suomessa ei ole helppoa ulkomaalaisille”, Poudrier Tremblay toteaa. Hän nimeää verkostojen puutteen ja suomen kielen osaamattomuuden merkittäviksi esteiksi Suomeen työllistymiselle. “Ulkomaalaisina aloitamme työnhaun ilman kontakteja ja verkostoja. Olemme jo valmiiksi pari askelta jäljessä verrattuna ihmisiin, jotka ovat asuneet täällä koko elämänsä”, Poudrier Tremblay sanoo.

Kulttuuriset ja yhteiskunnalliset rakenteet eivät vielä Poudrier Tremblayn mielestä täysin tue kansainvälisiä osaajia, jotka ovat jo Suomessa. “Mielestäni monimuotoisuudessa ja erilaisissa näkökulmissa piilee uskomaton voima. Suomi on mahtava, mutta maa ei ole vielä riittävästi päässyt kiinni kansainvälisiin mahdollisuuksiin ja toivon, että tämä muuttuu pian.”

Finland Works -verkkokurssi avaa suomalaista työkulttuuria ja uran rakentamista Suomessa. Kurssi on suunniteltu erityisesti kansainvälisille opiskelijoille ja työnhakijoille, jotka haluavat tietää enemmän suomalaisen työelämän erityispiirteistä. Kurssi on rekrytointi- ja ura-ammattilaisten tuottama ja sisältöä täydentävät Aallon kansainvälisten alumnien tarinat ja kokemukset. Finland Works on osa Future of Work -verkko-oppimismoduulia.

Matalat hierarkiat lisäävät osallisuutta

Poudrier Tremblayn ensikosketus Suomeen oli vaihto-opinnot kandivaiheessa, ja myöhemmin hän teki maisterintutkintonsa Aalto-yliopiston tuotantotalouden ohjelmassa. Tällä hetkellä hän työskentelee KONEella operatiivisena suuunnittelupäällikkönä kansainvälisen kunnossapidon puolella. Poudrier Tremblayn matka KONEella alkoi harjoittelijaohjelmasta, mikä tutustutti hänet suomalaiseen työkulttuuriin ja sen ominaisuuksiin. Poudrier Tremblayn mielestä hierarkia on paljon matalampi Suomessa kuin Kanadassa.

“Kun aloitin harjoittelijana, koin, että mielipiteitäni arvostettiin. Minua rohkaistiin haastamaan muiden mielipiteitä, myös heidän jotka ovat minua paljon korkeammassa asemassa”, Poudrier Tremblay kertoo.

Yksi konkreettinen esimerkki matalasta organisaatiokulttuurista oli etunimien käyttö puhuteltaessa. “Kollegani puhuivat yrityksen toimitusjohtajasta hänen etunimellään!” Poudrier Tremblay nauraa. “Se kertoi minulle paljon suomalaisesta työkulttuurista.”

Kollegani puhuivat yrityksen toimitusjohtajasta hänen etunimellään!

Audrey Poudrier Tremblay

Yhteyden löytäminen suomalaisiin

Audrey Poudrier Tremblay ylistää Suomen tasa-arvoa työelämän lisäksi myös yhteiskunnallisella tasolla.

“Tasa-arvo on hyvin juurtunut suomalaiseen yhteiskuntaan ja Suomi on esimerkiksi mahtava maa naisille. Naiset ovat edustettuina hallituksessa ja johtavissa asemissa”, Poudrier Tremblay havainnoi.

Kansainvälisille työnhakijoille hänen neuvonsa on kiinnostavien ihmisten lähestyminen LinkedInissä ja muissa verkostoissa vaikka ei tuntisi henkilöä ennalta.

“Ole rohkea ja koeta löytää yhteys ihmisiin”, Poudrier Tremblay kannustaa.

Katso Audrey Poudrier Tremblayn koko tarina alta ja rekisteröidy Finland Works -kurssille täältä:

https://futureofwork.fi/courses/finland-works/

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

kampus kesällä
Kampus, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Opiskelijoiden osallistavan budjetoinnin äänestys ratkesi – voittajaksi valittiin puutarhapenkit

Keväällä 2021 Aalto-yliopiston opiskelijoilta kysyttiin, miten he haluaisivat käyttää 12 000 euroa yliopiston budjetista kampuksen kehittämiseen opiskelijoiden hyvinvoinnin näkökulmasta.
Henri Salomaa
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Henri Salomaa

”Työelämässä on tärkeää halu oppia, sillä osaaminen ja ammattitaito kehittyvät suurilta osin vasta käytännössä”, kertoo alumnimme Henri Salomaa, joka työskentelee Deloittella tilintarkastuksen Traineena ja samanaikaisesti opiskelee viimeistä vuotta laskentatoimen maisteriohjelmassa.
Opinnot Julkaistu:

Uusi kurssi opiskeluhyvinvoinnista: Kohti parempaa opiskelua (3 op) keväällä 2022

Uusi kurssi opiskeluhyvinvoinnista: Kohti parempaa opiskelua (3 op) keväällä 2022 // New course on student wellbeing in Finnish: Kohti parempaa opiskelua (3cr) spring 2022.
Otakaari 1 Kuva: Aino Huovio / Aalto-yliopisto
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Otakaari 1:n käytäväovet lukitaan, käytä kulkutunnistetta

Opiskelija, tarkistathan, että sinulla on joko rekisteröity HSL-kortti tai hae opiskelijan kulkutunniste Väreen aulapalvelupisteestä ja rekisteröi se. Uudet kulkualueet tulevat voimaan kampuksella 16.11.