Terveysteknologian kehitys elää yhteistyöstä
Markus Mäkelä, Executive in Residence:
Johdan Aalto Health Platformia, joka yhdistää Aalto-yliopiston yli 90 terveysalaa tutkivaa ryhmää yritysten, terveydenhuollon ja muiden yhteiskunnan toimijoiden kanssa. Projekteissamme kehitetään ja suunnitellaan ihmisten terveyden kannalta merkittäviä teknologioita, menetelmiä ja tiloja. Näitä ovat esimerkiksi aivokuvantamisessa käytettävä MEG-laite, uudet implanttimateriaalit, innovatiivinen sairaala-arkkitehtuuri sekä neurotieteen menetelmät, joita on tutkittu jo 40 vuotta - ensin Teknillisessä korkeakoulussa ja nyt Aallossa.
Yksi viime vuosien kiinnostavimmista innovaatioista on Surgify Medical Oy:n kehittämä neurokirurgian instrumentti, joka pyrkii ehkäisemään hermo- ja verisuonivaurioita leikkausten aikana. Aallon tutkijat ovat kehittäneet teknologiaa yhteistyössä HUSin ja maailmankuulun neurokirurgin Juha Hernesniemen kanssa.
Teknologian kehittämisen lisäksi tutkijat tuottavat tietoa organisaatioiden ja koko yhteiskunnan päätöksenteon tueksi. Esimerkiksi tuotantotalouden tutkijoita on ollut mukana kansallisen sote-järjestelmän suunnittelussa.
Tekoäly ja koneoppiminen lupaavat parannuksia myös potilastyöhön. Esimerkiksi harvinaisten tautien ajoittain vaikea diagnosointi nopeutuu, kun tietokone opetetaan suurten tietoaineistojen avulla tukemaan lääkäriä diagnoosien tekemisessä.
Väestön ikääntyessä terveydenhuollon tarpeet ja kustannukset kasvavat. Elämme entistä pidempään ja ehdimme sairastaa enemmän. Kustannussäästöjä voidaan kuitenkin saavuttaa, kun lääketieteellinen hoito yksilöllistyy. Tekoäly mahdollistaa hoitojen tarkemman kohdentamisen muun muassa potilaan geeniperimän mukaan, mikä tekee hoidosta tehokkaampaa. Tekoälyn avulla voimme myös löytää kroonisille taudeille altteimmat potilaat, jolloin sairauksia voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi elintapoja muuttamalla. Meillä Aallossa Euroopan kärkeen kuuluva tekoälyosaaminen kytkeytyy biolääketieteelliseen tutkimukseen ja sovelluksiin.
Edustan Aaltoa Health Capital Helsinki (HCH) -allianssissa, joka edistää life sciences- ja terveysteknologia-alan liiketoimintaa. Perustimme allianssin aluksi yhdessä HUSin, Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin kanssa. Nyt mukana ovat myös ammattikorkeakoulut Laurea, Metropolia ja Haaga-Helia sekä Espoon kaupunki. Lukuisat yritykset osallistuvat allianssiin eri hankkeissa.
HCH tuo osaltaan yrityksiä, julkishallintoa ja tutkimuslaitoksia yhteen pääkaupunkiseudulla. Toimintaan halutaan yhä vahvemmin mukaan myös kansainvälisiä suuryrityksiä. Yrittäjiä palvelee muun muassa HCH-organisaatioiden terveyskiihdyttämöiden polku: Terkko Health X sekä Spark Finland ja Biodesign Finland, joiden mallit olemme tuoneet Stanfordin yliopistosta.
Puhtaasta energiasta räätälöityyn lääketieteeseen – uusi kirja kertoo yliopiston vaikuttavuudesta
Aaltovaikutus on kunnianosoitus kymmenien tutkijoiden kunnianhimoiselle ja tinkimättömälle työlle.