Uutiset

Tekoälyavusteinen laite voi pian korvata perinteisen stetoskoopin ja merkittävästi nopeuttaa oikeaa diagnoosia

Aalto-lähtöinen startup Vital Signs esittelee keksintöä Slushin pitchauskilpailussa ensi viikolla.
Vital Signs
Vital Signs -tiimi, tekoälykehittäjä Eetu Vilkki (vas.), insinööri Aki Laakso ja tiimin johtaja Alexis Kouros esittivät laitteen ja järjestelmän Lissabonissa järjestetyssä Websummitissa marraskuussa 2021.

Stetoskooppi on lääkärin tärkeimpiä apuvälineitä, mutta itse laite ei ole juuri kehittynyt sitten 1960-luvun. Nyt Aalto-yliopistossa on kehitetty laite, joka analysoi tekoälyn avulla lukuisia kehon toimintoja ja tarjoaa lääkärille todennäköistä diagnoosia sekä ehdotuksia sopivimmiksi jatkotutkimuksiksi. Tutkijat uskovat, että uusi laite voisi korvata stetoskoopin ja mahdollistaa nopeammat ja tarkemmat diagnoosit.

Laitetta on viemässä markkinoille startup nimeltä Vital Signs. Tutkijat testaavat laitetta parhaillaan kliinisessä pilottitutkimuksessa. Tarkoituksena on lanseerata tuote tärkeimmille Euroopan-markkinoille 2023 loppuun mennessä.

“Meillä on toimiva prototyyppi, ja kehitysreitti on täysin selvä, sanoo tutkimusryhmää johtava lääkäri Alexis Kouros.

device
Tutkijoiden kehittämä laite analysoi kehon toimintoja ja tarjoaa lääkärille diagnoosia sekä jatkotutkimusehdotuksia.

Vital Signs osallistuu ensi viikolla järjestettävän Slush-tapahtuman huipennukseen, Slush 100 -pitchauskilpailuun. Startup on valittu semifinaaliin 20 parhaan joukkoon, alkuperäisestä sadan ehdokkaan joukosta.

“Menen ylpeästi esittämään tätä, koska tässä ollaan oikeasti vaikuttamassa ihmisten elämään. Jos sen yhteydessä tulee taloudellista menestystä niin hyvä”, Kouros kertoo tunnelmia ennen tapahtumaa.

Uusi laite nauhoittaa erilaisia vartalon ääniä ja analysoi lukuisia ominaisuuksia happisaturaatiosta pulssiin ja lämpötilaan. Näitä tietoja se analysoi hyödyntäen tekoälyä, joka käyttää lisäksi tausta-aineistoja, muun muassa potilastietoja laboratoriotutkimuksista ja lääkityksestä. 

Lopputuloksena laite esittää lääkärille todennäköisen diagnoosin värikoodatun sanapilven muodossa. Lisäksi se tarjoaa listan hyödyllisistä jatkotutkimuksista. Lääkäriltä laitteen käyttö ei edellytä uusia kirjaamis- tai muita työvaiheita.

Laitteen kehitys sai alkunsa Biodesign-projektista, joka on kehitetty Stanfordin yliopistossa. Kyseessä on konsepti, jossa monitieteinen tiimi laitetaan sairaalaympäristöön tutkimaan siellä olevia tarpeita ja kehittämään niihin innovaatioita. Vital Signsin taustalla oleva tutkijaryhmä osallistui projektiin vuonna 2019, missä vaiheessa mukana oli tutkijoita Aallon lisäksi Helsingin yliopistosta ja HUSista. Alkuvaiheen jälkeen projekti jatkui Aalto-yliopistossa Business Finlandin rahoituksen turvin.

Aallon projekti päättyy parin kuukauden päästä, jolloin työ irtoaa yliopistosta ja jatkuu uudessa yrityksessä.

Slush järjestetään tänä vuonna 1.– 2. joulukuuta.

Tutustu muihin Slush-tapahtumaan osallistuviin startupeihin:

Biopsy needle

Auroptic Medicalille Slush-voitto

Biopsianäytteiden ottoa kehittävään tekniikkaan erikoistunut startup nappasi voiton Slushin Y Science -kilpailussa.

Uutiset
Because of its lightness, its heat insulation properties, and its strength, the foam material can also be used for insulation in buildings if it is both resistant to humidity and fire safe. Picture: Mikko Raskinen.

Iskuja ja kuumuutta kestävä puuvaahto haastaa muovin ja sopii jopa syötäväksi

Uusi biomateriaali voisi korvata esimerkiksi styroksin ja kuplamuovin. Materiaalin kehitystä vauhditetaan tekoälyn avulla.

Uutiset
The computer game could help in the treatment of depression alongside therapy and drug treatment. Picture: Matias Palva’s research group, Aalto University.

Tutkijat kehittävät tietokonepeliä masennuksen hoitoon

Terapeuttisen toimintavideopelin pelaaminen voi helpottaa masennuspotilaiden oireita ja parantaa heidän kognitiivista toimintakykyään.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

vihreät liput, green flags. Kuva: Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Liikesivistysrahastolta merkittäviä apurahoja Aalto-yliopiston tutkijoille

Aalto-yliopisto saa yliopistoista suurimman tuen. Apurahan saa 62 projektia ja tuen suuruus on yhteensä 728 400 euroa.
Janne Naapuri
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

TkT Janne Naapuri sai Gustaf Kompan väitöskirjapalkinnon

Suomalaisten Kemistien Seuran Gust. Kompan vuoden 2023 väitöskirjapalkinto myönnettiin tekniikan tohtori Janne Naapurille Aalto-yliopistosta ja tekniikan tohtori Jussi Isokuorttille Tampereen teknillisestä yliopistosta.
Picture of the themes of this course
Opinnot Julkaistu:

Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) -kurssi tulossa jälleen keväällä

Suosittu Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) järjestään keväällä suomeksi ja englanniksi!
Designs for a Cooler Planet 2024 Open call
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Hae syksyn Designs for a Cooler Planetiin 22.1.2024 mennessä

Kerro miten tutkimuksesi tai projektisi muuttaa maailmaa.