Uutiset

Tekoälyavusteinen laite voi pian korvata perinteisen stetoskoopin ja merkittävästi nopeuttaa oikeaa diagnoosia

Aalto-lähtöinen startup Vital Signs esittelee keksintöä Slushin pitchauskilpailussa ensi viikolla.
Vital Signs
Vital Signs -tiimi, tekoälykehittäjä Eetu Vilkki (vas.), insinööri Aki Laakso ja tiimin johtaja Alexis Kouros esittivät laitteen ja järjestelmän Lissabonissa järjestetyssä Websummitissa marraskuussa 2021.

Stetoskooppi on lääkärin tärkeimpiä apuvälineitä, mutta itse laite ei ole juuri kehittynyt sitten 1960-luvun. Nyt Aalto-yliopistossa on kehitetty laite, joka analysoi tekoälyn avulla lukuisia kehon toimintoja ja tarjoaa lääkärille todennäköistä diagnoosia sekä ehdotuksia sopivimmiksi jatkotutkimuksiksi. Tutkijat uskovat, että uusi laite voisi korvata stetoskoopin ja mahdollistaa nopeammat ja tarkemmat diagnoosit.

Laitetta on viemässä markkinoille startup nimeltä Vital Signs. Tutkijat testaavat laitetta parhaillaan kliinisessä pilottitutkimuksessa. Tarkoituksena on lanseerata tuote tärkeimmille Euroopan-markkinoille 2023 loppuun mennessä.

“Meillä on toimiva prototyyppi, ja kehitysreitti on täysin selvä, sanoo tutkimusryhmää johtava lääkäri Alexis Kouros.

device
Tutkijoiden kehittämä laite analysoi kehon toimintoja ja tarjoaa lääkärille diagnoosia sekä jatkotutkimusehdotuksia.

Vital Signs osallistuu ensi viikolla järjestettävän Slush-tapahtuman huipennukseen, Slush 100 -pitchauskilpailuun. Startup on valittu semifinaaliin 20 parhaan joukkoon, alkuperäisestä sadan ehdokkaan joukosta.

“Menen ylpeästi esittämään tätä, koska tässä ollaan oikeasti vaikuttamassa ihmisten elämään. Jos sen yhteydessä tulee taloudellista menestystä niin hyvä”, Kouros kertoo tunnelmia ennen tapahtumaa.

Uusi laite nauhoittaa erilaisia vartalon ääniä ja analysoi lukuisia ominaisuuksia happisaturaatiosta pulssiin ja lämpötilaan. Näitä tietoja se analysoi hyödyntäen tekoälyä, joka käyttää lisäksi tausta-aineistoja, muun muassa potilastietoja laboratoriotutkimuksista ja lääkityksestä. 

Lopputuloksena laite esittää lääkärille todennäköisen diagnoosin värikoodatun sanapilven muodossa. Lisäksi se tarjoaa listan hyödyllisistä jatkotutkimuksista. Lääkäriltä laitteen käyttö ei edellytä uusia kirjaamis- tai muita työvaiheita.

Laitteen kehitys sai alkunsa Biodesign-projektista, joka on kehitetty Stanfordin yliopistossa. Kyseessä on konsepti, jossa monitieteinen tiimi laitetaan sairaalaympäristöön tutkimaan siellä olevia tarpeita ja kehittämään niihin innovaatioita. Vital Signsin taustalla oleva tutkijaryhmä osallistui projektiin vuonna 2019, missä vaiheessa mukana oli tutkijoita Aallon lisäksi Helsingin yliopistosta ja HUSista. Alkuvaiheen jälkeen projekti jatkui Aalto-yliopistossa Business Finlandin rahoituksen turvin.

Aallon projekti päättyy parin kuukauden päästä, jolloin työ irtoaa yliopistosta ja jatkuu uudessa yrityksessä.

Slush järjestetään tänä vuonna 1.– 2. joulukuuta.

Tutustu muihin Slush-tapahtumaan osallistuviin startupeihin:

Biopsy needle

Auroptic Medicalille Slush-voitto

Biopsianäytteiden ottoa kehittävään tekniikkaan erikoistunut startup nappasi voiton Slushin Y Science -kilpailussa.

Uutiset
Because of its lightness, its heat insulation properties, and its strength, the foam material can also be used for insulation in buildings if it is both resistant to humidity and fire safe. Picture: Mikko Raskinen.

Iskuja ja kuumuutta kestävä puuvaahto haastaa muovin ja sopii jopa syötäväksi

Uusi biomateriaali voisi korvata esimerkiksi styroksin ja kuplamuovin. Materiaalin kehitystä vauhditetaan tekoälyn avulla.

Uutiset
The computer game could help in the treatment of depression alongside therapy and drug treatment. Picture: Matias Palva’s research group, Aalto University.

Tutkijat kehittävät tietokonepeliä masennuksen hoitoon

Terapeuttisen toimintavideopelin pelaaminen voi helpottaa masennuspotilaiden oireita ja parantaa heidän kognitiivista toimintakykyään.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Utuinen ihmishahmo näyttää kävelevän pois päin, varjo heijastuu vaalealle pinnalle
Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Maisteriopiskelijoiden näyttely Suomen valokuvataiteen museossa

Valokuvataiteen pääaineen maisteriopiskelijoiden MoA in Photography 23 -näyttely on esillä 12. maaliskuuta asti.
Nainen rannalla tuulisella säällä hymyilee, taustalla meri kuohuaa
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Ranja Hautamäki: ”Monimuotoinen kaupunkiluonto on keskeinen tekijä hyvinvoinnin ja hiilinielujen lisäämiseksi”

Maisema-arkkitehtuurin professori ratkoo ilmastonmuutoksen hillintää ja kaupunkiluonnon hiilinieluja koskevia kysymyksiä.
NASAn Curiosity-mönkijä kuvaama pölypyörre Marsin Gale-kraatterissa. Kuvankäsittely: Henrik Kahanpää. Alkuperäinen kuva: NASA / JPL-Caltech
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Marsin sää vaihtelee rajusti, mutta sen ilmasto ei ole muuttumassa

Väitöstutkimuksessaan Henrik Kahanpää myös kyseenalaistaa Marsin pölypyörteisiin liittyvän vallitsevan käsityksen. Tutkijana hän toivoo, että ihminen ei koskaan menisi Marsiin.
A portrait of Laureen Mahler.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Laureen Mahler luo origamitaitosten avulla biopohjaisia ja myös katseita kestäviä pakkauksia

Monet pakkausteollisuuden tuotteet perustuvat muoviin ja muihin fossiilipohjaisiin materiaaleihin. Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa kehitetään origamitaitoksiin perustuvia ekologisia pakkausratkaisuja, joilla on arvoa myös kauniina esineinä.