Uutiset

Terveysteknologian kehitys elää yhteistyöstä

Kehittyneitä implantteja, terveydenhuollon tekoälysovelluksia ja aivokuvantamislaitteita luodaan yritysten, tutkijoiden, lääkärien ja potilaiden yhteistyönä.
Markus Mäkelä
"Tekoälyn avulla voimme myös löytää kroonisille taudeille altteimmat potilaat, jolloin sairauksia voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi elintapoja muuttamalla." Kuva: Aleksi Poutanen

Markus Mäkelä, Executive in Residence:

Johdan Aalto Health Platformia, joka yhdistää Aalto-yliopiston yli 90 terveysalaa tutkivaa ryhmää yritysten, terveydenhuollon ja muiden yhteiskunnan toimijoiden kanssa. Projekteissamme kehitetään ja suunnitellaan ihmisten terveyden kannalta merkittäviä teknologioita, menetelmiä ja tiloja. Näitä ovat esimerkiksi aivokuvantamisessa käytettävä MEG-laite, uudet implanttimateriaalit, innovatiivinen sairaala-arkkitehtuuri sekä neurotieteen menetelmät, joita on tutkittu jo 40 vuotta - ensin Teknillisessä korkeakoulussa ja nyt Aallossa.

Yksi viime vuosien kiinnostavimmista innovaatioista on Surgify Medical Oy:n kehittämä neurokirurgian instrumentti, joka pyrkii ehkäisemään hermo- ja verisuonivaurioita leikkausten aikana. Aallon tutkijat ovat kehittäneet teknologiaa yhteistyössä HUSin ja maailmankuulun neurokirurgin Juha Hernesniemen kanssa.

Teknologian kehittämisen lisäksi tutkijat tuottavat tietoa organisaatioiden ja koko yhteiskunnan päätöksenteon tueksi. Esimerkiksi tuotantotalouden tutkijoita on ollut mukana kansallisen sote-järjestelmän suunnittelussa.

Tekoäly ja koneoppiminen lupaavat parannuksia myös potilastyöhön. Esimerkiksi harvinaisten tautien ajoittain vaikea diagnosointi nopeutuu, kun tietokone opetetaan suurten tietoaineistojen avulla tukemaan lääkäriä diagnoosien tekemisessä. 

Väestön ikääntyessä terveydenhuollon tarpeet ja kustannukset kasvavat. Elämme entistä pidempään ja ehdimme sairastaa enemmän. Kustannussäästöjä voidaan kuitenkin saavuttaa, kun lääketieteellinen hoito yksilöllistyy. Tekoäly mahdollistaa hoitojen tarkemman kohdentamisen muun muassa potilaan geeniperimän mukaan, mikä tekee hoidosta tehokkaampaa. Tekoälyn avulla voimme myös löytää kroonisille taudeille altteimmat potilaat, jolloin sairauksia voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi elintapoja muuttamalla. Meillä Aallossa Euroopan kärkeen kuuluva tekoälyosaaminen kytkeytyy biolääketieteelliseen tutkimukseen ja sovelluksiin.

Edustan Aaltoa Health Capital Helsinki (HCH) -allianssissa, joka edistää life sciences- ja terveysteknologia-alan liiketoimintaa. Perustimme allianssin aluksi yhdessä HUSin, Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin kanssa. Nyt mukana ovat myös ammattikorkeakoulut Laurea, Metropolia ja Haaga-Helia sekä Espoon kaupunki. Lukuisat yritykset osallistuvat allianssiin eri hankkeissa. 

HCH tuo osaltaan yrityksiä, julkishallintoa ja tutkimuslaitoksia yhteen pääkaupunkiseudulla. Toimintaan halutaan yhä vahvemmin mukaan myös kansainvälisiä suuryrityksiä. Yrittäjiä palvelee muun muassa HCH-organisaatioiden terveyskiihdyttämöiden polku: Terkko Health X sekä Spark Finland ja Biodesign Finland, joiden mallit olemme tuoneet Stanfordin yliopistosta.

 

Puhtaasta energiasta räätälöityyn lääketieteeseen – uusi kirja kertoo yliopiston vaikuttavuudesta

Aaltovaikutus on kunnianosoitus kymmenien tutkijoiden kunnianhimoiselle ja tinkimättömälle työlle.

Lue lisää
Aalto Effect book cover / Photo by Mikko Raskinen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Two lab-coated women in a laboratory looking at pipes.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kemian ja kauppatieteen opiskelijat kehittivät kasvipohjaisia tuotteita Valion kanssa

Kahden maisteriopiskelijan tiimi teki yhteistyötä Valion kanssa Aalto Thesis -projektissa puolen vuoden ajan.
Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2020 Pekka Ala-Pietilä. Kuva: Heidi Piiroinen/Sanoma.
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Pekka Ala-Pietilä on Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2020

Elämä on oppimismatka: oppiminen ei itsessään lopu koskaan, kuvaa Huhtamäen ja Sanoman hallitusten puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä.
Man using computer on a bean bag chair while people are in line on the background
Yhteistyö Julkaistu:

Opiskelijat ja työnantajat kohtasivat monipuolisesti virtuaalisen viikon aikana

Aalto Talent Expo Virtual Week järjestettiin 5-9.10.2020. Virtuaalinen viikko korvasi tammikuulle siirrettyä Aalto Talent Expo kontaktointi- ja rekrytointimessua.
Doctor of Technology Anu Kaukovirta
Yhteistyö Julkaistu:

Kemian tekniikan korkeakoulun vuoden alumniksi 2020 on valittu Anu Kaukovirta

Huomionosoituksena merkittävästä urastaan ja roolistaan yhteiskunnassamme, tekniikan tohtori Anu Kaukovirta on valittu Kemian tekniikan korkeakoulun vuoden alumniksi 2020. Hän on työskennellyt sekä tutkijana että johtajana teollisuudessa ja tutkimuslaitoksissa ja koko uransa ajan ollut tiiviissä yhteydessä kouluunsa. Tällä hetkellä Anu työskentelee Luonnonvarakeskuksessa (LUKE) tutkimusyksikön johtajana.